maandag 19 mei 2008

Album Top 100: Kane bijna gestopt

In de Album Top 100 heeft Kane er weer zin in, is Wolter Kroes ook na zijn concerten ‘Niet normaal meer’, heeft James Hunter Van Morrison niet meer nodig en scoren drie blauwe mannen een albumhit. Dit en meer.

Kane: Everythingyouwant (1)
Natuurlijk is het geen verassing dat ‘Everythingyouwant’ van Kane op #1 binnenkomt. Dennis van Leeuwen & Dinand Woesthoff verwijzen daarmee Madonna met ‘Hard candy’ (voorlopig?) naar de tweede plek. ‘Everythingyouwant’ verkoopt ruim 3x zoveel als ‘Hard candy’. Bijna was er geen nieuw album meer geweest en daarmee het einde van Kane. Want ondanks het succes van het vorige album ‘Fearless’ (#1 in 2005), de singles ‘Something to say’ en ‘Fearless’ (beide #1), en optredens op het Malieveld in Ahoy en in de ArenA, kwam voor Dinand het moment van ‘dit was het wel’. Dinand in Trouw: “Het is niks voor mij om het succes en mezelf te gaan uitmelken. Zowel als muzikant en als mens maak je een ontwikkeling door. Ik had makkelijk nog vijf hits kunnen scoren met nummers die klinken als ‘Rain down on me’. Maar dan is de lol er voor mij snel vanaf.”

op zoek naar dat ene liedje

En dus trokken de twee naar Amerika om daar op zoek te gaan naar een ‘nieuw geluid’. Dennis: “Terug naar de essentie, op zoek naar dat ene liedje.” Ze gingen op pad, van Los Angeles naar New York en Philadelphia. En verbleven daar steeds zo’n tien tot zestien dagen in de studio en vlogen weer terug. Hielden jamsessies met diverse beroemde muzikanten. Dennis en Dinand maakte eerst de liedjes en zochten er toen de muzikanten bij. ‘Everythingyouwant’ is een reactie op het therapeutische album ‘Fearless’. Dinand: ‘Het is het tegenovergestelde van die duistere, donkere sound. Dit is een plaat waar je energie van krijgt!” Het album is na ‘What if’ (2003) en ‘Fearless’ (2005), het derde #1-album van Kane en uitgebracht op het eigen label ‘Kane records’. Op 28 juni staat Kane in de Kuip in Rotterdam.

Neil Diamond: Home before dark (7)
Het mag wel bijzonder heten dat een oude rot in het vak, Neil Lesley Diamond werd in januari 67 jaar, een moderne artiest als Madonna van de eerste plaats weet te verdrijven. Dat doet deze veteraan met zijn album ‘Home before dark’ in de Amerikaanse albumlijst. In de eerste week gingen daar 145.840 stuks van over de toonbank. Hoewel Neil Diamond al sinds mensenheugenis muziek maakt (zijn eerste album ‘The feel of Neil Diamond’ verscheen in 1966), heeft hij nog nooit de eerste plaats bereikt in Amerika. Daarnaast is hij nu de oudst levende artiest met een #1-album, waarmee hij Bob Dylan met zijn album ‘Modern times’ uit september 2007, voorbij gaat. Bob Dylan was toen slechts 65 …

Ook in de Britse albumlijst komt het album ‘Home before dark’ binnen op de eerste plaats. Daar is het na ‘The greatest hits 1966 – 1992’ uit 1992, zijn tweede #1-album. In ons land heeft Neil Diamond ook twee #1-albums op zijn naam staan: ‘Beautiful noise’ (1996) en ‘Love at the Greek’ (1997). ‘Home before dark’ is voor ons een weerzien met Neil Diamond sinds ’12 songs’ dat in maart 2006 twee weken op #10 stond. Aanstaande zaterdag start zijn wereldtournee in Ahoy in Rotterdam, waar hij de dag daarop ook nog staat.

Wolter Kroes: Niet normaal meer (15)
Na afloop van de concerten in februari in de Heineken Music Hall in Amsterdam, kregen de bezoekers de cd ‘Niet normaal meer’ mee naar huis. Het album dat binnenkomt op de vijftiende plaats is echter niet dezelfde als toen gratis werd weggegeven. Het hitalbum bevat meer nummers en daarnaast krijg je er een dvd bij met live beelden van de concerten, clips en een fotogallerij. Wolter Kroes meldt op zijn website ‘heel trots te zijn op het resultaat. Voor 100% heb ik mijn hart en ziel in dit album gestopt.”

Sara Bareilles: Little voice (31)
De Megaman kan het zo onderhand niet meer uit elkaar houden… Adele, Duffy, Amy MacDonald, Leona Lewis, Colbie Caillat, nu weer Sara Bareilles en even verderop komt Martha Wainwright ook nog om de hoek kijken. De Amerikaanse Sara brengt met ‘Little voice’ haar tweede album uit. Haar debuut, ‘Careful confessions’, verscheen vier jaar terug in eigen beheer. Daarmee trok ze de aandacht van platenmaatschappij Epic. Bij deze dus haar eerste ‘grote’ plaat, die in Nederland meedrijft op het succes van de #17-hit ‘Love song’.

Milow: Coming of age (36)
Bij muziek uit België denken we tegenwoordig al snel aan K3 en Mega Mindy, maar gelukkig komt er ook nog wel iets fatsoenlijks uit Vlaanderen. Milow (artiestennaam van Jonathan Vandenbroeck ) is een singer-songwriter uit Leuven en ‘Coming of age’ is, na ‘The bigger picture’, zijn tweede album. In Nederland maakte hij de afgelopen weken naam als voorprogramma van Racoon.

James Hunter: The hard way (43)
46 jaar is hij inmiddels, afkomstig uit Londen en hij gaat al een kwart eeuw mee in de muziekbiz. Hoog tijd dus om James Hunter te leren kennen. In de jaren ’90 was Hunter voornamelijk op pad als begeleider van Van Morrison. Dit jaar gaat hij toeren met countrylegende Willie Nelson. En in de studio werkte hij voor ‘The hard way’ samen met niemand minder dan New Orleans-legende Allen Toussaint. Toussaint vloog er zelfs voor naar Engeland om mee te kunnen spelen op de opnames. De plaat is geproduceerd door Liam Watson, die hiervoor ook al bij de White stripes achter de knoppen zat. Geen slechte score voor een kerel uit Colchester!

Testament: The formation of damnation (47)
Met de groep Testament belanden we in de trashmetal-regionen. Fans hebben na het album ‘The gathering’ negen jaar moeten wachten op nieuw materiaal van deze mannen, maar nu is het groot feest: Testament is namelijk herenigd in hun sterkste line up, dus met gitarist Alex Skolnick en bassist Greg Christian. En zanger Chuck Billy, die enige tijd uit de running is geweest, is ook weer genezen. Een succesvolle comeback dus!

Josh Groban: Awake (live) (51)
Joshua Winslow Groban (Los Angeles, 27 februari 1981), brak door dankzij zijn zangleraar die contacten onderhield met producer en tekstschrijver David Foster. Hij liet Foster een demo horen, waarna deze Josh selecteerde voor deelname aan een groot muziekevenement. In 2006 verscheen van Josh het album ‘Awake’ dat bij ons tot #25 kwam. Op 28 augustus gaf Josh een concert in Salt Lake city, dat nu op cd+dvd verschenen is, getiteld ‘Awake (live)’.

Dusty Springfield: 40 original hits (60)
Ze wordt aangeprezen als de inspiratiebron voor Duffy en Amy Winehouse. En dat valt trouwens moeilijk te ontkennen. Vandaar dat we met dit dubbelalbum weer even terug mogen naar het échte werk. De ’40 original hits’ bestrijken de periode van 1962 tot 1971, haar toptijd dus. Springfield stond, met haar omfloerste, soulfulle stem, bekend als de beste blanke soulzangeres, met bijnamen als ‘white negress’ en ‘white queen of soul’. Wil je Dusty niet alleen horen, maar ook zien, dan is er bovendien een dvd uit met 61 opnamen. Bovendien verschijnen er dit jaar zelfs twee speelfilms over haar leven, waarvan een met Nicole Kidman in de hoofdrol. Mary O’Brien, want dat was Dusty’s echte naam, stierf in 1999 aan borstkanker, bijna zestig jaar oud.

Estelle: Shine (61)
De single ‘American boy’ van Estelle feat. Kanye West stijgt deze week naar de vijfde plek. Voor de liefhebbers is er nu een heel album van haar: ‘Shine’. De nummers werden geproduceerd door John Legend, Kanye West, Will.i.am, Wyclef Jean, Mark Ronson en E-boogie (het alter ego van Estelle zelf). Naast Kany West zingt ze ook nummers met onder andere rapper Cee-loo en John Legend. ‘Estelle’ is niet het eerste album van Fanta Estelle Swaray, geboren op 18 januari 1980 in West-Londen. In 2004 verscheen haar debuutalbum ‘The 18th day’.

Blue man group: How to be a megastar (65)
Dé Blue man group bestaat niet. Over de hele wereld maken zo’n 60 personen deel uit van het gezelschap. Tijdens optredens zijn daarvan slechts drie in zwarte kleding en totaal blauw geschminkt te zien. De groep is ontstaan toen drie vrienden, Chris Wink, Matt Goldman en Phil Stanton, in de ’80-er jaren in de straten van New York voorbijgangers onderhielden met optredens. Van de straat ging het naar het theater, en vervolgens stonden de drie tien avonden in de ‘Tonight show’ van Jay Leno. DJ Tiësto werd in 2007 tijdens zijn ‘Elements of life’ concert in het Gelredome in Nijmegen begeleidt door the Blue man group. Als je nog nooit wat van the Blue man group gehoord of gezien hebt, klik dan hier, of koop een kaartje voor het concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam op 4 november.

Death cab for cutie: Narrow stairs (67)
De Amerikaanse indierockband Death cab for a cutie werd in 1997 opgericht. Het begon als een soloproject van zanger/tekstschrijver Ben Gibbard. Samen met Chris Walla (gitaar, keyboards),Nick Harmer (bas) en Nathan Good (drums) vormde hij een jaar later Death cab for cutie. De naam ontlenen ze aan het gelijknamige nummer van de Bonzo dog doo-dah band van het album ‘Gorilla’ uit 1967, dat de band speelde in de film ‘Magical mystery tour’ van the Beatles. Tien jaar geleden verscheen ‘Something about airplanes’, het eerste album van Death cab zoals de band vaak door de fans wordt genoemd. ‘Narrow stairs’ is echter pas het eerste album dat een notering krijgt in de Nederlandse Album Top 100.

Isobel Campbell & Mark Lanegan: Sunday at Devil dirt (69)
Met ‘Sunday at Devil dirt’ geven Campbell en Lanegan een vervolg aan hun samenwerking uit 2006, toen ze gezamenlijk het album ‘Ballad of the broken seas’ uitbrachten. Isobel kennen we als zangeres en celliste van Belle & Sebastian, Mark als zanger van the Screaming trees en Queens of the stone age. Na een tournee met z’n twee vorig jaar, nam Lanegan samen met Greg Dulli (zanger van Afghan whigs) een album op als the Gutter twins. Campbell, die in 2002 uit Belle & Sebastian stapte, nam ondertussen een solo-album op (haar derde inmiddels). Nu zijn de Schotse zangeres en de Amerikaanse zanger dus ten tweede male samen, en volgende maand komen ze naar de Benelux om hun nieuwe nummers live ten gehore te brengen.

Martha Wainwright: I know you’re married but I’ve got feelings too (84)
Ze komt uit een beroemde familie en ze krijgt een prijs voor mooiste albumtitel van het jaar. Martha Wainwright is de dochter van zanger Loudon Wainwright III en zangeres Kate McGarrigle en dus de zus van zanger Rufus Wainwright, die zelf nog maar kort geleden genoteerd stond. Martha, geboren op 8 mei 1976, is bij deze toe aan haar tweede album, na haar titelloze debuut uit 2005.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten