vrijdag 5 maart 2010

Hitflits: Elfde #1 voor Jan Smit

Zoals verwacht komt ‘Leef nu het nog kan’ van Jan Smit binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Het is zijn elfde #1, alleen Marco Borsato scoorde meer #1-hits als Nederlandse act, veertien stuks. Wel staat Jan op gelijke hoogte met Marco Borsato, waar het achtereenvolgende #1-hits betreft: beide staan op negen stuks.

De rest van de top 3 wordt gevuld door twee voormalige #1-hits. Naar #2 zakt ‘You raise me up’ van Wesley (verschil bijna 15%) en naar #3 ‘Sha-la-lie (Ik ben verliefd)’ van Sieneke (op ruim 16% van Wesley). ‘Shalalie shalala’, de persiflage van de Mosselman, is de topsprinter deze week, en stijgt van 87 naar #9, waarmee hij zijn eerste top 10-hit scoort.

Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Memories’ van David Guetta feat. Kid Cudi. Het is daarmee de vierde top 10-notering voor David Guetta en de tweede voor Kid Cudi. Overigens haalt ‘Met tranen in je ogen’, een oudere single van Wesley net niet de Top 100.

Maar er is nog een nieuwe bij de bovenste tien. Dat is op #10, ‘Mijn naam dat is Marina’ van Django Wagner. Het nummer komt echter niet van buiten de top 10, maar van buiten de Single Top 100. Het is dus de hoogste eersteweeks van deze week! Daarmee passeert Django internationale artiesten als Rihanna en Gramophonedzie, waarover zodadelijk meer. In 2009 scoorde Wagner al met ‘Kali’, samen met het Rosenberg trio (#17) en ‘Mooie blauwe ogen’ (#9).

Het nummer is al ruim een jaar een hit in de clubs en op Ibiza. Sinds kort is er een remix van verschenen die ook de radiostations heeft bereikt. We hebben het over ‘Why don’t you’ van de Servische producer Marko Milicevic alias Gramophonedzie. Het nummer komt binnen op #38, is deze week de 3FM Megahit en zal zeker de top 10 bereiken. ‘Why don’t you’ bevat een sample van het gelijknamige nummer, in 1942 opgenomen door zangeres Peggy Lee samen met klarinetspeler Benny Goodman.

In november won Ralf met ‘Click clack’ het Europese Junior Songfestival, vorige week had hij zijn eigen reallife soap op Z@pp en nu komt hij met een dans, de Smoove. Het begeleidende liedje ‘Do the smoove’ levert hem op #55 zijn tweede hit op.

En dan de andere binnenkomers:
#32 Rihanna: ‘Rude boy’
#53 Danny Nicolay: ‘Adembenemend’
#54 the Opposites: ‘Licht uit’
#61 Thomas Berge: ‘Ik vertrouw je niet meer’
#65 John de Bever: ‘Ben jij alleen?’
#81 Angela Groothuizen: ‘Bier en bitterballen’
#82 Brendi Russell: ‘Broken doll’
#84 Tessa: ‘Lipstick’
#94 Jerry Given: ‘Can’t breathe’

Voor de vijfde week voert Caro Emerald met haar album ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ de Album Top 100 aan. Van het album zijn zo’n 35.000 exemplaren uitgeleverd, waarvan 25.000 stuks zijn verkocht. Wekelijks komen daar zo’n 5.000 exemplaren bij. De verhouding fysiek-digitaal is 15-85, hetgeen betekent dat het album vooral via het internet wordt besteld. Na Nederland, zal het album ook worden uitgebracht in Frankrijk, Zwitserland, Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden.

Naar de tweede plaats stijgt ‘American VI – ain’t no grave’ van Johnny Cash, maar blijft relatief gezien nog op een flinke afstand, ruim 40%. Cash vormt dan ook zeker geen bedreiging voor de #1-positie van Caro Emerald. Toch zou het wel eens haar laatste week kunnen zijn, want vanaf vandaag zijn zowel ‘A curious thing’ van Amy MacDonald als ‘Dromers en dwazen’ van de 3js, te koop. Volgende week weten we het!

Met haar single ‘A day like today’ lijkt het slecht af te lopen. Al na één week, op #95, valt het nummer buiten de Single Top 100. Beter vergaat het haar album ‘Balloon over Paris’ dat de hoogste eersteweeks is op #18. De zangeres daarvan is Elske DeWall, die haar stijl als organisch omschrijft, want er komt geen computer aan te pas. Elske: “Ik heb een hekel aan het woord puur, maar zo klinkt het wel. Ik houd niet van opsmuk, schrijf mijn liedjes met een gitaar of achter de piano. Daar voel ik me het prettigst bij.”

En dan de andere binnenkomers:
#40 Lifehouse: ‘Smoke & mirrors’
#48 Blood red shoes: ‘Fire like this’
#50 Willeke Alberti: ‘Willeke 65’
#54 Joanna Newsom: ‘Have one on me’
#60 Fun lovin’ criminals: ‘Classic fantastic’
#66 Zangeres zonder naam: ‘Haar allergrootste hits’
#88 Field music: ‘Field music (measure)’
#95 John Hiatt: ‘The open road’
#96 Admiral Freebee: ‘The honey & the knife’
#99 Customs: ‘Enter the characters’

En tot zover deze Hitflits. Na het weekend komen we uitgebreid terug op alle binnenkomers in een nieuwe Megaman. Geniet nu nog maar even van de laatste stuiptrekkingen van deze winter!

2 opmerkingen:

 1. Wat een merkwaardige hitlijst deze week...

  De ster van Jan Smit lijkt te duikelen.
  Als eerste single van een nieuw album slechts 15% voorsprong op de #2, 31% op de #3.

  Normaal gesproken lagen de verhoudingen wel anders, in de trend van 100 - 20 - 15 enz.

  Ben benieuwd of hij het wel langer dan een week volhoud?

  En dan wat een Top 10?

  Een internationaal nummer, de rest van Nederlandse bodem.

  Maar het vreemdste vind ik nog dat in de tussenlijsten (midlijsten) deze platen op maandag t/m dinsdag, veel lager stonden.

  Pas woensdag kwamen deze platen pas echt goed opzetten.
  Naarmate er meer downloads bijkwamen.

  Voorheen was het altijd andersom.

  De singles van Nederlandse bodem moesten het vooral hebben van de fysieke single.

  Nu (getuige ook de downloadlijst) juist van de downloads.

  En dan niet van Itunes.
  Maar van welke platforms dan wel ?

  Wesley, Sieneke en vooral de nummers 6 t/m 10 ???

  Prettig weekend geachte megaman en lezers.

  Mvg marcell

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Marcel: dank voor je uitvoerige reactie. In de Megaman zullen we daar op reageren.

  BeantwoordenVerwijderen