vrijdag 13 mei 2016

Hitflits: Radiohead na 5 jaar terug, Beyoncé pakt eerstre plaats terug van Broederliefde

Begin 2015 kwam naar buiten dat de Britse rockband Radiohead al sinds september 2014 werkte aan hun negende studioalbum. Het laatste studioalbum The King Of Limbs (#3) stamt uit 2011. In maart van dit jaar kondigde de band een wereldtournee aan, die 20 mei start in de Heineken Music Hall in Amsterdam. 1 mei verscheen de digitale single ‘Burn The Witch’, op zes mei gevolgd door nog een nieuw nummer: Daydreaming’. Het wachten was nu nog op het nieuwe album, waarvan de werktitel LP9 was.
Dat album volgde vorige week zondag, 8 mei, om acht uur Nederlandse tijd en bleek A Moon Shaped Pool te heten. Slechts vier uur kon het worden gedownload, voordat de eerste voorlopige albumlijst werd opgemaakt. Daarin prijkte het album al op een vierde plaats, met een aandeel van zo’n 35%. Op woensdag was het album slechts een plekje opgeschoven, maar het aandeel was meer dan verdubbeld. Met nog twee dagen te gaan, lag een eerste plaats voor het grijpen, wat hun eerste #1-album zou betekenen.

alleen downloads

Helaas is het de Britse rockers niet gelukt, A Moon Shaped Pool komt binnen op de derde plaats, omdat er alleen een digitale versie van is. Dit in tegenstelling tot Lemonade van Beyoncé en Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde, waarvan ook een fysiek exemplaar te koop is. Daarnaast kan Hard Work Pays Off 2 ook nog worden gestreamd, waardoor het  vorige week de eerste plaats pakte, toen Lemonade nog maar net fysiek beschikbaar was.
Maar na een hele week blijkt haar fysieke album sterker te zijn dan de streams van Broederliefde, want Beyoncé de eerste plaats terug van de hiphoppers uit de Rotterdamse wijk Spangen. Daarmee gaat Lemonade een tweede week in bovenaan de Album Top 100. Haar vorige album Beyoncé hield het in 2013 maar één week bovenaan vol.

TOP 5

1 .(2)   Beyoncé: Lemonade
2. (1)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2
3. EW  Radiohead: A Moon Shaped Pool
4. EW  Douwe Bob: Fool Bar
5. EW  Gregory Porter: Take Me To The Alley

Natuurlijk was een eerste plaats mooier geweest voor Fool Bar, het derde album van Douwe Bob. Maar met zo’n zware concurrentie verdient een vierde plaats zeker een compliment. Zijn single ‘Slow Down’ zit na de behaalde finaleplaats afgelopen dinsdag, eindelijk weer in de lift.
Het nummer stijgt in de tiende week van de 95e naar de 34e plaats en staat daarmee vijftien plaatsen hoger dan 12 maart, toen het binnenkwam op de 49e plaats. Met de finale morgenavond (top 5?), zit er zeker meer in. En dat zal zeker ook gevolgen hebben voor het album.

Gaan we snel over naar de andere eerste weeks noteringen:
#20 James Blake: The Colour In Anything
#21 Anohni: Hopelessness
#31 Skepta: Konnichiwa
#39 Kaytranada: 99,9%
#57 Ry X: Dawn
#64 2 Brothers on the 4th Floor: The Very Best Of
#91 Rides: Pierced Arrow

Prince albums niet aan te slepen (3)

Ook deze week worden er nog veel albums van Prince verkocht. Hier volgen daarvan alle rangen en standen:

de Album Top 100:

#28 The Hits / The B-sides (stond twee weken geleden op de 23e plaats)
#33 (5) Hit’n Run – Phase Two

de Midprice Top 50:

#3 (1) The Very Best of Prince
#5 (2) Purple Rain
#6 (5) Sign ‘O’ The Times
#28 (11) The Hits 1
#29 (9) The Hits 2
#31 (6) 1999
#46 (25) Dirty Mind

SINGLE TOP 6

1. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (vierde week)
2. (2)   Cheat Codes x Kris Kross Amsterdam: Sex
3. (4)   Sia feat. Sean Paul: Cheap Thrils
4. (3)   Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign: Work From Home
5. (5)   Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)
6. (25) Calvin Harris feat. Rihanna: This Is What You Came For

Na de ‘overval’ vorige week, dat Broederliefde vijftien extra noteringen opleverde, zijn daar deze week nog zestien van overgebleven. Geen daarvan weet echter winst te boeken. Alleen ‘Do Or Die’ boekt dertien plaatsen winst en komt uit op de 23e plaats, maar is een nummer van Jonna Fraser.

Vorige week binnen op #93 en nu al op #44: ‘This Girl’ van Kungs vs Cookin’ On 3 Burners. Als dat geen top 10-hit wordt deze zomer! Komende week is het de Top Song op NPO Radio 2. Ondanks een winst van 49 plaatsen, is ‘This Girl’  niet de topsprinter, want dat is ‘Slow Down’ van Douwe Bob, dat van 95 naar #34 gaat.

Ondanks een overvloed van Broederliefde hits, krijgen toch nog zes nieuwe nummers een notering deze week. De hoogste van deze hits, is op de 11e plaats, ‘Can’t Stop The Feeling’ van Justin Timberlake. Het nummer is geen voorloper van een nieuw album, maar afkomstig uit de soundtrack van de Dream Works animatiefilm ‘Trolls’. Het is de eerste hit sinds ‘Not A Bad Thing’ (#46 in 2014) en zijn 25e notering als soloartiest. Morgenavond treedt Timberlake op tijdens de finale van de 61e editie van het Eurovisie Songfestival. Volgende week de nieuwe #1?

Resten nog die vijf andere nieuwe noteringen van deze week. Hier komen ze:
#67 Faya & F1rstman feat. I Am Aisha: Squat
#70 Glowinthedark x SFB feat. Philly Moré: Dansen Op Labanta
#84 Mr. Polska & Teske: Samen
#89 P!nk: Just Like Fire
#94 Flume feat. Kai: Never Be Like You

Tot zover deze Hitflits. We hebben een lekker lang Pinksterweekend voor de boeg, zonder Pinkpop, want dat vind plaats in het weekend van 11 juni. Tot die tijd komen er dus nog zeker drie Megamannen, waaronder eentje dit weekend. Maar zaterdag eerst nog de finale van het Eurovisie Songfestival met Douwe Bob die als derde mag optreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten