vrijdag 19 juli 2024

Hitflits: ‘Gaan We Weg?’ feat. Ronnie Flex, derde nummer 1-notering voor Roxy Dekker; The Death of Slim Shady (Coup de Grâce), vijfde nummer 1-album voor Eminem

En dat is nummer 3! ‘Gaan We Weg?’ van Roxy Dekker feat. Ronnie Flex knalt vanuit het niets binnen op de eerste plaats van de Single Top 100.
In iets meer dan 3 maanden tijd scoort Roxy Dekker haar derde nummer 1-hit. Op 6 april was het raak met ‘Sugardaddy’, dat het in 2 sessies 7 weken volhield. Vervolgens gooide ze zichzelf van de eerste plaats met ‘Huisfeestje’, samen met Bankzitters, dat vier weken bovenaan stond. Het is dat vorige week Yves Berendse het stokje van haar overnam met ‘Terug In De Tijd’, anders had ze zich deze week opnieuw van de eerste plaats gegooid.
 
In zo’n korte tijd 3 nummer 1-hits achter elkaar scoren, is niet meer voorgekomen sinds 2012, toen Sandra van Nieuwland er 3 scoorde in 3 weken! ‘Keep Your Head Up’, ‘Beggin’’ en ‘New Age’, tussen 24 november en 8 december 2012. Daar bleef het niet bij, want twee weken later scoorde ze met ‘Venus’ haar vijfde nummer 1-hit. Haar vijfde, want al op 1 september greep ze met ‘More’ de eerste plaats.

 

Ruim een jaar geleden scoorde Roxy Dekker haar eerste hit met ‘Anne-Fleur vakantie’, dat drie weken op 17 stond. Dankzij het voorgaande succes van Dekker, ging het nummer in april van dit jaar op herhaling, deze week staat het op 63.

Oma weet raad
 
Destijds stuurde Dekker een DM naar Ronnie Flex. Pas nadat de oma van Demi de Boer, inmiddels zijn ex, hem tipte dat hij Dekker in de gaten moest houden, nam hij contact met haar op en is het balletje gaan rollen. Binnen een dag hadden de twee het nummer af, dat opnieuw is geproduceerd door Julian Vahle, de zoon van Linda de Mol.
 
droom komt uit
 
Voor Ronnie Flex, die meestal rapt op langzamere beats, en dat nu moet doen op een vlotter nummer, kwam met dit nummer een droom uit. Flex: “Dit is iets wat ik echt al tientallen, zo niet honderden keren heb geprobeerd in de studio, om te maken. Ik had altijd zoiets van meh, ik kom er net niet mee weg. Nu hebben we het succesvol gedaan voor mijn gevoel.”
 
Voor Roxy Dekker is ‘Gaan We Weg?’ feat. Ronnie Flex haar derde nummer 1-hit, Flex is al toe aan zijn elfde.

SINGLE TOP 5
 
1. EW  Roxy Dekker ‘Gaan We Weg?’ feat. Ronnie Flex   *** eerste week op 1 ***
2. (1)   Yves Berendse: Terug In De Tijd, op 33,42%
3. (2)   Bankzitters feat. Roxy Dekker: Huisfeestje
4. (3)   Roxy Dekker: Sugardaddy
5. (4)   Sabrina Carpenter: Espresso
 
Ze doen hun titel eer aan, want het nummer ‘Move’ knalt de top 10 binnen. We hebben het over Adam Port, Stryv, Keinemusik, Orso & Malachiii, dat met ‘Move’ in de vijfde week van 11 naar 7 stijgt.
 
Kijken we naar de andere eerste weeks noteringen. Dat zijn:
#29 Frenna: Girls Wanna Have Fun
#37 Mensa & SRNO, Young Ellens x Anthony Kruijver: Si Maatje
Anthony Kruijver is bekend van TikTok
 
#71 Sevdaliza, Pabllo Vittar & Yseult: Alibi
De 36-jarige Iraans-Nederlandse zangeres/producer Sevda Alizadeh (Sevdaliza) kennen we nog van het album Shabrang (en niet het nummer ‘Shabrang’, terecht opgemerkt Jochen Tierbach), dat in 2020 een weekje op nummer 39 stond in de Album top 100. Op ‘Alibi’ gaat ze de samenwerking aan met een Braziliaan en een Française.
 
Uit Brazilië komt de 30-jarige Phabullo Rodrigues da Silva die optreedt als dragqueen onder de naam Pabllo Vittar. Hij werd bekend door het zingen van Whitney Houston nummers. In mei van dit jaar stond hij samen met Madonna op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro en deed met haar een samba-versie van de hit ‘Music’.
 
Uit een heel andere regio komt de 29-jarige Yseult Onguenet, geboren in het Franse Tergnier, boven Parijs. In 2014 nam ze deel aan de finale van de talentenjacht ‘Nouvelle Star’, de Franse versie van Idols. Hoewel die gewonnen werd door Mathieu Saikaly, leverde het haar wel een platencontract op. In 2022 verhuisde ze naar Brussel en speelde ze zichzelf in de film ‘Hawa’. Met ‘Alibi’, dat ze maakte met Sevdaliza en Pabllo Vittar, scoort ze internationaal haar eerste hit.
 


#76 Chivv / Diquenza / Frsh / Geechi: Deim Van Je
#84 Käärijä x Joost: Trafik!
Käärijä, echte naam Jere Mikael Pöyhönen, deed in 2023 voor Finland mee aan het Eurovisie Songfestival en eindigde met ‘Cha Cha’ op de tweede plaats.

#86 Yves Berendse: Zin In Jou
Met ‘Terug In De Tijd’ mag hij zijn eerste plaats kwijt zijn, Op 86 komt ‘Zin In Jou’, zijn volgende hit alweer binnen. Het is echter niet de opvolger van ‘Terug In De Tijd’, maar de verre voorloper. ‘Zin In Jou’ bracht hij al in 2016 uit. 
Dat ‘Zin In Jou’ alsnog scoort, komt mede door een rechtszaak rond het nummer. Producer/componist Melchior Rietveldt van MBR productions, beweerde dat Yves Berendse zonder zijn toestemming zijn nummer ‘Vreselijk Zin In jou’ uit 2008 had bewerkt en daarom eiste hij dat het nummer offline zou worden gehaald.
 
geen plagiaat
 
Gisteren, donderdag 18 juli, oordeelde de rechtbank in Lelystad ‘dat Rietveldt niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij het auteursrecht heeft op het lied ‘Vreselijk Zin In Jou’’. En dus mag Berendse het nummer blijven zingen en kan het gedownload en gestreamd worden. En dat is de afgelopen week ruim 300.000 keer gedaan, waarmee het totaal aantal streams uitkomt op meer dan 2 miljoen.
 
Rietveldt, die op 12-jarige leeftijd onder zijn voornaam Melchior een hitje scoorde met ‘ET + Elliot’ (47 in 1983), is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van ruim 8.500 Euro.
 
#97 Ice Spice & Central Cee: Did It First
 
Drie nummers van het nummer 1-album The Death of Slim Shady (Coup de Grâce) van Eminem, krijgen een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#13 (20) Houdini
 
#54 Habits feat. White Gold
Achter White Gold schuilt de 38-jarige Bobby Yewah uit the Bronx, New York. In 2019 werkte hij samen met rapper Royce Da 59. Zijn stem zou Eminem zijn opgevallen, waardoor die hem vroeg voor zijn album Music To Be Murdered By uit 2020. Blijkbaar viel de bijdrage van White Gold in de smaak, want opnieuw werd hij gevraagd, nu voor het ‘Habits’.
 
#56 Renaissance

ALBUMS
 
Tot veler verrassing maakte producer Dr. Dré in maart bekend dat Eminem bezig was met een nieuw album. Eind mei verscheen de eerste single ‘Houdini’, dat Eminem wereldwijd een vette top 10-hit opleverde. Bij ons de eerste sinds ‘River’ feat. Ed Sheeran, nummer 5 in 2017. Afgelopen week verscheen The Death of Slim Shady (Coup de Grâce), zijn twaalfde studioalbum en het eerste sinds Music To Be Murdered By uit 2020.
Na The Eminem Show (in 2002), Revival (2017), Kamikaze (2018) en Music To Be Murdered By (2020), is The Death of Slim Shady (Coup de Grâce) het vijfde nummer 1-album van Eminem.
 
Nederlandse link
 
Zeker 6 van de 19 nummers op het album bevatten een sample. ‘Houdini’ kenden we al met ‘Abracadabra’ van the Steve Miller band. Maar wellicht de meest opvallende is het nummer  ‘Lucifer’ met een sample van het nummer ‘Milk and Honey’ van onze eigen Mouth & MacNeal uit 1971, destijds de b-kant van hun nummer 1-hit ‘How Do You Do’. 
Hans van Hemert , inmiddels 79, die destijds het nummer ‘Milk and Honey’ schreef met Andries Holten, zei daarover op NOS Nieuws: “Ik vond het zelf niet zo'n geweldig nummer. Ik dacht: het wordt toch geen hit. Dus dan maar op de B-kant. Maar in elk nummer zit wel iets waar je iets moois van kan maken.”
 
Dat bleek het aanstekelijke Grieks melodietje te zijn, gespeeld op een bouzouki, dat het nummer steeds weer even optilt. Van Hemert daarover: “Ik heb het altijd leuk gevonden om exotische instrumenten te gebruiken.”
 
business
 
De rechten van ‘Milk and Honey’ liggen bij de muziekuitgeverij die Van Hemerts collectie voortdurend bij de muziekindustrie onder de aandacht probeert te brengen. Dat is ook in dit geval gebeurd. En met succes. Voor Van Hemert was het dan ook geen verrassing dat zijn bouzouki-experimentje bij Eminem terecht was gekomen. Hij wist het voordat het nummer uitkwam.
 
Daarover zei van Hemert: “Mooier wordt het niet, het is de slagroom op de taart.” De miljoenen streams van ‘Milk and Honey’ leveren hem vermoedelijk zo’n € 10.000,-- op.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Eminem: The Death of Slim Shady (Coup de Grâce) (0)      *** eerste week op nummer 1 ***
2. (1)   Billie Eislish: Hit Me Hard And Soft (14), op 48,53%
3. (2)   Taylor Swift: The Tortured Poets Department (12)
4. (3)   Benson Boone: Fireworks & Rollerblades (1)
5. (6)   Teddy Swims: I’ve Tried Everything But Therapy (7)
 
Resten nog de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn:
#6 Cigarettes After Sex: X’s (73)
Cigarettes After Sex, het debuutalbum uit 2017 van de gelijknamige band uit Brooklyn, New York, deze week op 84, is al toe is aan de zevende hitrun, en haalde pas in maart van dit jaar de hoogste notering haalde, nummer 45. Opvolger Cry kwam in 2019 niet verder dan 2 weken, met als hoogste plaats nummer 37.
X’s
, hun derde studioalbum doet beide noteringen vergeten, want het komt binnen op de zesde  plaats van de Album Top 100 en op de eerste plaats van de Vinyl 33. Een aantal nummers stammen al uit de tijd van hun debuutalbum, 2017 dus, maar lagen nog op de plank.
 
Alle drie de albums zijn geproduceerd door Gregory Steven  Gonzalez, oprichter en zanger/gitarist van de band. Randall Miller, bassist en Jacob Tomsky op drums, zijn de andere leden van Cigarettes After Sex.
 
#19 HH John Lennon: Mind Games (97)
Het originele album stamt uit 1971 en bereikte destijds de zevende plaats. Anno 2024 is er Deluxe Edition verschenen, een box van 6 cd’s + 1 Blu-Ray. Daarnaast zijn The Ultimate Mixes op een aparte cd / elpee verkrijgbaar
 
#22 Vengaboys: The Greatest Hits Collection – We Like To Party (99)
Tussen 1997 – 2014 scoorden the Vengaboys niet minder 14 hits, waaronder twee nummer 1-hits: ‘Boom, Boom, Boom, Boom!’ (in 1998) en ‘We’re Going To Ibiza!’ (in 1999), ook in de Britse hitparade.
Vengaboys is een project van de dj’s Dennis van den Drieschen (Danski) en Wessel van Diepen (Delmundo). In 2004 was de koek op, maar sinds 2006 treedt de groep weer op. De huidige bezetting is Kim Sasabone, Denise Post-Van Rijswijk, Robin Pors en Donny Latupeirissa, die er sinds 2007 bijzit. The Greatest Hits Collection – We Like To Party is ook op vinyl uitgebracht.
 
#38 Clairo: Charm (44)
Tussen veel oude bekenden zitten ook 2 debutanten. De eerste is de 25-jarige Claire Elizabeth Cottrill, geboren in Atlanta, Georgia, opgegroeid in Carlisle, Massachusetts. Op haar dertiende begon ze met het uploaden van muziek. Vijf jaar later, in 2017, ging haar video ‘Pretty Girl’ viral, en leverde haar een platencontract op. Anno 2024 is Clairo met Charm al toe aan haar derde studioalbum en haar eerste notering in ons land.
 
#39 Enhypen: Romance: Untold (64)
 
#52 Olivia Dean: Messy (55)
De tweede debutant deze week is de 25-jarige Olivia Lauryn Dean uit Noord Londen. Haar ouders, vader Brits, moeder Jamaicaans-Guyanees, zijn een groot fan zangeres Lauryn Hill van the Fugees, dus gaven ze hun dochter als middelste naam Lauryn mee.
 
Olivia Dean die zichzelf gitaar en piano leerde spelen, begon op haar zestiende met het schrijven van liedjes. Kort daarvoor was ze aangenomen op de BRIT school, waar onder andere Adele, Amy Winehouse en Raye het vak leerden.
 
Het album Messy verscheen al eind juni, en kwam binnen op de vierde plaats van de Britse albumlijst. Maar door haar optreden, vorige week op het North Sea Festival in de Rotterdamse Ahoy, krijgt het ook bij ons alsnog een notering.
 
#91 Empire of the Sun: Walking On A Dream Limited Edition (54)
Hoger dan een 70e plaats zat er in 2009 niet in voor het album. De Walking On A Dream Limited Edition, uitsluitend verkrijgbaar op vinyl, scoort met een 91e plaats niet beter.

Kijk voor alle noteringen op Dutch Charts.

Wijzen we je nog even op de Halfjaarflits, de terugblik op het eerste halfjaar. Je vind deze  onder het kopje ‘Aanbevolen Post’.

5 opmerkingen:

  1. 5x in de single top 100? Was toch max.3! Hmm rare regeltjes. Ik heb het over Roxy.. klopt toch niks van?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @anoniem: waar lees jij dat Roxy Dekker haar vijfde nummer 1 scoort?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk dat anoniem bedoelt dat ze er 5x in staat. En max. 3 is van een uitgebracht album, wat bij Roxy niet van toepassing is

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @anoniem (2): dank voor deze opmerking. Klopt, Roxy Dekker heeft nog geen album uit, dus mag ze meer dan 3 hits scoren. Stel dat ze wel een album uit had, dan gaat het nog om 3 tracks van het zelfde album als maximum.

    BeantwoordenVerwijderen