Bobby Hebb: Sunny (91)
Cher, Stevie Wonder, Four tops, Jamiroquai, Nick Cave, Dusty Springfield, George Benson enz enz, wie heeft ‘Sunny’ niet opgenomen? Er zijn meer dan 700 versies van! De bekendste uitvoering is naast die van Bobby Hebb, natuurlijk die van Boney M.., die er begin 1977 hun eerste #1-hit mee scoorden.
positief blijven
Bobby schreef het nummer na twee ingrijpende gebeurtenissen. Op 22 november 1963 was de Amerikaanse president John F. Kennedy omgekomen bij een aanslag en de dag daarna werd Harold, de broer van Bobby, neergestoken buiten een nachtclub in Nashville. Beide tragedies maakten een diepe indruk op hem, maar waren volgens Bobby zelf niet de directe aanleiding voor het schrijven van ‘Sunny’. Het nummer ontstond op een ochtend na een nachtje muziek maken, waarbij de drank ook rijkelijk stroomde. De directe inspiratie kwam van de aanblik van een paarse zonopkomst. Met het nummer wilde Hebb aangeven, hoe slecht het ook met je gaat, er komen altijd betere tijden.
Het was echter niet Bobby die de eerste versie van ‘Sunny’ opnam, want hij was helemaal niet van plan om het zelf op te nemen. Op 20 oktober 1965 verscheen in Japan de versie van Mieko Hirota, de Japanse Connie Francis. Twee weken later, op 2 november 1965, kwam de Amerikaanse marimbaphonist Dave Pike met een instrumentale versie van het nummer. De versie van Bobby nam hij pas in 1966 op in de Bell sound studios in New York City en dan ook nog na aandringen van zijn producer Jerry Ross. ‘Sunny’ werd opgenomen als laatste van een demo van achttien nummers en bereikte de tweede plaats van de Amerikaanse hitparade en hield zo de coverversie van Georgie Fame op een afstand.
Bobby Hebb werd geboren als Robert von Hebb op 26 july 1938 in Nashville, Tennessee. Zijn beide ouders waren muzikant en blind. Op driejarige leeftijd maakte hij deel uit van het Kitchen cabinet orchestra, samen met zijn zes jaar oudere broer Harold en andere gezinsleden, waaronder zijn ouders. Hij bracht de meeste tijd door in de jazz & r&b clubs in Noord Nashville. Tijdens zijn militaire diensttijd had Bobby gitaar en trompet leren spelen. In 1961 verhuisde hij naar New York. Hij speelde met diverse artiesten (Count Basie, Sarah Vaughan), schreef nummers voor anderen (onder andere Lou Rawls), ging met the Beatles op tournee, maar evenaarde het succes van ‘Sunny’ niet. In 1976 nam hij een nieuwe versie van ‘Sunny’ op. In 2006 deed hij een Duitse tournee en twee jaar geleden stond de zeventigjarig Bobby nog op de planken in Osaka en Tokyo. Op 3 augustus 2010 overleed Bobby aan de gevolgen van longkanker in een ziekenhuis in zijn geboorteplaats Nashville. De dagen daarna is ‘Sunny’ veel gedownload en wordt het 44 jaar later weer een hit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten