zondag 3 november 2013

Postume hits voor Lou Reed

Lou Reed: Perfect day (25) / Walk on the wild side (37)

Een week geleden alweer, op zondag 27 oktober 2013, overleed Lou Reed in zijn huis in Springs, New York, op 71-jarige leeftijd. De week daarvoor had zijn vrouw Laurie Anderson hem uit het ziekenhuis gehaald. In mei had hij een levertransplantatie ondergaan.

Laurie Anderson schreef dit weekend op haar Facebookpagina:
“Lou was een tai chi-meester en bracht zijn laatste dagen hier door, gelukkig en betoverd door de schoonheid en kracht en zachtheid van de natuur. Hij stierf op zondagmorgen kijkend naar de bomen en terwijl hij de beroemde 21-vorm van tai chi uitvoerde, slechts met zijn muzikantenhanden bewegend in de lucht.
Lou was een prins en een vechter en ik weet dat zijn muziek over de pijn en de schoonheid in het leven veel mensen zal vervullen met de vreugde die hij voelde voor het leven. Lang leve de schoonheid die door ons allen heengaat.”

Lou Reed, geboren op 2 maart 1942 in Brooklyn, New York als Lewis Allen Reed, komt uit een Joodse familie ‘and my God is rock ’n roll’, voegde hij er dan zelf aan toe. Door te luisteren naar de radio, leerde Reed zichzelf gitaarspelen.

In 1960 begon Reed aan de studie journalistiek, regisseren, en creatief schrijven, die hij in 1964 met succes afrondde. In datzelfde jaar vertrok hij naar New York om voor Pickwick records liedjes te gaan schrijven. Daar ontmoette hij John Cale, met wie hij even later the Velvet underground begon.

the Velvet underground

Al snel trok de groep de aandacht van kunstenaar Andy Warhol, die de manager werd. Op een gegeven moment haalde Warhol zangeres Nico er bij, maar dat was tegen het zere been van Cale en Reed. Met het gevolg dat het album dat ze opnamen uitkwam als The velvet underground & Nico. Het album wordt nog steeds gezien als één van de belangrijkste rockalbums ooit gemaakt. Cale stapte in 1968 uit de band, Reed volgde twee jaar later. ‘Loaded’ was het vierde en laatste album dat hij met The velvet underground had opgenomen.

solo

Reed was terug bij af en ging een tijdje als typist werken bij zijn vader. In 1971 sloot hij een platencontract en nam in Londen het album ‘Lou Reed’ op. De beste jaren moesten echter nog komen. In 1972 verscheen ‘Transformer’, geproduceerd door David Bowie en Mick Ronson.  ‘Walk on the wild side’, waarover zo dadelijk meer, werd de single. Diverse albums volgden, waaronder ‘Berlin’, opgenomen in Londen en New York en ‘Coney island baby’ (in 1975). Zijn laatste soloalbum verscheen in 2007: ‘Hudson river wind meditations’. Vier jaar later kwam Reed samen met Metallica met het album ‘Lulu’, dat niet door iedereen met gejuich werd ontvangen.

Perfect day (25)

Bij ons was ‘Vicious’ de b-kant van ‘Walk on the wild side’, in Amerika was dat ‘Perfect day’. Pas in 1997 zou het nummer ook bij ons een notering krijgen, maar daar was Reed niet alleen voor verantwoordelijk.

goed doel

In 1997 nam Lou Reed het nummer opnieuw op, met een groot aantal bnn-ers, waaronder Elton John, Bono, David Bowie, Laurie Anderson (zijn latere vrouw) en Tom Jones onder de naam Various artists. In het Mega Hitarchief, dat eind november verschijnt, staat daarover:
“Opgenomen t.g.v. het 75-jarig jubileum van de BBC en ter promotie van het nieuwe BBC-logo. Opbrengsten gaan per land naar een ander goed doel. In thuisland Groot-Brittannië is dat ‘BBC Children in need appeal’, in Nederland ‘Duchenne parent project.”

Lou Reed zei daarover destijds: “I have never been more impressed with a performance of one of my songs.” In eigen land stond de versie drie weken bovenaan, bij ons kwam het tot de 6e plaats.

Nederlandstalige versie

Van ‘Perfect day’ bestaan dus meerdere versies. Behalve die voor het goede doel in 1997, zijn er ook versies van onder andere Patti Smith (in 2007) en Gare du Nord (in 2011). Maar wist je dat er ook Nederlandstalige versies van bestaan? Al in 1977, dus vijf jaar na het origineel, schreef Tineke Beishuizen een Nederlandse tekst, getiteld ‘Lome dag’, dat Rob de Nijs opnam voor zijn elpee ‘Tussen zomer en winter’.

In navolging van hun Britse collega’s namen in 1997 ook een aantal Nederlandse bnn-ers hun versie van ‘Perfect day’ op, getiteld ‘Mooie dag’. Verder dan de playlist van Radio 3 kwam het echter niet.

Walk on the wild side (37)

Tot deze week was ‘Walk on the wild side’ zijn eerste en enige solohit in ons land. Het nummer, afkomstig van het album ‘Transformer’, bereikte in 1973 de 15e plaats. Het nummer gaat over mannelijke prostituees (hustlers). In de Amerikaanse hitparade scoorde het nummer één plaatsje lager, maar dan zonder de zin
‘But she never lost her head
Even when she was giving head’
want dat verwijst naar orale sex.

De saxofoon solo op ‘Walk on the wild side’ is van Ronnie Ross, die David Bowie tijdens diens kinderjaren saxofoonspelen had geleerd. Het koortje wordt gevormd door Thunderthighs, een Britse zanggroep dat ook te horen is op het album ‘Nobody can wait forever’ van de Nederlandse groep Alquin.

inspiratie

De oorsprong van ‘Walk on the wild side’ ligt in de roman ‘A walk on the wild side’ uit 1956 van de Amerikaanse schrijver Nelson Algren. Naarmate het nummer groeide, kwamen de karakters in het nummer dichter bij Reed zijn eigen omgeving te liggen. Hij was bi-sexueel.

Walk on the wild side’ is diverse keren gecoverd. In ons land bereikte het nummer nog in 3 andere uitvoeringen de hitparade:
1987 Coco M and DJ Sven: ‘Walk on the wildside (c’est la ouate version)’ (#49)
1989 Johnny Camaro (= wijlen dj Alfred Algarde): Ik ben de weg kwijt! (#77)
1991 A tribe called quest: Can I kick it (#13)

te goedkoop

Ondanks een stijging van downloads en albumverkopen na de dood van Lou Reed, staat er geen enkel album van hem in de Album Top 100. Dat komt doordat zijn albums te goedkoop zijn en niet mee mogen tellen voor de reguliere albumlijst. Daar is een andere hitlijst voor bedacht, de Midprice Top 50, waarin Reed met drie albums staat:
#4 Transformer, #6 in 973
#6 The very best of, uit 1999
#19 Berlin, ook uit 1973, miste destijds de toenmalige Elpee Top 10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten