zondag 28 januari 2018

Albumflitsen bij week 4 - 27 januari 2018

Afgelopen vrijdag heb je in de Hitflits kunnen lezen dat Ed Sheeran opnieuw de eerste plaats terug pakte in de Album Top 100. Daarnaast kwamen er zeven nieuwe noteringen binnen. Je leest er alles over in deze editie van de Albumflitsen.

#10 First Aid Kit: Ruins
Dankzij de hit ‘My Silver Lining’ (#50 in 2014), bereikte Stay Gold, het vorige album van het Zweedse duo First Aid Kit de negende plaats. Dit keer is er (nog) geen hitsingle van de zusjes Johanna en Klara Söderberg, maar haalt het al een tiende plaats.

#15 Fall Out Boy: Mania
Met een vijftiende plaats voor Mania, hun zevende studioalbum, scoort de Amerikaanse groep Fall Out Boy nu al beter dan de vijf vorige noteringen. Beste was tot deze week American Beauty / American Psycho (#40 in 2015).

#16 Tim Knol: Cut The Wire
Cut The Wire is het eerste studioalbum van Tim Knol sinds Soldier On uit 2013. Toch was het onzeker of dit album er wel zou komen. Daarover zegt de 29-jarige zanger uit Hoorn in Trouw: “Na het derde album en de tour was ik het plezier helemaal kwijt, ik had geen zin meer om muziek te maken.”

Het plezier in muziek kwam terug toen Tim Knol in 2013 de band Miseries oprichtte, waarvan in 2015 het album Miseries (#29) verscheen. Onbevangenheid was de kern, lol maken de enige ambitie. “Dat je voor dertig man in de Kelderbar van de Vera staat te spelen, dat is helemaal te gek. De kriebels in je buik, de vrijheid. Dat had ik lang niet ervaren”, aldus Knol. De manier van liedjes schrijven was vrijer bij the Miseries. Het mocht eenvoudig, het mocht rafelig.
Voor Cut The Wire, zijn vierde studioalbum, nam Knol de tijd. Toch zijn de meeste nummers ontstaan in de anderhalve week dat Knol in een huisje bivakkeerde in Heiloo, geleend van de eigenares, een concertbezoekster. Tim: “Toen heb ik de liedjes met Anne Soldaat mee de studio in genomen. Ik heb ook wat schrijfdagen gehad met Tangarine. Ik vind het leuk om te schrijven, maar bij het afmaken vind ik het fijn om met anderen te werken. Douwe Bob heeft ook twee dagen bij mij in de studio gezeten.”

#30 Glen Hansard: Between Two Shores
In de Vinyl 33, de lijst met de meest verkochte vinylplaten, komt Between Two Shores van Glen Hansard binnen op de eerste plaats. De nummers op het album, het derde van deze Ierse muzikant, stammen uit 2013. Een jaar na de release van Rhythm and Repose, zijn debuutalbum, dook hij met zijn band de studio in voor het opnemen van de vijftien nummers.
Tot begin 2017 was hij min of meer vergeten dat hij de nummers had opgenomen. Een vriend herinnerde hem er aan, waarna hij ze nog eens beluisterde. Al snel kwam hij tot de conclusie dat de nummers nog steeds staan als een huis, en dat zelfs de teksten als nieuw klinken. Dus waarom niet alsnog uitbrengen. En zo geschiedde.

#79 Eden: Vertigo
We dachten even te maken te hebben met de Belgische groep Eden, die in 1999 doorbrak met het album Seafood. Maar achter de Eden van Vertigo gaat de Ierse producer Jonathon Ng schuil. Tussen 2012-2015 opereerde hij onder de naam the Eden Project. Vertigo is het debuutalbum van Eden.

Overigens bestaat de Belgische groep Eden, dat in 2001 werd ontbonden, sinds 2013 weer. In dat jaar verscheen van het zestal met de zangeressen Roos van Acker en Sofie Buyck de single ‘Delirious’. Wij hebben dan ook het album Seafood er nog maar eens bijgepakt en dat was weer ouderwets genieten!

#86 Fleetwood Mac: Fleetwood Mac – Expanded edition
Nadat zanger/gitarist Bob Welch in 1974 de Brits-Amerikaanse groep Fleetwood Mac had verlaten, ging bandleider Mick Fleetwood op zoek naar een nieuwe gitarist. Keith Wilson, die het album Buckingham Nicks van Lindsey Buckingham en Stevie Nicks had geproduceerd, liet Fleetwood het album horen.

Fleetwood was onder de indruk van Buckingham zijn gitaarwerk en wilde hem wel bij de band. Buckingham echter stond er op, dat Nicks, met wie hij ook een relatie onderhield, mee mocht. En zo ontstond de groep Fleetwood Mac, zoals we die nog steeds kennen. Naast Mick Fleetwood, maakten John McVie en Christine McVie al deel uit van de groep.
Binnen drie maanden nam het nieuwe Fleetwood Mac (inmiddels de tiende line-up in negen jaar tijd), het album Fleetwood Mac op. Zes van de elf  nummers waren al klaar voordat Buckingham en Nicks bij de groep kwamen. Drie nummers, die eigenlijk bestemd waren voor een tweede album van Buckingham en Nicks, belandden op Fleetwood Mac. Daaronder ‘Rhiannon’. Het album zou hun eerste #1 worden in de Amerikaanse albumlijst.

In 2004 verscheen het album geremastered met zestien tracks, waarvan twee nieuwe nummers. En nu veertien jaar later, ligt album opnieuw in de schappen. De expanded edition is een box met drie cd’s (originele album + singles, vroege versies en live tracks, tour) en een DVD.

#98 Sela: God Van Leven
Op God Van Leven van de religieuze groep Sela zijn Vrede en nieuw leven de belangrijkste thema’s. Het album is het vierde van Sela dat een notering krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten