vrijdag 26 juli 2024

Hitflits: Met het album Pink Summer vervolgt Frenna zijn nummer 1-serie

Na twee top 5-albums, Highest (nummer 5) en Championships (nummer 4) met Jonna Fraser, beide in 2021, vervolgt Frenna  deze week zijn nummer-1-serie. Dat doet hij met het album Pink Summer, want dat pakt deze week de eerste plaats in de Album Top 100. Francis (in 2018) en ’t Album Onderweg Naar ‘Het Album’ (in 2020) waren daarvan de voorlopers. Die albums bereikten de diamanten (200 miljoen streams) respectievelijk platinastatus (80 miljoen streams), dus de verwachtingen voor Pink Summer zijn hoog gespannen.
Vanochtend, vrijdag 26 juli, ging de voorverkoop van start van zijn concert op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam. In 2022 stond Frenna daar al even met zijn formatie SFB. Met een eigen optreden daar eind 2024, gaat nu een langgekoesterde wens van hem in vervulling.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Frenna: Pink Summer (0)       *** eerste week op nummer 1 ***
2. (2)   Billie Eislish: Hit Me Hard And Soft (15), op 41,64%
3. (1)   Eminem: The Death of Slim Shady (Coup de Grâce) (0)
 
4. (29) Olivia Rodrigo: Guts (75)
Op 8 juni stond het album Guts voor het laatst in de top 10, op nummer 8. Daarna zakte het tot vorige week nummer 29. De stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de release vorige week van het Spilled on Purple & Red Splattered Coloured Vinyl.  Ten opzichte van het album dat in maart uitkwam, staan daar 5 extra nummers op.
Allereerst de single ‘Obsessed’ (nummer 73 in maart), drie hidden tracks, ‘Girl I’ve Always Been’, ‘Scared of My Guitar’ en ‘Stranger’, afkomstig van verschillende vinyl versies van Guts. En nog iets waar de fans van zullen smullen: een nieuw nummer: ‘So American’. Dat nummer is opgenomen nadat het album Guts uitkwam.
 
Slim van Rodrigo en haar platenlabel, want zo kan ze nog wel een tijdje met het album Guts uit de voeten. Dat, het zal je niet verwonderen, opnieuw de eerste plaats pakt in de Vinyl 33. Op 16 september stond het daar ook al een week.
 
5. (3)   Taylor Swift: The Tortured Poets Department (17)

Gaan we over op de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn:
#7 Stray Kids: Ate (63)
 
#8 Deep Purple: =1 (93)
Rockdino’s worden ze genoemd, de leden van de Britse rockgroep Deep Purple, actief van 1968 -1976. Daarna speelden de leden in diverse groepen, waaronder Rainbow, Whitesnake en Black Sabbath en waren er diverse soloprojecten. In  april 1984 volgde een reünie en een nieuw album Perfect Strangers (nummer 16). Daarna gingen ze vader op tournee en brachten diverse albums uit.
Op =1, het 23e studioalbum dat aanvankelijk =1 More Time heette, is voor het eerst Simon McBride, gitarist/backing vocals te horen. Dat doet hij naast oudgedienden Ian Paice (drums), Roger Clover (bas/keyboards), Ian Gillan (zang/percussie) en nog een nieuwkomer sinds 2022 Don Airey (keyboards). ‘=1 More Time’, wel de naam van de tournee, is gestart op 19 maart. In Europa zullen ze daarbij vergezeld worden door Jefferson Starship.
 
Hun 23e studioalbum mag dan =1 heten, die eerste plaats heeft de groep bij ons nooit behaald. De hoogste notering was een tweede plek voor Machine Head in 1972 met daarop de hit ‘Smoke On The Water’.
 
#20 Glass Animals: I Love You So F***ing Much (76)
#23 Jimin: Muse (46)
#30 Childish Gambino: Band Stone and the New World (0)
 
#39 Boudewijn de Groot: Oogst (100)
Oogst
is een box met 22 cd’s ter gelegenheid van zijn 60-jarig jubileum. De titel Oogst verwijst naar de talentenjacht ‘Nieuwe Oogst’, waar hij in 1964 zijn tv-debuut maakte. Niet alleen zijn eigen albums, maar ook de 3 albums die hij maakte met Hennie Vrienten en George Kooymans, als onderdeel van de Vreemde Kostgangers zitten in de box. Tenslotte zit er een cd bij met niet eerder uitgebrachte thuisdemo's.

SINGLES
 
Het kan soms vreemd lopen in hitparadeland. Felix de Laet, alias de Belgische producer Lost Frequencies, nam begin dit jaar samen met David Kusher het nummer ‘In My Bones’ op. De Britse zanger Tom Odell, bekend van de monsterhit ‘Another Love’ (al 241 weken genoteerd, deze week op 58) was daar zeer over te spreken.
Daarop benaderde Odell de Laet voor een remix van zijn nummer ‘Black Friday’, dat in september een week op nummer 63 stond en begin dit jaar nog 3 weken stond genoteerd. Geen noteringen om over naar huis te spreken, toch? En nu, bijna een jaar later scoort Odell alsnog met zijn nummer nu als ‘Black Friday (Pretty Like The Sun)’, hoger dan het origineel, want het komt binnen op nummer 44.
 
Remixen kun je wel overlaten aan de Laet. In 2014 maakte hij een remix van ‘Are You With Me’ van de Amerikaanse countryzanger Easton Corbin uit 2012. Bij ons bereikte de remix in 2015 de derde plaats. Pas geleden werd bekend dat de remix de grens van 1 miljard streams heeft doorbroken. Door de remix van ‘Black Friday’ zal Tom Odell nieuwe fans aanboren, die wellicht ook naar zijn andere nummers gaan luisteren en streamen.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Roxy Dekker ‘Gaan We Weg?’ feat. Ronnie Flex   *** tweede week op 1 ***
2. (2)   Yves Berendse: Terug In De Tijd, op 25,98%
3. (3)   Bankzitters feat. Roxy Dekker: Huisfeestje
4. (4)   Roxy Dekker: Sugardaddy
5. (7)   Adam Port, Stryv, Keinemusik, Orso & Malachiii: Move
De komende week is ‘Move’ de Megahit op 3FM
 
Van het nummer 1-album Pink Summer van Frenna, krijgen 3 nummers een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#8 (9)  Pretty Girls
#20 (29) Girls Wanna Have Fun
#24 (30) Paparazzi
 
Resten nog de andere eerste weeks noteringen van deze week.
#68 Disclosure feat. Eliza Doolittle: You & Me
 
#81 Sam Feldt, JVKE & Anitta: Mi Amor
Een Nederlander, Sam Feldt (= Sammy Renders), een Amerikaan, JVKE (= Jacob Lawson) en een Braziliaanse Anitta (= de 31-jarige Larissa de Macedo Machado uit Rio de Janeiro) zijn verantwoordelijk voor het nummer ‘Mi Amor’ op 81.
Anitta waren we nog niet eerder tegengekomen in de Single Top 100, dus even een korte kennismaking. We mogen wel zeggen dat Anitta zeer veelzijdig is, want ze zingt, acteert, danst en produceert ook nog. Daarbij gaan we er van uit dat ze het niet allemaal gelijktijdig doet. Haar artiestennaam heeft ze van een karakter in de Braziliaanse miniserie ‘Presença de Anita’. In 2013 bracht ze haar eerste album uit, getiteld Anitta.
 
#90 Jan Smit & 3js: (Die Man Is) Verliefd
 
#92 Karol G: Si Antes Te Hubiera Conocido
We waren toch wel benieuwd wat ‘Si Antes Te Hubiera Conocido’, de vierde hit van de Colombiaanse Carolina Giraldo Navarro, ofwel Karol G, betekent. Dat blijkt ‘Voordat Ik Je Zou Hebben Ontmoet’ te zijn, een soort van ‘The Day Before You Came’ dus. Afwachten of ze Karol G zo hoog komt als Abba. Zij stonden er in 1982 twee weken mee op de derde plaats.
 
Kijk voor alle noteringen op Dutch Charts.
 
Wijzen we je nog even op de Halfjaarflits, de terugblik op het eerste halfjaar. Je vindt deze onder het kopje ‘Aanbevolen Post’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten