zondag 18 juni 2017

Albumflitsen bij week 24 - 17 juni 2017

Na de Hitflits van vrijdag, volgen hier de Albumflitsen, met onder andere:
-          Nederlandse hiphoppers brengen eerbetoon aan 2Pac
-      Jim Gilstrap werkte mee aan album Katy Perry
-      Stevie Nicks vond touren belanngrijker
-       Laatste album van Chuck Berry
-       Fans én radiostations waren Lady Antebellum even moe

#2 All Eyez On Us: All Eyez On Us
Voor veel Nederlandse rappers en hiphoppers is Tupac Shakur een groot voorbeeld. Sevn Alias, Kempi, Josylvio, Kevin, Latifah, Vic9 en Rocks lieten zich door hem inspireren en namen eind mei in studiocomplex Cruise Control als All Eyez On Us het album All Eyez On Us op, dat binnenkomt op de derde plaats van de Album Top 100. Zes van de negen tracks krijgen ook een notering in de Single Top 100.

Al in 2007 brachten Amerikaanse rappers en hiphoppers een album uit, getiteld All Eyez On Us, waaraan onder andere 50 Cent en the Game meewerkten. En ook in 2008 verscheen een album met die titel van de rappers Lil’Flip & Young Noble, als eerbetoon aan het gelijknamige album van 2Pac uit 1996.

Het Nederlandse album All Eyez On Us verscheen vorige week vrijdag, een week voordat de film ‘All Eyez On Me’ over het leven van de Amerikaanse rapper Tupac Shakur in première ging. De titel van de film verwijst naar het gelijknamige vierde album van Tupac Shakur uit 1996, het jaar dat hij is vermoord. De hoofdrol wordt gespeeld door Demetrius Shipp Jr., wiens vader Demetrius Meech Shipp met Shakur werkte aan The Don Killuminati: The 7 Day of Theory, het laatste studioalbum van Shakur.

#8 Katy Perry: Witness
Voor alsnog valt de hitnotering van Witness, het vijfde studioalbum van Katy Perry tegen. Bij ons komt de opvolger van Prism (#4 in 2013) binnen op de achtste plaats. In nog geen ander land haalt het album de eerste plaats, terwijl dat met Teenage Dream (in 2010) en Prism (in 2013) zonder moeite ging. Wellicht komt het doordat al drie singles het levenslicht verschenen, waarvan alleen ‘Chained To The Rhythm’ feat. Skip Marley internationaal potten wist te breken.
Op Witness is alles uit de kast getrokken, althans als we kijken naar het aantal medewerkers, want dat zijn er 73! Naast bekenden als Sia en Duke Dumont, viel ons daarin de naam op van Jim Gilstrap.

In 1975 scoorde deze soulzanger twee hits in ons land, waaronder een #1-notering met ‘Swing Your Daddy’. Bovenal was en is Jim Gilstrap sessiemuzikant en is zijn stem te horen op albums van onder andere Stevie Wonder, Michael Jackson, Rod Stewart, maar ook recenter Adele (25) en Katy Perry (op Witness, maar ook op Prism). Al met al op meer dan 100 miljoen verkochte albums! Gilstrap, inmiddels 70, is te horen op het nummer ‘Pendulum’, samen met een gospelkoor bestaande uit nog 23 leden. Dus dan blijven er ‘maar’ 49 medewerkers aan Witness over… 

Volgend jaar mei komt Katy Perry voor twee concerten naar de Ziggo Dome. We zijn benieuwd hoeveel het album dan heeft opgebracht.

#9 London Grammar: Truth Is A Beautiful Thing
Ondanks het uitblijven van een hitsingle, scoort Truth Is A Beautiful Thing, het tweede album van de Britse groep London Grammar nog beter dan hun eerste album. If You Wait (#11 in 2014). Dat album had als trekker de hit ‘Strong’ (#29 in 2014).
Schijnbaar hebben Hannah Reid, Dan Rothman en Dominic ‘Dot’ Major destijds bij velen een snaar geraakt en doen dat opnieuw met hun tweede album. Ook in de Britse albumlijst scoort het album beter dan de eerste keer, want het kwam daar vrijdag binnen op de eerste plaats; If You Wait kwam tot #2. In augustus staat het trio op Lowlands.

#14 Lindsey Buckingham & Christine McVie: Lindsey Buckingham & Christine McVie
Da’s pech kans op een reünie van Fleetwood Mac weg. Met uitzondering van Stevie Nicks is de voltallige bezetting van Fleetwood Mac op het album Lindsey Buckingham & Christine McVie present. Behalve de naamgevers, zijn ook Mick Fleetwood (drums) en John McVie (bas) van de partij.
Volgens Lindsey Buckingham begon deze onverwachte samenwerking in 2014 toen Christine McVie zichzelf opnieuw aansloot bij Fleetwood Mac voor hun ‘On With The Show tour’. Kort voor de wereldtour doken Buckingham en  McVie de Village Studio in Los Angeles in, waar onder andere Tusk is opgenomen. Ze wilde kijken of ze samen wat konden opnemen.

Dat bleek heel goed te gaan, waarna ook Mick Fleetwood en John McVie zich bij het tweetal voegden. Binnen twee maanden resulteerde het in zo’n acht nummers. In verband met de op handen zijnde wereldtournee, werden de opnames beëindigd. De hoop was toen nog dat Stevie Nicks na de tournee zich bij de rest zou voegen. In 2015 beweerde zij dat de band genoeg materiaal had om op te nemen en daaraan mee wilde werken. Maar toen het er op aankwam, trok ze haar woorden terug en ging op tournee om haar album 24 Karat Gold: Songs From The Vault te ondersteunen.

In 1973 namen Stevie Nicks en Lindsey Buckingham het album Buckingham Nicks op. Een jaar voordat de twee zich bij de andere leden van Fleetwood Mac voegden en successen boekten met onder andere de albums Fleetwood Mac en Rumours.

#22 Anathema: The Optimist
Na het livealbum A Sort Of Homecoming (#36 in 2015), komt de Brits progressieve rockband Anathema weer met een studioalbum. The Optimist, hun elfde inmiddels, heeft een connectie met het album A Fine Day To Exit uit 2001. De groepsleden geven op The Optimist een antwoord op de vraag: “Wat zou er toch gebeurd zijn met de persoon die in de auto zit op de hoes van het album?

#53 Cigarettes After Sex: Cigarettes After Sex
Vanuit Brooklyn, New York opereert de groep Cigarettes After Sex. Greg Gonzalez is nog het enige lid uit 2008, toen de groep werd opgericht in El Paso, Texas. Hij is verslingerd aan de muziek van de Franse zangeres Francoise Hardy en de Amerikaanse jazzmuzikant Miles Davis. Gonzalez heeft een honingzoete stem die tussen man en vrouw hangt. Na een aantal singles en de EP I in 2012, is Cigarettes After Sex het debuutalbum. Op donderdag  29 juni staat Cigarettes After Sex op RockWerchter.

#58 SZA: CTRL
Als je Solána Imani Rowe heet en het wilt maken in de muziekwereld, dan bekt dat niet zo lekker. En dus verzon Rowe de naam SZA, daarbij beïnvloed door rapper RZA van de Wu-Tang Clan. Alleen koos ze voor de S in plaats van de R. S staat voor soeverein = onafhankelijk. CTRL is het debuutalbum van de 26-jarige zangeres uit St. Louis, Missouri, waar onder andere Pharrell Williams aan meewerkte.

#61 Chuck Berry: Chuck
Op 18 maart is Charles Edward Anderson Berry, ofwel Chuck Berry, in St. Charles County, Missouri, op 90-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Berry was één van de pioniers van de rock ’n roll. Volgens John Lennon had rock ’n roll eigenlijk Chuck Berry moeten heten. In 1955 nam Berry zijn eerste single op,  ‘Maybeline’. Andere nummers van hem zijn ‘Johnny B Good’, Rock ’n Roll Music’ en ‘Sweet Little Sixteen’. Veel artiesten coverden zijn nummers, waaronder the Rolling Stones, the Beatles en the Beach Boys. 
Tijdens zijn optredens deed hij een dansje waarin hij gehurkt met een been vooruit, gitaarspelend over het podium hupste, de ‘duckwalk’. Zijn grootste hit was niet met een eigen nummer, maar met ‘My Ding-A-Ling’ van Dave Bartholonew met een dubbelzinnige tekst. Bij ons kwam het nummer in 1972 niet verder dan de 29e plaats, maar in zowel de Amerikaanse als Britse hitparade bereikte het de eerste plaats.

laatste album

Chuck, binnen op #61, is geen verzamelalbum, maar bevat bijna alleen nieuw materiaal dat Berry schreef tussen 1991 – 2014. Onder de tien nummers zit het nummer ‘Lady B. Goode’, het vierde vervolg op ‘Johnny B. Good’. De laatste opname voor het album vond plaats in januari van dit jaar. Zowel zijn zoon Charles Jr. als zijn kleinzoon Charles Berry III spelen gitaar op het album. Dochter Ingrid speelt harmonica en zingt met hem op het nummer ‘Darlin’’. Nathalniel Rateliff speelt gitaar op het nummer ‘Big Boys’. Chuck Berry droeg het album op aan zijn vrouw Thelmetta ‘Toddy’ Berry.

#64 Lady Antebellum: Heart Break
Tot in lengte van dagen zal het Amerikaanse Lady Antebellum het nummer  ‘Need You Now’ worden nagedragen, dat in 2010 twee weken op de zevende plaats stond en in eigen land meer dan 6 miljoen over de (digitale) toonbank ging. Het nummer bleef dan ook aan Lady Antebellum, bestaande uit Dave Haywood, Charles Kelley en Hillary Scott, kleven. Zowel singles als albums deden het veel minder goed. Zelfs bij fans trad een bepaalde moeheid op, maar ook radiostations lieten de groep vaker links liggen. Er moest dus wat gebeuren.

rustpauze

In 2015, na de Amerikaanse ‘Wheels Up Tour’ ter ondersteuning van het album 747 (#78 in 2014), laste het trio een rustpauze in. Gedurende die tijd werkten de leden aan eigen projecten. Vervolgens pakten ze de draad weer op en begonnen aan Heart Break, hun zevende studioalbum.
Ondanks het geringe succes van 747, het vorige album van Lady Antebellum, werd Michael James Ryan Busbee, opnieuw gevraagd voor de productie. Hij is mede-componist van ‘You Look Good’, de eerste single, dat in april de Vijf sterren-plaat van Gerard Ekdom en de Top Song op Radio 2 was. In het kader van de ‘You Look Good’ wereldtournee, die op 26 mei van start ging, geeft het trio op 1 oktober een concert in de AFAS Live in Amsterdam.

#67 Govt Mule: Revolution Come … Revolution Go
Warren Haynes (gitaar) en Matt Abs (drums) zijn nog de enige oorspronkelijke leden van de Amerikaanse band Govt Mule. Alan Woody, die er in 1994 ook bij was, is in 2000 overleden. Hayes en Woody maakten samen deel uit van the Allman Brothers Band, dat begin jaren ’70 vooral in Amerika succes had. Abs was drummer in Dickie Betts Band, de oprichter van the Allman Brothers Band. Danny Louis (keyboards) zit sinds 2004 bij Govt Mule, Jorgen Carlsson (bas) sinds 2008.
Revolution Come … Revolution Go is het elfde studioalbum van Govt Mule, opgenomen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2016, in Austin, Texas en New York City, New York. Ongeacht de uitkomst, Hillary of Trump als president, zagen de leden van Govt Mule wel in, dat sowieso zo’n 50% van de Amerikaanse bevolking boos zou zijn. Volgens Haynes reflecteren de nummers op Revolution Come … Revolution Go dan ook  woede, maar met een gevoel van sarcasme en humor. Muzikaal gezien, is het een mix van Zuidelijke rock, blues, funk en soul.

#76 Rise Against: Wolves
En ja hoor, daar zijn ze weer, de punkrockers van de Amerikaanse band Rise Against. Sinds 2011 zijn ze om de drie jaar present in onze albumlijst. In 2011 was dat met Endgame dat tot de 47e plaats kwam. In 2014 reikte The Black Market vier plaatsen hoger. En weer drie jaar komen de vier rockers met Wolves, hun achtste studioalbum, geproduceerd door Nick Raskulinecz (Korn, Deftones).

#77 Sufjan Stevens – Nico Muhly – Bryce Dressner – James McAlister: Planetarium
Van de vier uitvoerenden van Planetarium heeft alleen de Amerikaanse muzikant Sufjan Stevens één of meerdere noteringen behaald. Daarvan was Carrie & Lowell (#6 in 2015) het meest succesvol. Toch zijn de anderen niet minder bekend.

James McAlister is de drummer van Sufjan Stevens, Bryce Dessner gitarist van the National en Nico Muhly is componist en werkte onder andere samen met Antony and the Johnsons. Maar hoe kwamen de vier samen?

In 2011 kreeg Nico Muhly van het Muziekgebouw Eindhoven, de opdracht een stuk te componeren rond het zonnestelsel. Muhly trommelde zijn vrienden Sufjan Stevens en Bryce Dessner op, en samen gingen ze aan de slag. Dit leidde tot een liedcyclus voor zeven trombones en strijkkwartet. Op 30 maart 2012 voerde het trio de nummers uit op het ‘MusicNOW Festival’ in Cincinnati. Acht dagen later, op 7 april 2012, stonden ze in het Muziekgebouw Eindhoven en gingen ze op tournee.
In 2016 doken de drie samen met James McAlister, drummer van Sufjan Stevens, maar nu ook in de rol van producer, de studio in en namen het album Planetarium op: 17 nummers met een totale speelduur van zo’n 76 minuten.

#91 Hillsong United: Wonder
In de tweede week zakt het album Opwekkingsliederen 41 van Stichting Opwekking van de 42e plaats naar de 75e plaats. Het mag een wonder heten dat het album nog genoteerd staat, want meestal houden religieus getinte albums het niet langer dan één week vol. En over wonderen gesproken, Wonder van het Amerikaanse Hillsong komt binnen op de 91e plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten