zondag 3 mei 2009

Album Top 100: Adele houdt stand

Adele: 19 (1) *** zevende week op #1 ***
We meldden vorige week dat er van ‘19’ in Nederland al meer dan 210.000 exemplaren zijn verkocht, genoeg voor drie keer platina dus. Dit moet natuurlijk 120.000 stuks zijn! Toch twee keer platina voor Adele! Wellicht komt die derde plak ook nog wel, want het album gaat een zevende week in op #1. Helaas zal dat wel de laatste zijn, want Jan Smit komt er aan met zijn live album ‘Live ‘09’, en daar is zelfs Adele niet tegen opgewassen!

Bob Dylan: Together through life (3) *** hoogste eersteweeks ***
Vorig verscheen ‘Tell tale signs: The bootleg series vol. 8 - Rare and unreleased - 1989-2006’, met zeldzaam Dylan-materiaal uit die periode. Daarvoor verscheen ‘Dylan’, ook al een verzamelaar. Het laatste studioalbum stamt uit 2006: ‘Modern times’. Dus het werd wel weer tijd voor een nieuw album van de componist van ‘Make you feel my love’, de #1-hit van Adele. ‘Together through life’ heet het en het is zijn 46ste (!) studioalbum. De fans worden bediend, want bij deluxe versie zit een DVD plus een bonuscd met nummers uit zijn eigen radioprogramma ‘Theme time radio hour’. ‘Together through life’ komt binnen op dezelfde plaats als ‘Modern times’ destijds: #3. Dat album bereikte uiteindelijk de tweede plaats, dus er is nog hoop voor ‘Together through life’. Want een #1-notering zit er weer niet in.

Heaven and hell: The devil you know (38)
Heaven and hell is de voortzetting van de rockgroep Black sabbath. James Dio, Tony Iommi, Geezer Butler, en Vinny Appice touren altijd een tijdje onder die naam rond. Volgens Dio ‘is de band té goed geworden om zomaar te stoppen’. En dus komen ze met het album ‘The devil you know’. De naam Heaven and hell is ontleend aan het gelijknamige album van Black sabbath uit 1980, waaraan Dio voor het eerst meedeed.

Melody Gardot: My one and only thrill (46)
Uit de jazzhoek komt de uit Philadelphia afkomstige zangeres Melody Gardot. Op haar negentiende werd ze op haar fiets aangereden door een auto, waardoor ze zwaargewond raakte. Of ze nog zou kunnen lopen bleef lang de vraag. Tijdens het revalidatieproces moedigde een arts haar aan de hersenen een positieve stimulans te geven door haar oude hobby op te pakken als therapie: muziek. Als kind had Melody piano leren spelen. Ze sloeg aan het schrijven en kwam in 2005 met de EP ‘Some Lessons: The bedroom sessions’. Drie later brak ze door met het album ‘Worrisome heart’. In datzelfde jaar ontmoette ze producer Larry Klein die met haar in Los Angeles het album ‘My one and only thrill’ opnam. Op de elf nummers wordt de zangeres-gitariste-pianiste begeleidt door het orkest van Vince Mendoza. Vorig jaar stond ze op Pinkpop en dit jaar, op 12 juli, staat ze er weer.

Meindert Talma: Tamango (58)
Voor het eerst zingt Meindert Talma (Surhuisterveen, 2 november 1968) in het Engels. Tot nu had hij met zijn groep the Negroes zeven albums uitgebracht met Nederlandse en Friese teksten. ‘Tamango’ is de titel van een voorstelling die Meindert gaf tijdens Noorderzon 2006 in Groningen. Vervolgens is de muziek opgenomen door Niels Steenstra in de Sound Base Studio in Groningen met de hulp van drie zangers (Jurgen Veenstra, Klaske Oenema en Alicia Ziff), twee cellisten (Jochem Kooi, Floris te Boekhorst), violiste (Hieke Dam), gitarist (Fokke van der Veen), drummer (Jeroen Kleijn), accordeonist (Nina Swart), en percussionist (Kaan, the Flying Turkishman). Op basis van de muziek heeft filmmaker René Duursma de film ‘Tamango’ gemaakt waarin het tragische liefdesverhaal van the tourist (Micheal Hall) en Jackie Hall (Anoeska Kooi) wordt verteld. Daarvan is nu een cd+DVD verschenen.

Antje Monteiro: 100% Antje (67)
De single ‘Je kent me’ van Antje Monteiro stijgt in de tweede week van 99 naar #63. Haar album ‘100% Antje’ debuteert op #67, voorwaar geen slecht begin. Het album zou al in februari uitkomen, maar is verlaat vanwege de switch van platenmaatschappij. Op het album staan 12 in plaats van 13 nummers zoals op de cd staat vermeld. Daaronder bijdragen van componisten/tekstschrijvers van Tony Neef, Tjeerd Oosterhuis, Edwin van Hoevelaak, Tom Peters en Joris Razenberg van Abel. Het nummer ‘Ineens’ gaat over haar zus Marina die in augustus 2007 overleed aan een hersenbloeding.

Rob van Daal: Omdat we vrienden zijn (71)
Twee weken geleden, op zondag 19 april, vond in Jaiselings Royal Palace te Wernhout de albumpresentatie plaats van ‘Omdat we vrienden zijn’ van Rob van Daal. Als we zijn dubbel verzamelalbum ‘Dit is mijn leven’ niet meerekenen, dan is ‘Omdat we vrienden zijn’ zijn eerste echte album. Veertien nummers staan er op waaronder drie hits.

John de Bever: Geef je over aan de liefde (73)
En dat doet John de Bever (Berlicum, 7 april 1965). Want op 10 april is hij in Heeswijk getrouwd met zijn negentien jaar jongere manager Kees Stevens. Waarschijnlijk is de trouwpartij de reden dat John zijn vijfde album ‘Geef je over aan de liefde’, nu pas is uitgebracht. Toen eind januari zijn single ‘Niemand zal het ware weten’ de Single Top 100 binnenkwam, werd het album aangekondigd voor 14 februari, Valentijnsdag dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten