maandag 16 mei 2016

Albumsnippers bij week 20 - 14 mei 2016

In de Hitflits kreeg je al de highlights uit de nieuwe Album Top 100. Hier volgen de andere snippers.

#4 Douwe Bob: Fool Bar
Natuurlijk was een eerste plaats mooier geweest voor zijn derde album Fool Bar. Zeker na Pass It On dat een jaar geleden wel op de eerste plaats binnenkwam. Maar met zo’n zware concurrentie deze week, verdient een vierde plaats zeker een compliment.

eerbetoon

Fool Bar is vernoemd naar de bar die Douwe Bob in het oude atelier van zijn vader heeft getimmerd. Het is dan ook een eerbetoon aan zijn vader, Simon Posthuma, die is opgenomen in een verzorgingstehuis, omdat hij aan de zeikte van Korsakov lijdt.
De Fool staat voor de gelijknamige kunstenaarsgroep, die zijn vader in de jaren ‘60 oprichtte met Marijke Koger. The Fool ontwierp kleding, schilderde (gitaren van Eric Clapton), maakte hoezen (voor the Beatles) en nam twee albums op als the Fool en Simon & Marijke.

De nummers voor het album schreef Douwe met Jan Peter Hoekstra, Jeroen Overman en Matthijs van Duivenbode in Spanje, Portugal en Zweden. De bar staat voor zijn leven, hij groeide op in een bar. De verhalen die je daar hoort, vormen het album.

#5 Gregory Porter: Take Me To The Alley
De muziek van de Amerikaanse jazzmuzikant Gregory Porter heeft de dansvloer bereikt. De Duitse producer Claptone remixte zijn ‘Liquid Spirit’ (#45) en het Britse duo Disclosure nam met Porter het nummer ‘Holding On’ op (#67), beide in 2015. Op Take Me To The Alley, zijn vierde album, opent Porter met ‘Holding On’, maar dan zonder Disclosure. ‘Don't Lose Your Steam’ heeft hij opgedragen aan zijn 3-jarige zoontje, die altijd zijn dromen moet najagen. Take Me To The Alley start één plaatsje hoger dan Liquid Spirit in September 2013.

Mocht je geen kaarten hebben voor het optreden dat Gregory Porter op zondag 10 juli geeft tijdens de 41e editie van het Nort Sea Jazzfestival, dan heb je in november nog een mogelijkheid. Op dinsdag 8 november staat Porter in Carré in Amsterdam en drie dagen later, op 11 november, doet hij de Heineken Music Hall daar aan.

#20 James Blake: The Colour In Anything
Al in november 2014 kondigde de Brit James Blake Litherland, kortweg James Blake, zijn derde album aan, dat halverwege 2015 zou verschijnen. Blake scoorde in 2011 de hit ‘Limit To Your Love’ (#7).

In januari 2015, gaf Blake de titel vrij: Radio Silence. Maar er kwam van alles tussendoor, Blake schreef onder andere twee nummers voor Lemonade, het album van Beyoncé, en dus werd de release opgeschoven, naar uiteindelijk vorige week. Tevens veranderde de titel in The Colour In Anything en werd duidelijk dat Frank Ocean (Amerikaanse zanger/rapper) en Justin Vernon (zanger Bon Iver) een bijdrage aan het album leveren.

#21 Anohni: Hopelessness
De artiest Anohni is nieuw, maar daar achter schuilt een oude bekende: Antony Hegarty uit het Britse Chichester, bekend als Antony and the Johnsons. Tot voor kort ging Antony door het leven als een transgender, geen man geen vrouw, maar Antony identificeerde zich wel meer met het vrouwelijke.

In februari kondigde Anthony zijn vijfde album Hopelessness aan, als de zangeres Anohni. Een naam die zij al enige tijd gebruikte onder vrienden en gelijkgestemden. Op het album, dat  geen coming out of transformatie is, meer een bestendiging van wat al was, heeft ze zich laten inspireren door house en techno uit haar jeugd.

#31 Skepta: Konnichiwa
De Album Top 100 kent deze week drie debutanten. De eerste daarvan is de 33-jarige Joseph Junior Adenuga, afkomstig uit Lagos, Nigeria, die zich Skepta noemt. Sinds zijn derde woont hij in Tottenham, Londen. Skepta, afgeleid van het Engelse woord Sceptre, is een soort staf.

Skepta maakt grime muziek, een muziekstroming ontstaan in Londen, dat een mix is van UK garage en jungle. Dizzee Rascal is een exponent hiervan. Het debuutalbum van Skepta verscheen in 2007: Greatest Hits. Een grapje natuurlijk, want er stond geen hit op. Konnichiwa, inmiddels zijn vierde album, bevat al wel vier Britse hits. Daar kwam het album deze week binnen op de tweede plaats.

#39 Kaytranada: 99.9%
Het is niet nix, als je voor je debuutalbum artiesten als Anderson .Paak en AlunaGeorge weet te strikken. Het lukte Kaytranada, afkomstig uit Port-au-Prince op Haïti, maar gevestigd in Montreal, Canada. Achter Kaytranada gaat de 23-jarige Louis Kevin Celestin schuil. In 2010 noemde hij zich Kaytradamus, die hij in 2012 wijzigde in Kaytranada. In 2015 deed hij het voorprogramma van Madonna. De vijftien nummers op 99.90% produceerde hijzelf.

#57 Ry X: Dawn
Ry Cuning heet hij volledig, afkomstig uit Angourie in New South Wales, Australië. Op zijn zestiende begon hij met muziek, na het horen van het album Grace van Jeff Buckley. Cuning  verhuisde naar Los Angeles en bracht in 2010 het album Ry Cuning uit. In Australië kreeg hij twee Dolphin Awards voor ‘beste popsong’ en ‘beste nieuwe artiest’. Dawn is zijn tweede album. De nummers schreef hij achter de piano met zijn akoestische gitaar op schoot.

#64 2 Brothers on the 4th Floor: The Very Best Of
Jaren ’90 housemuziek levert 2 Brothers on the 4th Floor met de verzamelaar The Very Best Of. Zangeres Des’Ray (Désirée Claudette Manders uit Den Haag) en rapper D-Rock (= René Philips, geboren op Aruba), stopten in 2001 met de groep, die in ons land zeventien hits scoorde, waaronder een #1 in 1994 met ‘Dreams (Will Come Alive). 2 Brothers on the 4th Floor was een project dat de broers  Bobby en Martin de Boer (= 2 Brothers On the Fourth Floor) begonnen in 1991.
Het is dan ook 25 jaar geleden dat ze er mee begonnen, dus reden voor een feestje en het verzamelalbum The Very Best Of. Daarop niet alleen de hits, maar ook het niet eerder uitgebrachte nummer ‘Shine Like A Star’ en bijzondere remixen. De eerste twee jaar (1991-1993) leverden Da Smooth Baron MC (= Peter Baburek) de rap en Peggy ‘the Dutchess’ en Gale Robinson de zang. Voor promotie van het verzamelalbum treden Des’Ray en D-Rock weer op.

#91 Rides: Pierced Arrow
Het gaat deze week weer alle kanten op in de Album Top 100. Bluesrock is er van de band Rides met het album Pierced Arrow, opvolger van Can’t Get Enough (#69 in 2013). Rides is een project van zanger Stephen Stills, gitarist Kenny Wayne Shepherd en toetsenist Barry Goldberg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten