maandag 23 november 2015

aanslagen Parijs dreunen door in hitparade

#67 John Lennon / Plastic One Band: Imagine                                        *** hit op herhaling ***
#73 EODM: Save A Prayer

Twee nummers die voor vrijdag 13 november 2015 geen enkele link met elkaar hadden. Maar dat veranderde na de terroristische aanslagen die avond en nacht in Parijs. Eén van die aanslagen vond plaats in concertzaal Bataclan, waar de Amerikaanse band Eagles Of Death Metal (EODM) een optreden gaf.

Bij de eerste schoten dachten de bezoekers nog dat die onderdeel uitmaakten van het optreden, maar al snel werd duidelijk dat het een aanslag betrof. Een aanslag waarbij 89 mensen om het leven kwamen, waaronder Nick Alexander, een lid van de crew.

Kort na de aanslag werd online een actie gestart om ‘Save A Prayer’, het laatste nummer dat de band volledig speelde, op #1 te krijgen van de Britse hitparade. De afgelopen week is het nummer veel gedowload en gestreamd, maar hoger dan een #53e plaats zat er niet in. Bij ons maakt de groep rond Josh Homme zijn debuut op #73.
Simon Le Bon van Duran Duran en één van de schrijvers van ‘Save A Prayer’, heeft verklaard dat de band afziet van de rechten van de cover en deze zal doneren aan een goed doel.

‘Save A Prayer’ is origineel van Duran Duran uit 1982, dat in de Britse hitparade de tweede plaats bereikte en in de Franse singlelijst zelfs #1 kwam. Bij ons lukte het in eerste instantie niet. Pas drie jaar later, in 1985, bereikte het nummer de 17e plaats, nadat er een verkorte versie van was verschenen. Naast de versie van EODM, zijn er nog twee andere die een notering kregen. In 1995 werd ‘Save A Prayer’ gesampled in ‘Save It Till The Mourning After’ van Shut Up And Dance (#41) en acht jaar later, behaalde 56K feat. Bejay met hun danceversie de 65e plaats.

Het tweede nummer dat alles met de aanslagen van vrijdag 13 november 2015 heeft te maken, is ‘Imagine’ van John Lennon. Op de zaterdag na de aanslagen, reed de Duitse pianist Davide Martello op zijn fiets met daaraan gekoppeld zijn piano naar Parijs. Bij de concertzaal speelde hij ‘Imagine’ van John Lennon, dat veel indruk heeft gemaakt. Niet alleen op de omstanders en op internet, maar ook op hem zelf: “Het was één van de meest bewogen momenten van mijn leven.”

Het was niet zijn eerste optreden op een plek waar een ramp plaatsvond. Martello reist van brandhaard naar brandhaard. Met zijn piano stond hij al op het Taksimplein in Istanbul en het Maidanplein in Kiev. Met zijn muziek probeert hij een snaar te raken. Hij speelt, zei hij ooit, ‘waar het pijn doet’.

‘Imagine’

Naar aanleiding van zijn optreden is ‘Imagine’ van John Lennon veel gestreamd, waardoor het nummer voor de vijfde keer op herhaling gaat, dit keer op #67. Het nummer schreef Lennon op een morgen in het voorjaar van 1971. Gedichten uit het boek ‘Grapefruit’ van zijn vrouw Yoko Ono, vormden de inspiratie voor het nummer.

De opnames van ‘Imagine’ vonden plaats tussen mei en juli 1971 in Lennon zijn thuisstudio, Ascot Sound Studio en de Record Plant East in New York. In november 1971 kwam het nummer uit en stond binnen vier weken op de vijfde plaats van de toenmalige Daverende Dertig. In februari 1981, twee maanden na de moord op John Lennon, bereikte het nummer  opnieuw de vijfde plaats.

Begin 1989 werd ‘Imagine’ opnieuw een hit (#83), nu vanwege met het uitkomen van de speelfilm Imagine: John Lennon. Eind 1999 werd de compositie in Engeland uitgeroepen tot het ‘beste liedje van de eeuw’, waardoor het opnieuw op herhaling ging en tot #56 kwam.

De voorlaatste notering was op 25 augustus 2007 op #37. Yoko Ono, Lennons weduwe, had toestemming gegeven aan iTunes om zijn zestien solo-albums als download aan te bieden. In totaal staat ‘Imagine’ nu voor de 25e week genoteerd. Afgelopen week is de stembus voor de jaarlijkse Radio 2 Top 2000 open gegaan. Volgens de dj’s zou het mooi zijn als ‘Imagine’ dit jaar de lijst gaat aanvoeren. Een mooi teken in de tijd waarin we verkeren, met de aanslagen in Parijs en de spanning in de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten