maandag 11 december 2017

Beyoncé helpt Ed Sheeran aan derde #1-hit

#1 Ed Sheeran / Beyoncé: Perfect / Perfect Duet
     *** eerste week op #1 ***

De laatste weken zat ‘Perfect’ van Ed Sheeran in de lift. Na een achtste plaats in maart (toen nog als albumtrack), begon het nummer eind september (nu als single) aan een nieuwe opmars, met als resultaat een vijfde plaats vorige week. Veel meer zou er, met het Nederlandse hiphopgeweld, niet inzitten, dachten we.

vriendin

Ed Sheeran had ‘Perfect’ geschreven voor zijn jeugdvriendin Cherry Seaborn, die hij na lange tijd weer had ontmoet in New York. Hij stuurde haar het nummer op, waarop ze liet weten het mooi te vinden. Dat ging niet alleen voor haar op, maar onder andere ook voor Beyoncé, die Sheeran liet weten ‘Perfect’ het mooiste nummer van zijn album ÷ (divide) te vinden.

akoestisch

Vervolgens heeft Sheeran, die in 2015 meerdere keren het podium deelde met Beyoncé, onder andere tijdens de Grammys met een eerbetoon aan Stevie Wonder, haar gevraagd om het nummer samen op te nemen. Op 17 september doken de twee in New York de studio in en namen het duet op, waar alleen een technicus bij aanwezig was. Op ‘Perfect’ zijn alle instrumenten aan de kant gezet (een wens/eis van Beyoncé), en begeleidt Sheeran zich alleen nog op een akoestische gitaar. Zij zingt het tweede couplet vanuit een vrouwelijk perspectief. En dat blijkt een schot in de roos.

dankzij Beyoncé

Sinds een week is het nummer veel gestreamd en gedownload. Niet genoeg voor een eerste plaats, maar samen met de originele versie wel. En daarmee scoort Beyoncé ‘na ‘Beautiful Liar’  met Shakira in 2007, ook al een duet, haar tweede #1-hit. 
Tevens bezorgd ze Ed Sheeran zijn derde #1-notering. De eerste was  ‘Thinking Out Loud’, dat in 2014 en 20015 zes weken op de eerste plaats stond (nu precies twee jaar geleden). Begin dit jaar boekte hij met  ‘Shape Of You’ het dubbele aantal: twaalf weken!

samen kom je hoger

Het is zeker niet de eerste keer dat een nummer in meerdere versies op de eerste plaats staat. We zetten een aantal op een rijtje. Waar een tussentijdse notering bekend is, vermelden we die
2017:   Ed Sheeran: Perfect (#5), met Beyoncé naar #1
2017:   Louis Fonsi & Daddy Yankee: Despacito (#23)
dankzij remix met Justin Bieber steeg ‘Despacito’ via de zevende naar de eerste plaats
2011:   Lucenzo feat. Big Ali: Vem Dançar Kuduro (#12)
De week daarop kwam ‘Danza Kuduro’ van Lucenzo feat. Don Omar er bij en stegen beide versies naar de tweede plaats. Daarna stonden de versies vijf weken bovenaan
2009:   Damaru: Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart) (#7), de nieuwe versie van Damaru met Jan
            Smit steeg de week daarop naar de eerste plaats
2008    Wolter Kroes: Viva Hollandia (#19)
            Met de EK-versie ging het via 26, 12, 7, 2  naar de eerste plaats
1988:   Clime Fisher: Rise To The Occasion (ballad en de hiphopversie)
1982:   Nicole: Ein bisschen Frieden/Een Beetje Vrede

Doordat ‘Vem Dançar Kuduro’ en ‘Danza Kuduro’ bij elkaar werden genomen, ontstond een bijzondere situatie: zowel het origineel (met Big Ali) als de cover (met Don Omar) stonden gelijktijdig op de eerste plaats.

versies bij elkaar tellen

We vroegen GfK Dutch Charts, samensteller van onder andere de Single Top 100, waarom beide versies van ‘Perfect’ bij elkaar zijn geteld. GfK: “We zien het als een remix van het origineel, zoals we destijds de versie met Justin Bieber ook hebben toegevoegd aan het origineel van ‘Despacito’. Ook buitenlandse hitlijsten hanteren dit principe.”

En dus ook voor de Britse hitparade zijn beide versies samengenomen en leveren Sheeran daar zijn vierde #1-hit op. In de afgelopen week zijn er daar 89.359 stuks van ‘Perfect’ verkocht (incl. 45.460 streams). Maar in tegenstelling tot onze hitparade, had ‘Perfect’ daar ook zonder Beyoncé de eerste plaats behaald.

3 opmerkingen:

 1. Weet je zeker dat Ed Sheeram ook zonder Beyonce de eerste plaats in de UK gehaald zou hebben? De enige bron die ik vind (column uit Music Week) geeft juist aan dat de bijdrage van Beyonce “critical” was voor “it’s coronation”. Beyonce heeft overigens in de UK chart geen credit gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Ronald: wij zijn afgegaan op wat Alan Jones (dé autoriteit waar het om de Britse hitparade gaat) schreef:

  Ed Sheeran's Perfect may have moved to the chart summit anyway, but it became a nailed-on certainty once the duet version of the track, featuring Beyonce, was released. The Beyonce version drove consumption of the track to increase 174.90% week-on-week to 89,359 sales (including 45,460 from sales-equivalent streams). With to-date sales of 1,048,313. it becomes Sheeran's 10th million-selling single.

  Zie: https://www.ukmix.org/forums/viewtopic.php?f=5&t=132400&sid=f238a93a900ac22ca3758587f07b36a8

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor je antwoord! Die column had ik ook gelezen en ik vertaalde hem net iets anders blijkbaar. Het woord “may” in de eerste zin in combinatie met “but” in de tweede vertaalde ik als “zou gekund hebben”. Geen probleem hoor!

  BeantwoordenVerwijderen