vrijdag 20 augustus 2010

Hitflits: Nederlanders komen met eigen ‘We no speak Americano’

Tot veler verrassing werkt de Twitter-actie van Dries Roelvink nog deze week door. Dries, die opgeroepen had zijn single ‘Alleen door jou’ te downloaden, en hem zo een #1-hit te bezorgen, blijkt toch populairder te zijn dan hij zelf had gedacht. Want hoewel hij riep: “volgende week zal het mij een rotzorg wezen als je de single illegaal downloadt, maar deze week legaal kopen!”, blijkt het nummer deze week toch genoeg gedownload te zijn om #1 te blijven in de Single Top 100. En daarmee snoert hij een belangrijk deel van de critici de mond, die riepen dat zo’n actie het failliet van de hitparade zou betekenen.

Met Dries nog steeds op #1 (het verschil met de #2 is bijna 24%) en de release vandaag van ‘Een nieuwe dag’ van Nick & Simon, ziet het er naar uit dat Yolanda be cool feat. Dcup waarschijnlijk niet weer #1 zullen komen met ‘We no speak Americano’. Het moet wel heel raar lopen als dat nummer van Nick & Simon volgende week niet #1 staat.

De enige echte binnenkomer bij de bovenste tien is ‘Bumpy ride’ van Mohombi, dat van 28 naar #9 stijgt.

zelfde methode toepassen

Terwijl ‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup stand blijft houden op de tweede plek, komt de opvolger al weer binnen. Alleen is die niet van de drie Australiërs, maar van twee Nederlanders: Tony Junior & Nicolas Nox. Zij pasten dezelfde methode als Yolanda be cool feat. Dcup toe: neem een oudje liedje, verknip dit wat en zet er een lekkere beat onder. Zorg ook nog even voor een grappige videoclip en een hit is zo geboren. Yolanda be cool feat. Dcup nam ‘Tu vuò fa' L'Americano’ uit 1958 van Renato Carosone onder handen.

Tony & Nicolas gingen nog wat verder terug en kwamen uit bij ‘Loesje’ van the Ramblers o.l.v. Theo Uden Masman uit 1939. Nadat 3FM dj Bart Arens het nummer vorige week woensdag liet horen, werd de sms en mail overstroomt met reacties. De dagen daarna bleef hij het nummer draaien en ook andere dj’s pikten het nummer op. Veel mensen kunnen het geknutsel van Tony & Nicolas wel waarderen, getuige de hoogste eersteweeks op #12.

Nog een hoge binnenkomer is er voor Frans Duijts met ‘Lach en leef je dromen’ op #18.

Ook voor Tim Knol is een Twitteractie gestart om ‘Sam’ op #1 te krijgen. Maar voorlopig moet Tim genoegen nemen met #32 voor het nummer dat de afgelopen week de 3FM Megahit was. Dit weekend staat hij op Lowlands.

En dan het restant binnenkomers:
#33 Robert Leroy: ‘Que je t’aime’
#42 Afrojack feat. Eva Simons: ‘Take over control’
#72 Locnville: ‘Sun in my pocket
#74 Mark Enthoven: ‘De havenblues’
#75 M’lissa: ‘Hopefully’
#83 Laidback Luke featuring Jonathan Mendelsohn: ‘Till tonight’
#87 Charlie Dee: ‘Have it all’
#99 Kensington: ‘Youth’

Over naar de albumlijst. Daarin blijft ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald voor de 27ste week de bovenste beste. Daar is echter één maar aan. Naast de reguliere Album Top 100 is er ook nog de CombiAlbum Top 100. Daarin staan de noteringen van alle albums, de gewone, de oudere (Backcatalogue Top 50 en de verzamelalbums (Compilation Album Top 30). En in die totale albumlijst moet Caro al zes weken genoegen nemen met een tweede plaats. #1 is al die tijd ‘Hitzone 54’ van Various artists in een verhouding 1:2, oftewel Caro verkocht de helft minder. Maar deze week zit ze het verzamelalbum op de hielen; het verschil is nog geen 2%. Daarvoor stond ze in totaal elf weken op de eerste plaats. Let wel, de totale albumlijst startte op 17 april van dit jaar, toen had het album al negen weken achter te rug bovenaan de reguliere albumlijst.

Terug naar de reguliere albumlijst, waar twee hoge eersteweeks noteringen zijn. Op #3 komt ‘Benny Blisto’ van Go back to the zoo binnen en een plaatsje hoger ‘The final frontier’ van Iron maiden. Het album van Iron maiden stond na het weekend even kort op #1, maar de #1-positie van Caro Emerals is niet echt in gevaar geweest. Een groep als Iron maiden moet het vooral hebben van het eerste moment dat een album uitkomt. ‘The final frontier’ is wel hun best genoteerde album. Tot deze week was dat ‘A matter of life and death’ dat in 2006 de zevende plaats bereikte.

In Frankrijk en Duitsland is het album van Caro uitgebracht, maar de Britten moeten nog even geduld hebben. Daar komt ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ op 4 oktober uit, op 20 september voorafgegaan door de single ‘Back it up’, waarvoor een nieuwe videoclip is gemaakt. In december doet ze daar dertien concerten samen met Katie Melua, die op hetzelfde label haar albums uitbrengt. En dus heeft Iron maiden ruim baan, om aanstaande zondag, hun vierde Britse #1-album te scoren.

Naast de twee genoemde hoge binnenkomers, is er voor de volgende albums ook nog een eersteweeks notering:
#15 Willem Barth: ‘WB’
#20 Ray Montagne & the Pariah dogs: ‘God willing and the creek don’t rise’
#55 David Gray: ‘Foundling’
#59 Isobel Campbell & Mark Lanegan: ‘Hawk’
#72 Jack Parrow: ‘Jack Parrow’
#98 Toppers: ‘Toppers in concert 2010’, #3, #3, #2, #2, #4, waren de noteringen van binnenkomst van de voorgaande Toppers albums sinds 2005. De editie uit 2007 behaalde zelfs de eerste plaats. Dan is #98 voor ‘Toppers in concert 2010’ wel erg mager. De reden zou kunnen zijn dat het album exclusief bij Blokker verkrijgbaar is en deze verkopen worden niet meegeteld voor de Album Top 100.

Er is van alles te doen dit zonnige weekend: Lowlands, Noorderzon, Sail. Of gewoon lekker van het mooie weer genieten. We hoeven ons dus niet te vervelen, maar maak je geen zorgen: na het weekend staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar met alle feitjes achter de hits van dit moment met alles over ‘Loesje’.

2 opmerkingen:

  1. Deze week ook een nieuw record voor the black eyed peas, staan nu bovenaan de top aller tijden. http://www.dutchcharts.nl/bestall.asp

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij, er is een verschil van de Loesje nummer met die van Yolanda be cool. Ene is een leuke nummer met minder dance daarin en de andere klinkt meer als Gramophonedzie, en ook Booming Support. Yolanda Be cool vind ik erg goed. Booming Support is goed en de Loesje nummer is ok net als Gramophonedzie. Misschien is die te nederlands voor een buitenlander.

    BeantwoordenVerwijderen