vrijdag 1 oktober 2010

Hitflits: Bruno Mars te sterk voor Jan Smit

Hij heeft er alles aan gedaan, een instore hier, een instore daar, maar het heeft niet geholpen. Al na één week moet Jan Smit zijn eerste plaatst inleveren. ‘Zie wel hoe ik thuis kom’ zakt naar de tweede plaats en past in het rijtje ‘Laura’ (2005), ‘Op weg naar geluk’ (2007) en ‘Als je lacht’ (2009). Allemaal #1-hits van Jan die één week bovenaan stonden en met uitzondering van ‘Laura’ ook op #1 binnenkwamen.

En wie is er dan sterker dan Jan Smit? Bruno Mars, een andere womanizer, die met een overwicht van ruim 13% op ‘Zie wel hoe ik thuis kom’, de eerste plaats pakt in de nieuwe Single Top 100. Zijn eerste eigen single, ‘Just the way you are’, stijgt in de tweede week van de negentiende naar de eerste plaats. Hij is pas de tweede artiest die zo’n sprong maakt naar #1. Nicole was in 1982 de allereerste met ‘Ein bißchen Frieden’, de #1 van het Eurovisie Songfestival dat jaar, die eenzelfde sprong maakte.

Engelstalig

In 2007 noemde ze zich nog Melissa en scoorde een hitje met ‘Zonlicht in mijn hart’ samen met SIR (#72). Vorig jaar besloot ze op het Engels over te gaan en nam ze de naam M’lissa aan en ziedaar het gaat haar voor de wind. De dertienjarige Melissa Engelhart is al bezig sinds haar vijfde met muziek, nam zangles in 2007 en werd het jaar daarop vijfde bij de voorronde van het Junior Songfestival met het zelfgeschreven liedje ‘Als ik in de lucht kijk’. De overstap naar het Engels is geen slechte keuze, want ze stijgt door naar de tiende plaats mede dankzij de mix die the Basement maakte van ‘Hopefully’.

Ook nieuw bij de bovenste tien is Rihanna met ‘Only girl (in the world)’, dat in de derde week van 11 naar #9 stijgt. Daarmee staat ze met twee nummers in de top 10, want op de vijfde plaats staat ‘Love the way you lie’, haar duet met Eminem.

Verder gebeurt er eigenlijk niet zoveel in de Single Top 100. Twee nummers gaan op herhaling en daarnaast zijn er maar negen eersteweeks noteringen. De hoogste komen we pas tegen op #35: ‘Doar heb ik schijt aan’ van Mooi wark. Het is in totaal hun dertiende hit en na ‘We zingen en we springen in t’Oranje rond (in de blote kont)’ (#70 in juni) en ‘Goeie been, verkeerde bed’ (#17 in augustus) is het hun derde notering dit jaar en dat al drie jaar achtereen! In 2008 boekten ze zelfs vier hits.

Het restant komt binnen in de onderste helft:
#65 Yvonne Keely & Scott Fitzgerald: ‘If I had words 2010’
#75 Jacqueline: ‘One and one’
#79 Inna: ’10 minutes’
#81 B-yentl: ‘Give it a chance’
#89 the Wombats: ‘Tokyo (vampires & wolves)’
#90 2 force: ‘Tintels’
#94 Mitch Crown: ‘Crazy’
#96 Ambacht: ‘Voorgoed zo mooi’

In de Album Top 100 voert Phil Collins nog één weekje de scepter met zijn album ‘Going back’, dat nu voor derde week bovenaan staat. Vandaag is ‘Fier’, het nieuwe album van Nick & Simon uitgekomen, dat al bij voorintekening platina is, wat betekent dat er meer dan 50.000 stuks van zijn besteld. Volgende week de nieuwe #1 dus.

In tegenstelling tot een rustige Single Top 100, is het alles behalve rustig in de Album Top 100. Zeven albums gaan op herhaling, achttien zijn helemaal nieuw, waarmee de lijst in één week voor een kwart wordt vernieuwd.

In de albumlijst is de hoogste eersteweeks voor ‘Beau soir’ van Janine Jansen dat binnenkomt op de derde plaats. Dat is dezelfde plaats als waar haar vorige album ‘Beethoven/Britten: violin concertos’ in oktober 2009 uiteindelijk kwam. En wat een toeval, dat album gaat deze week op herhaling op #93. ‘Beau soir’ is haar zevende album en meer dan 10.000 keer uitgeleverd, goed voor goud dus. Op het album speelt Janine de vioolsonates van Debussy en Ravel, die ze heeft aangevuld met één van de schaarse werken voor kleine bezetting van Olivier Messiaen, Thème et variations, en een reeks korte stukken van Fauré, Lili Boulanger en Debussy. Op 15 oktober wordt het album ook internationaal uitgebracht.

Ze zal echter weinig vreugde aan het succes beleven, want sinds eind mei is ze overwerkt. Al haar concerten zijn tot en met eind oktober afgelast. Over haar burnout maakte regisseur Paul Cohen een documentaire, die op 24 september in première ging tijdens het Nederlandse filmfestival. Tot ieders verrassing was ze daar wel, ook al zat ze onopvallend in de coulissen.

De tweede hoge binnenkomer is ‘Welkom thuis’, het comeback album van de Kast. Het is het eerste album sinds de groep zeven jaar geleden een sabbattical inlaste. Voor zanger Syb van der Ploeg betekende het echter ook de bakens verzetten, en een eigen pad verkennen. Solosucces bleef echter uit en zakelijk gezien kwam hij niet los van de Kast. Daarnaast had hij problemen in de privésfeer. Die zijn echter voorbij, nu hij een nieuwe liefde heeft: de 26-jarige Adriana von Bannisseht. En ook muzikaal gaat het hem weer voor de wind. Vorig jaar nam hij met zijn oude maatjes al ‘De hel van 63’ op, titelsong van de gelijknamige film. En vervolgens doken ze de studio in voor het opnemen van een heel album, want “wij vijven horen bij elkaar. Er gebeurt wat als we samen spelen”. En over zijn nieuwe liefde Adriana zegt Syb: “De liefde heeft me veel gegeven om over te schrijven. Ik koester mijn leven zoals het nu is en hoop dit zo lang mogelijk vast te mogen houden.”

Bij de bovenste tien zijn er nog twee nieuwe noteringen: Rowwen Hèze met ‘Zilver’, op #9 (naar aanleiding van hun 25-jarig bestaan) en ‘Clapton’ van Eric Clapton op #10.

En dan, hou je vast, het restant:
#12 Ralf: ‘Ralf’
#23 Neil Young: ‘Le noise’
#32 Graffiti6: ‘Colours’
#35 Only seven left: ‘It was all a dream’, band uit Hilversum
#39 Aloe Blacc: ‘Good thigns’
#47 David Bowie: ‘Station to station – special edition’, oorspronkelijk uit 1976, opnieuw uitgebracht in Dolby 5.1 inclusief twee optredens in 1976 opgenomen in het Nassau Coliseum in New York City.
#64 Peter pan speedrock: ‘We want blood’
#67 Mark Ronson % the Business Intl: ‘Record collection’
#76 David Sylvain: ‘Sleepwalkers’
#77 Kingfisher sky: ‘Skin of the earth’
#86 Lizz Wright: ‘Fellowship’
#96 James Labrie: ‘Static impulse’
#97 Soundgarden: ‘Telephantasm’
#100 Dimmu Borgir: ‘Abrahadabra’

Ben je weer helemaal bij. Na het weekend is er ook nog eens een nieuwe Megaman met de feiten achter de hits. Het kan niet op.

2 opmerkingen:

  1. Sorry hoor maar ik kan syb op geen enkele manier meer serieus nemen. Bij iedere plaat heeft hij wel een mooi verhaal over zijn liefdes leven. Eerst de inspiratie voor zijn zieke vrouw die hij zo bewonderde en nu weer een jonge meid om zijn plaat in de picture te brengen. Jammer hij verteld gewoon dingen die hem goed uitkomen. Voor mij geld hij gaat alleen voor succes en verder over lijken. Was hij niet een man die monogaam was en geen relatie wilde. Ik kan me zoiets nog vaag voor de geest halen. En het gaat weer alleen over Syb en volgens mij is het de kast en niet alleen syb. Ik kan dit niet helemaal volgen. Maar hij weet de publiciteit mooi naar zijn hand te zetten. Mensen moeten dit toch ook door hebben. Hij verteld dat vroeger alles om hem draaide bij de kast. Nou dat is nu weer het geval. Zien de andere jongens van de kast dat niet in en worden ze weer gebruikt voor het ego van syb. En de media trapt er niet in. Lees eerst maar eens de afgelopen jaren zijn verhalen dan zie je dat hij overal een slaatje probeert uit te slaan om maar te scoren.
    Laat de media zich dan zo mee slepen in zo'n ego trippen. Luister nog maar eens goed naar de tekst Jelle dan kan je een beeld vormen. Iedere cd heeft hij wel een zielig verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In de nederlandse albums top 9, 8nl produkties - Is dat een rekord?

    BeantwoordenVerwijderen