dinsdag 17 mei 2016

Justin Timberlake ziet een wereldwijd songfestival wel zitten

#11 Justin Timberlake: Can’t Stop The Feeling!
       *** hoogste eerste weeks ***

Op de vraag: ‘heb je nog een tip voor de artiesten nu er zo’n 200 miljoen mensen kijken?’, antwoordde Justin Timberlake: ‘eh, zo’n groot publiek?  heb ik ook nog nooit gehad’!

De Amerikaanse zanger Justin Timberlake was de pauze-act, afgelopen zaterdag tijdens de finale van het 61e Eurovisie Songfestival. Bijzonder, dat een act optreedt die niets met het festival heeft te maken? Ja. Uniek? Nee.

Om een jonger publiek te trekken, en nieuw talent een kans te geven, mocht in 1988 de Ierse groep Hothouse Flowers hun nummer ‘Don’t Go’ laten horen. Op het podium zat zanger Liam Ó Maonlaí achter de piano, die het nummer inleidde. Daarna werd op een scherm de clip vertoond van hun nummer ‘Don’t Go’, dat was opgenomen in elf Europese landen.
Een popliedje! Dat was een verademing destijds na 26 liedjes, waarvan het merendeel weinig uitstraling had (Céline Dion won het festival die avond). Het optreden betekende de Europese doorbraak van de groep. In ons land scoorden ze twee hits en drie albumnoteringen. ‘Don’t Go’ bereikte destijds de 28e plaats.

Overigens is Justin Timberlake wel de eerste Amerikaanse artiest die het Europese muziekspektakel aandoet. Nu zal zijn optreden, waarbij hij eerst een korte versie deed van zijn hit ‘Rock Your Body’ (#6 in 2003), geen doorbraak betekenen. Die beleefde hij al in 2002 na zijn vertrek uit de boyband N*Sync!

wereld songfestival

Nadat Justin Timberlake het Eurovisie Songfestival twee keer had gezien via de kabel-tv, benaderde hij de organisatie voor een optreden tijdens de finale. Justin: “Ik vind het idee erachter heel mooi. Europese landen met elkaar verenigen door middel van muziek. Ik vraag me zelfs af of er niet een wereldwijde versie van dit zangfestijn te maken valt. Ik ben er helemaal voor.'”
Het Songfestival gaat al de wereld over, want waarschijnlijk komt er vanaf volgend jaar een Aziatische versie van. Naast Australië, dat dit jaar voor de tweede keer meedeed, wint het festival sinds 2013 ook aan populariteit in China, waar het dit jaar voor het eerst live was te zien op Human TV/Mango TV. De zender heeft de uitzendrechten voor 2015-2018 gekocht. Vorig jaar werden de twee halve finales en de eindfinale al online gestreamd door Human TV. Dit jaar was het festival in z’n geheel live in China te zien.

Aziatisch Songfestival

Naast Australië, zal China deelnemen als één van de twintig landen aan de Aziatische versie van het Songfestival. Australië zal dan niet meer meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Sinds 2013 houdt de Asian-Pacific Broadcasting Union (ABU) al een internationaal songfestival in deze regio. Dit jaar vind dit plaats in Beijing, in China.

promotietripje

Terug naar Justin Timberlake. Natuurlijk speelt er voor hem meer dan alleen een voorliefde voor het festival. Voor de soundtrack van de DreamWorks animatiefilm ‘Trolls’, schreef hij met hetzelfde team van ‘Just Like Fire’ van  P!nk (zie onder #89), ‘Can’t Stop The Feeling!’. In de film, die pas in november in première gaat, doet hij de knorrige stem van de trol Branch. Andere stemmen zijn onder andere van Anna Kendrick en John Cleese. Aan de soundtrack werkten Gwen Stefani en Ariana Grande mee. Voor zijn optreden in Stockholm, was Timberlake in Cannes om de film te promoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten