vrijdag 27 november 2009

Hitflits: Nick & Simon, eerste Nederlandse act met vier hits in één jaar

Nog voordat het Sinterklaas is, staat er een kerstnummer op de eerste plaats. Niet een kerstversie van ‘MaMaSé!’ van K3, maar de speciale kersteditie van ‘Het masker’ van Nick & Simon, met drie kerstnummers. Naast hun uitvoering van de klassiekers ‘2,000 miles’ van the Pretenders en ‘Christmas was a friend of mine’ van Fay Lovsky, staat er ook een eigen kerstnummer op: ‘Santa’s party’, dat Nick Schilder zeven jaar geleden schreef. Daarnaast krijgt je er ook nog de videoclip bij. Geen wonder dus dat de single naar #1 stijgt in de nieuwe Single Top 100. Daarmee scoren de jongens hun zesde, en vierde #1 dit jaar, na ‘Vallende sterren’, ‘De dag dat alles beter is’ en ‘Lippen op de mijne’. Vier keer in één jaar op #1, dat is geen record, want 35 jaar geleden lukte dat de groep MUD ook al met ‘Dynamite’, ‘Tigerfeet’, ‘The cat crept in’ en (ook een kerstsingle) ‘Lonely this Christmas’. En in de 60-jaren waren het the Beatles die zelfs 7 (!) #1-hits scoorden in één jaar. Wel zijn Nick & Simon de eerste Nederlandse act, die er vier in één jaar weten te scoren.

Afgelopen zaterdag deed Ralf Meckenbach de Europese tv-kijker versteld staan met zijn zelfgeschreven liedje ‘Click-clack’. In een spannende finale won hij in Kiew, Rusland voor Nederland het Eurovisie Junior Songfestival. Diezelfde avond nog werd zijn nummer massaal gedownload en na een kleine week is hij met ‘Click-clack’, dat binnenkomt op de zevende plaats, zelfs de hoogste eersteweeks.

Met ‘Fûgels’ scoort die Twa hun eerste top 10 hit, het nummer stijgt in de vijfde week van 12 naar #10. Ook top 10 is er voor ‘Bad romance’, de zesde hitsingle van Lady Gaga, dat van 16 naar #9 stijgt.

‘Fireflies’ van Owl city (de Amerikaan Adam Young) was de afgelopen week Alarmschijf op 538 en stond twee weken op #1 in Amerika. Deze week komt het nummer bij ons binnen op #21 binnen, dus dat belooft nog wat de komende weken. Ook ‘Weer geloven’ van Jeroen van der Boom, nieuw op #32, maakt volgende week kans op een top 10-notering.

Dat zit er echter nog (lang) niet in voor het restant:
#42 Dennis: ‘Headlines’
#72 Inna feat. Bob Taylor: ‘Déja vu’
#78 Coole Piet Diego: ‘De club van Sinterklaas’
#84 Strato-vani: ‘Amboss polka’
#86 Marlous: ‘Ik spreid nu mijn vleugels uit’
#87 Gospel queens: ‘Gonna build a mountain’
#93 Dakkeraf: ‘Zo verliefd …’
#94 Jan Lelieveld: ‘Mijn nummer een’

Na zes weken moeten de dames van K3 in de Single Top 100 hun eerste plaats opgeven. Maar in de Album Top 100 pakken ze die juist. Het dubbelalbum ‘MaMaSé!’, dat platina werd uitgeleverd, stijgt van 60 naar #1. Dat is de grootste sprong naar #1 sinds 8 juli 2007, toen ‘Tranen van geluk’ van Marianne Weber van 29 naar #1 ging. Eerder dat jaar maakte Tiësto met ‘Elements of life’ een gigantische sprong vanaf #89. Maar de grootste sprong naar #1 staat nog steeds op naam van Frans Bauer. Op 11 oktober 1997 boekte zijn album ‘Weil ich Dich liebe’ een winst van 92 plaatsen! ‘MaMaSé!’ is het achtste #1-album voor K3, na ‘Alle kleuren’ (4x), ‘Tele-romeo’ (2x), beide in 2001, ‘Verliefd’ (4x in 2002), ‘Oya lélé’ (4x in 2003), ‘De wereld rond’ (2x in 2004), ‘Kuma hé’ (1x in 2005) en ‘Ya ya yippee’ (1x in 2006).

Op de tweede plaats van de Album Top 100 komt ‘I dreamed a dream’ van Susan Boyle binne. Maar relatief gezien komt de #2 van ‘Britains got talent’ er nauwelijks aan te pas. Het verschil tussen de #1 en de #2 is 82%.

Ter wille van de fans wilde ze geen repackage van het album ‘The fame’, hetzelfde album, maar dan met twee of drie nieuwe nummers. En dus komt Lady Gaga met een mini-album ‘The fame monster’, waarop acht nieuwe nummers staan, waaronder de single ‘Bad romance’. Het album komt binnen op #12. Gelijktijdig lijkt het of het album ‘The fame’ uit de Album Top 100 is verdwenen (vorige week nog op #73), maar niets is minder waar. De verkopen van het album zijn namelijk bij ‘The fame monster’ geteld, omdat daar ook een luxe versie van is: ‘The fame’ plus ‘The fame monster’.

En er zijn nog meer vrouwen die de dienst uitmaken. Enya komt met ‘The very best of Enya’ binnen op #18, Rihanna met ‘Rated r’ op #22, Britney Spears met ‘The singles collection’ op #77, Tori Amos met ‘Midwinter graces’ op #99 en Beyoncé op #66 met het dubbel live album ‘I am … yours – an intimate performance at Wynn Las Vegas’, waarbij ook een DVD zit. De opnames vonden plaats op 2 augustus 2009 in het Casino Encore theatre in Las Vegas, tijdens haar ‘I am … tour’, haar derde wereldtournee.

In de Single Top 100 is het al kerst, met ‘Santa’s party/Het masker’, de #1 van Nick & Simon. En ook in de Album Top 100 druppelen de kerstreleases langzaam door. Op #23 komt ‘My christmas’ van Andrea Bocelli binnen en even verderop, op #52, is ook Jannes met ‘Kerst met’ van de partij. Geen kerstalbum, maar wel stemmig, is ‘Harmony’ van de Ierse Priests op #60.

Resten nog de albums van Tom Waits met ‘Glitter and doom live’ op #36 en Django Wagner met ‘Kali’ op #72. En daarmee ben je weer helemaal bij! Na het natte weekend kun je weer bij ons terecht voor een nieuwe Megaman met daarin onder meer aandacht voor de vroege kerst #1 van Nick & Simon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten