maandag 15 februari 2010

Jos van Oss kon de druk niet langer aan

Jos van Oss: Zachte G, harde L (3)

Als je de Megaman vorige week goed hebt gelezen, dan weet je wie de man in de videoclip is en dat het niet dezelfde persoon is die het nummer zingt. Beide personen hebben we namelijk al genoemd en beide heren hebben zich de afgelopen week officieel bekend gemaakt.

Het begon afgelopen donderdag met Jos van Oss, althans de jongen die in de videoclip is te zien. In Shownieuws van SBS6 deed acteur Sjaak-Pieter van Es uit Amsterdam (geboren in Lith) zijn pruik af, omdat hij de druk niet langer aankon. Vooral het feit dat zijn ouders plat gebeld werden, zou de doorslag hebben gegeven een einde aan de hype te maken. Sjaak-Pieter is naast acteur (onder andere in GTST), ook nog werkzaam in de barlounge van een restaurant. Sjaak-Pieter kende copywriter Johan Eleveld van het reclamebureau Kumpany uit Amsterdam, die het nummer heeft geschreven met de zanger, waarover zodadelijk meer. Het nummer is dan ook ontstaan als een grap, die een ‘beetje’ uit de hand is gelopen.

Zingen doet Sjaak-Pieter niet. “ Ik kan niet zingen”, laat hij zelfs weten. Dus wie is dan de zanger van ‘Zachte G, harde L’? Kort nadat Sjaak-Pieter zijn coming out maakte in Shownieuws, maakte Jeroen Habraken uit Schijndel zich bekend als de zanger van het nummer. Jeroen: “We hebben dat zolang mogelijk onduidelijk gelaten, het mysterie voedde de hype. Het ging vaak meer om de verhalen er omheen dan om het nummer zelf.” Maar Jeroen is er niet rouwig om dat de hype voorbij is. “Dan kleeft het niet zo aan mij.”

Afgelopen weekend is het Carnaval van start gegaan. Onder de grote rivieren zullen voornamelijk liedjes te horen zijn, in het plaatselijke dialect en over zaken die daar spelen. Volgens kenners zitten daar weinig nummers onder à la ‘Zachte G, harde L’, dubbelzinnig en platvoers dus. Maar of we het willen of niet, ‘Zachte G, harde L’ is in dit genre het populairste Carnavalliedje van 2010, want het nummer staat het hoogst genoteerd, op #3. Eigenlijk moet het liedje zijn plek delen met ‘Geef mij de sleutel van jouw voordeur’ van de Gebroeders Ko, want dat stond twee weken geleden ook op #3. Deze week zakt dat nummer van de vijfde naar de elfde plaats.

Jos van Oss en de Gebroeders Ko zijn slechts twee acts die met een Carnavalplaatje in de Single Top 100 staan. Tijdens Carnaval winnen, zelfs onder de grote rivieren, de zogenaamde après-ski liedjes aan populariteit. Als we beide genres onder de noemer feesthits plaatsen, blijkt zelfs dat niet minder dan 25% (= 25 nummers!) van de Single Top 100, feesthit te zijn. Dat zijn er evenveel als vorig jaar, toen de #1 een echte feestplaat was: ‘De balletjes van de Koningin’, de zesde #1-hit van André van Duin.

Op de valreep is er ook een vrouwelijke versie van ‘Zachte G, harde L’: Gooische R en ook nog dubbel D, gemaakt door het programma ‘Coen & Sander show’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten