zondag 7 maart 2010

Servische dj bezorgd Peggy Lee postuum eerste hit

Gramophonedzie: Why don’t you? (38)

Dankzij de Servische dj Marko Milicevic, alias Gramophonedzie, scoort de Amerikaanse zangeres Peggy Lee, postuum haar eerste hit in Nederland. Vorig jaar heeft Milicevic haar nummer ‘Why don’t you do right’ onderhanden genomen, kortweg ‘Why don’t you’, dat terecht kwam op de 12 Inch EP ‘Swingin’ with the fishes!’. De track bleek vanaf het begin af aan direct een groot succes in de clubs en in de vakantiegebieden, zoals Ibiza. Voor de single, maakte hij een radio edit (verkorte versie) en die vind zijn weg nu naar menig liefhebber.

Peggy Lee leefde van 26 mei 1920 – 21 januari 2002 en is 81 jaar oud geworden. Haar echte naam luidde Norma Deloris Egstrom, geboren in Jamestown, Noord Dakota. Al op jonge leeftijd zong ze veel nummers in voor radiostations. Ken Kennedy van WDAY, het best beluisterde station in Noord Dakota, gaf haar de naam Peggy Lee. Een aantal jaren later zong ze in ‘The buttery room’, een nachtclub van het Ambassador West hotel, dat de aandacht trok van Lady Alice Duckworth, de verloofde van jazzklarinettist en bandleider Benny Goodman. Zij was zeer onder de indruk van haar stem en de volgende avond nam ze haar man mee naar de nachtclub. Het toeval wilde dat Goodman net op zoek naar een vervanger van Helen Forrest, die bij hem in de band zong. Je raad het al, dat werd Peggy Lee. En vanaf toen gingen alle deuren voor haar open.

Op 27 juli 1942 nam Peggy Lee het nummer ‘Why don’t you do right’ op in New York, samen met Goodman, voor de film ‘Stagedoor canteen’s. Er werden meer dan één miljoen stuks van verkocht, hetgeen haar doorbraak betekende. Maar ze was niet de eerste die het nummer opnam. Al op 23 april 1941 had de blueszangeres Lil Green haar versie al opgenomen. Later verklaarde Peggy Lee, dat de versie van Lil Green, van grote invloed is geweest op haar muziek. Ze draaide het nummer voortdurend in haar kleedkamer, die naast die van Benny Goodman was. Benny had nu wel door dat Peggy Lee dol op het nummer was, en arrangeerde het voor haar, waarna de twee het opnamen.

Maar Lil Green was ook niet de eerste die het nummer opnam. ‘Why don’t you do right?’ stamt al uit 1936 en heet oorspronkelijk ‘Weed smoker’s dream (why don’t you do now)’, geschreven door Kansas Joe McCoy van de groep the Harlem Hamfats, met wie hij het ook opnam. Later herschreef McCoy de tekst en noemde het ‘Why don’t you do right?’, dat voor het eerst werd opgenomen door Lil Green.

Peggy Lee trouwde in 1943 met haar gitarist Dave Brabour en verliet de band van Goodman. Hoewel het haar bedoeling was om de muziek definitief de rug toe te keren, werd ze vanwege het succes van ‘Why don’t you do right?’, verscheidene keren teruggevraagd voor opnames en optredens. In 1947 nam ze samen met Goodman een alternatieve versie op van ‘Why don’t you do right?’.

‘Why don’t you do right?’ bleek ook een favoriet nummer voor andere artiesten. Na Peggy Lee namen onder anderen Fats Domino en Victor Lazlo het op. In 1988 belandde het nummer in de film ‘Who framed Roger Rabbit’, gezongen door Amy Irving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten