vrijdag 8 mei 2009

Hitflits: Madcon, eerste Noorse #1 in 24 jaar; Jan Smit stelt teleur

‘Beggin’’ van Madcon is de nieuwe #1 in de Single Top 100. Het nummer, dat al twee keer eerder werd uitgebracht, en vorig jaar even in de hitparade stond, stijgt in de achtste week van de derde naar de eerste plaats. Madcon is afkomstig uit Noorwegen en daarmee staat er sinds 24 jaar weer een Noorse act op #1 in Nederland. De voorlaatste keer was in 1985, toen A-ha één weekje op #1 stond met ‘Take on me’. Zij waren tevens de eerste Noorse act met een #1-hit in ons land, Madcon is dus de tweede.

Het album ‘NW8’ van Guus Meeuwis ligt vandaag, vrijdag 8 mei 2009, in de winkels en dus heeft de single ‘Dat komt door jou’ nog even gelegenheid om te pieken. Het nummer stijgt in de tweede week van 8 naar #4. Meer winst in de tweede week boekt Van dik hout met ‘Tot jij mijn liefde voelt’, dat van 23 naar #7 gaat. Het levert de band geheel op eigen kracht, hun eerste top 10-notering en grootste hit op. En laat ‘Stil in mij’, tot nu toe hun grootste eigen hit (#19 in 1994), ver achter zich. De Poema’s, hun samenwerking met Acda en de Munnik leverde twee top 10-hits op, waaronder een #1-hit voor ‘Zij maakt het verschil’. Ook nieuw bij de bovenste tien zijn Bob Sinclar feat. Hendogg, Master Gee & Wonder Mike from the original Sugar hill gang met ‘Lala song’, dat van 21 naar #10 stijgt. Net buiten de top 10, op #11, staat ‘Boom boom pow’ van Black eyed peas, dat van 28 naar #11 stijgt.

‘Get on your boots’ van U2 denderde eind januari binnen op #5. ‘Magnificent’, de opvolger, is wederom de hoogste binnenkomer, alleen komt wel een stuk lager binnen, op #18. Ook een hogere notering hadden we van ‘Outta here’ van Esmee Denters verwacht, want het nummer komt slechts binnen op #26. ‘Breathe gentle’ van Tiziano maakt een smak in de vierde week, van 11 naar #32. Kelly Rowland doet daar op mee, maar heeft al weer een nieuwe hit te pakken. Dit keer met David Guetta met ‘When love takes over’, binnen op #27.

Wederom een rustige week, met één hit op herhaling (Kus met ‘Ik loop op de wolken’ op #99) en tien echte binnenkomers. Drie weet je er al, hier volgen de andere zeven:
#73: the Dubgru: ‘U got 2 know’
#83: Calvin Harris: ‘I’m not alone’
#93: Michelle: ‘Boots ‘n brains’
#95: D-Rashid and Rishi Bass feat MC Stretch: ‘Casera (the remixes)’
#97: Voicst: ‘A year and a bit’
#98: Bastiaan Ragas: ‘Mama’ (want zondag is het moederdag)
#100 Maria Mena: ‘I’m in love’

Ook in de Album Top 100 is het rustig. Slechts zes echte binnenkomers, en geen nieuwe #1. En dat moet wel een teleurstelling zijn voor Jan Smit. Zijn live album ‘Live 08/09’ komt slechts binnen op een vijfde plaats en verkoopt nog niet de helft van de #1, ‘19’ van Adele. Daarmee wordt zijn keten van drie opeenvolgende #1-albums doorbroken. En volgende week kan hij het ook wel vergeten, want vandaag is ‘NW8’ van Guus Meeuwis uitgekomen.

Op een tweede plaats, maar wel met een ruim verschil van meer dan 30% op Adele, staat ‘Best of’ van Krezip. Van 4 naar #3 stijgt ‘Incredible’ van Ilse DeLange en van 19 naar #4 stijgt ‘Greatest hits’ van Enrique Iglesias. Niet vreemd, want Enrique was afgelopen week in ons land voor een concert.

Net geen top 10, binnen op #11, is ‘4’, het vierde album van Johan. Wel is het nu al hun best genoteerde album; ‘Thx Johan’ kwam in 2006 tot #13. Nog een hoge binnenkomer van de koude grond, is ‘Cats lost’ van Cuby & the Blizzards, geproduceerd door Daniël Lohues. Het is het eerste studioalbum in elf jaar van Harry Muskee. Drie plaatsen lager, op #17, komt ‘Songs for my mother’, het ‘moederdag’ album van Ronan Keating binnen. Speciaal voor zijn overleden moeder nam hij een album op met louter covers.

Resteren nog twee Nederlandse producties. Op #74 komt ‘Live at Yoshi’s’ van de Rotterdamse trompettist Eric VLoeimans binnen. En net binnen, op #98, staat ‘West pole’ het nieuwe album van the Gathering. Niet meer met Anneke van Giersbergen, maar met de nieuwe zangeres Silje Wergerland, afkomstig van de band Octavia sperati. Silje komt uit Noorwegen en daarmee zijn we rond voor deze Hitflits, want daar kwam Madcon ook al vandaan!

Meer over de Noorse acts en alles over de nieuwe hits in de Single & Album Top 100, lees je maandag in een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten