vrijdag 9 augustus 2013

Hitflits: Backstreet boys vieren twintigjarig bestaan met derde #1-album

In 1992 was A.J. McLean de eerste Backstreet boy die reageerde op een oproep in de Orlando Sentinel van Lou Pearlman, een impresario, om een boyband te beginnen. In de loop van 1993 sloten  Howie Dorough, Kevin Richardson, Brian Littrell en als laatste Nick Carter zich bij hem aan en daarmee waren the Backstreet boys, naar Backstreet Market, een plek waar jongeren zich vaak ophielden, een feit. Op 8 mei 1993 gaf de groep het eerste optreden in het themapark  Seaworld in Orlando.
Formeel bestaat de groep, die wereldwijd meer dan 130 miljoen albums verkocht, de meeste voor een boyband, dan ook 20 jaar en dat wordt gevierd met het album ‘In a world like this’ Bij ons levert het de vijf jongens een eerste plaats op, hun derde na ‘Backstreet’s back’ (3x in 1997) en ‘Millennium’ (2x in 1999).

Naast het album gaat de groep ook weer op wereldtournee ‘In a world like this tour’ en verschijnt er in 2014 de documentaire, geregisseerd door Stephen Kijak, die ook ‘Stones in Exile’ regisseerde.

TOP 3

1 E.W. Backstreet boys: In a world like this
2  (2)   Caro Emerald: The shocking Miss Emerald
3  (3)   Emeli Sandé: Our version of events

‘Hyde Park live’ van the Rolling stones, dat de afgelopen twee weken de Album Top 100 aanvoerde, zakt in de derde week naar de negentiende plaats. Zo’n grote val vanaf #1 is niet meer gemaakt sinds 14 juli 2012, toen ‘Fortune’ van Chris Brown naar #22 zakte. De grootste val vanaf #1 is naar #50: ‘Christmas’ van Michael Bublé, in de elfde week op 7 januari 2012.  Niet vreemd voor een kerstalbum, toch?

Alvorens we overgaan tot de overige eerste weeks noteringen, eerst een album dat voor de vijfde keer op herhaling gaat.

Want op #10 gaat ‘Barcelona (special edition)’ van Freddie Mercury & Montserrat Caballé op herhaling. Het originele album werd voor het eerst uitgebracht in 1988. Pas vier jaar later, begin 1992, na de dood van Mercury in november 1991, kreeg het album een notering en haalde uiteindelijk, in september 1992, tijdens de Olympische Spelen in Barcelona, de tiende plaats.
Tijdens de opnames in 1987 van het album wist Mercury dat hij aan Aids leed. Daardoor durfde hij het niet aan orkestarrangementen voor de nummers te maken en dus werd het album ingespeeld met synthesizers. In 2012 is het album opnieuw ingespeeld, maar dan met een symfonieorkest, het Filmharmonic orchestra uit Praag. De arrangementen zijn van Stuart Morley, die de nummers van Queen bewerkte voor de musical ‘We will rock you’. ‘Barcelona – special edition’, drie cd’s (waaronder demoversies, eerder verschenen op de box ‘The solo collection’ uit 2000) en een DVD met een minidocumentaire, stond vorig jaar drie weken genoteerd met als hoogste plaats #32.

ongewenst

Wat de aanleiding is voor de vijfde herhalingsoefening van ‘Barcelona’, is niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten, is dat de 80-jarige Spaanse zangeres Montserrat Caballé,  afgelopen weekend door de Azerbeidzjaanse autoriteiten tot persone non grata (ongewenst persoon) werd verklaard. Caballé, Goodwill Ambassadeur van de UNESCO, bracht in juni een bezoek aan Nagorno-Karabach, dat illegaal is bezet door Armeense troepen. Het bezoek destijds leverde al  protesten op van de Azerbeidzjaanse autoriteiten en nu is ze dus, evenals 334 andere buitenlanders, waaronder politici en kunstenaars, niet meer welkom in Azerbeidzjan.

De overige eerste weeks noteringen van deze week zijn:
#26 Elvis Presley: Elvis at Stax, jaarlijks album van the King dat rond zijn sterfdag (16 augustus 1977) wordt uitgebracht
#34 Moderat: II, tweede album van drie Duitse electronica muzikanten
#72 the Civil wars: The civil wars, tweede studioalbum van Amerikaans duo. Zondag waarschijnlijk de nieuwe #1 in de Britse albumlijst
#86 Frans Pollux: Pollux duit Springsteen, titel van gelijknamig theaterprogramma met twaalf vertaalde liedjes van the Boss
#98 J.J. Cale: Classic album collection, Amerikaanse zanger, overleden op 26 juli j.l.. Betreft een box met 5 cd’s

update 11/8:
Lange tijd was ‘The civil wars’ getipt voor een #1-positie in de Britse albumlijst. Uiteindelijk moeten ze genoegen nemen met een tweede plek (ook niet slecht). Ze komen zo’n 15.000 exemplaren (15.039 precies) te kort voor de #1, die voor de tweede week in handen is van Richard & Adam Johnson met hun album ‘The impossible dream’. Daarvan gingen er 24.864 over de (digitale) toonbank. De broers eindigen onlangs derde bij Britain’s got talent.

SINGLES

We kunnen rustig een weekje weg, want de #1 is nog steeds, nu voor de zevende week, in handen van Avicii met ‘Wake me up!’. Het nummer staat nu net zo lang op de eerste plaats als ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Télo, op 25 februari 2012. Teló had daar echter wel twee sessies voor nodig (5 + 2 weken) en zou uiteindelijk de hit van het jaar scoren. Avicii is nog lang niet zover, want zijn nummer verkoopt nog maar een derde van de huidige hit van 2013: ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell.

TOP 3

1  (1)   Avicii: Wake me up! (zevende week)
2  (2)   Stromae: Papaoutai
3  (3)   Bakermat: Vandaag

Het scheelde een haar, eh 0,5%, of ‘Animals’ van Martin Garrix had op #3 gestaan, nu moet hij nog genoegen nemen met een vierde plaats, gestegen vanaf #6.

Hoe ze het doet, niemand weet het (..), maar Byentl scoort na ‘Home’ (#9 in juni) opnieuw een top 10-hit, haar twaalfde. Dit keer met ‘Unbreakable hearts’ dat in de zevende week van 12 naar #6 stijgt.

Buiten de top 10 komt ‘Hunter’ van Sandra van Nieuwland binnen. Na vijf cover #1-hits, die daar ook allen op binnenkwamen (!), komt haar eerste eigen single, geschreven met Tjeerd Bomhoff, binnen op #14.

Het restant eerste weeks noteringen zijn de volgende:
#31 Pharrell Williams: Happy (thema van ‘Despicable 2’)
#46 Django Wagner: Wij dansen samen de Bossa Nova
#61 Capital cities: Safe and sound
#68 Wesley Ponsen: Laat mij maar gaan (Goldfinger remix), origineel kwam in 2011 tot #16
#69 Claptone feat. Jaw: No eyes
#74 Ronnie Ruysdael: Ayayayay (laat je maar horen)
#76 the Boxer rebellion: Diamonds (de nieuwe Megahit!)
#86 Calvin Harris feat. Ayah Marar: Thinking about you
#93 Pitbull feat. Danny Mercer: Outta nowhere
#98 Francesco Rossi: Paper aeroplane
#99 Hendrik B. Niklas Gustavsson & Peter Johansson: Echoes

Zoals je gewend bent, komen vanaf zaterdagmiddag de achtergronden bij de albumnoteringen uitgebreid aan bod op de nieuwspagina van 3FM. Alle lijsten vind je vanmiddag terug op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten