vrijdag 19 februari 2010

Hitflits: Sieneke scoort eerste en jongste Eurovisie #1-hit voor Nederland

13 is duidelijk geen ongeluksgetal voor Sieneke, want haar plaatje ‘Sha-la-lie (Ik ben verliefd)’ stijgt in de tweede week van de dertiende naar de eerste plaats van de Single Top 100. Op 1 april wordt Sieneke 18 jaar. Daarmee is ze niet alleen de jongste zangeres die voor Nederland aan het Eurovisie Songfestival meedoet, maar tevens de eerste Nederlandse deelnemer die een #1-hit scoort! De Toppers kwamen vorig jaar met ‘Shine’ tot de tweede plaats.

Het overwicht van ‘Sha-la-lie (Ik ben verliefd)’ op de #2, ‘You raise me up’ van Wesley is slechts 3,1%, maar daarmee is de Popstars-winnaar wel na twee weken zijn eerste plaats kwijt! Nikki, de vorige winnaar van Popstars wist het in 2008 met ‘Hello world’ nog drie weken vol te houden bovenaan. Op ruime afstand van de #2, ruim 40%, staat ‘A night like this’, de voormalige #1-hit van Caro Emerald, dat opnieuw stijgt vanaf de vijfde plaats.

Nog even een correctie met betrekking tot de Megaman van de afgelopen week. Daarin meldden we dat Wesley afgelopen zondag in Leiden is gehuldigd door de burgemeester. De fans weten beter, want de huldiging was niet afgelopen zondag, maar is aanstaande zondag! Dus allemaal op naar Leiden, want Wesley heeft het nog allemaal tegoed. Jammer alleen dat zijn single nu (even) niet meer #1 staat.

In zowel 2008 als 2009 scoorden ze drie hits. Het jaar is nog jong, dus wellicht zit dat er dit jaar weer voor ze in of wellicht wel vier. Met de binnenkomst van ‘Loop met me mee over zee’ op #10, is de eerste hit dit jaar een feit voor de 3js. Het is hun elfde notering en vijfde top 10-notering. En zoals het met de vorige hits verging, is die tiende plaats waarschijnlijk ook direct de hoogste notering voor ‘Loop met me mee over zee’. Of zouden ze nog wat troeven achter de hand hebben?

Na Lisa, Jeff Buckley, Leonard Cohen en Frank van Etten, is K.D. Lang de vijfde artiest die een hit scoort met ‘Halleluja’. De compositie van Leonard Cohen komt binnen op #24 en is haar eerste hit in Nederland. Dit keer is de aanleiding haar optreden tijdens de opening van de Olympische winterspelen in Vancouver, in haar thuisland Canada. In 2004 nam ze het nummer al op voor haar album ‘Hymns of the 49th parallel’. Daarna heeft ze ‘Halleluja’ tijdens diverse gelegenheden gezongen. De versie van Lisa zakt in de 41ste week van 48 naar #60.

Op #67 komt een liedje binnen dat ook een link heeft met de winterspelen in Canada. ‘Mijn hart is oranje’ van Sef Thissen, is ‘Het officiële Nationale Sport Volkslied’. Het nummer is onder andere te horen tijdens de inhuldiging van de Nederlandse sporters in het Holland Heineken House. Maar het lied zal de komende tijd ook gebruikt worden bij het lobbyen, om de Olympische spelen naar Nederland te halen.


En dan het restant eersteweeks noteringen:
#33 Anouk: ‘For bitter or worse’, tevens de titelsong van de film ‘De gelukkige huisvrouw’
#50 Timbaland feat. Katy Perry: ‘If we ever meet again’
#64 Christiaan Hof: ‘Dit lichaam luistert niet’
#66 Jay-Z feat. Mr. Hudson: ‘Young forever’
#94 Moss: ‘I apologize (dear Simon)’
#98 Robbie Williams: ‘Morning sun’

Vorig weekend viel Caro Emerald van haar paard en brak daarbij een ruggenwervel. Ter bescherming moet ze zes weken lang een gipskorset aan. En dat is net op tijd, voor haar clubtour die dan begint. Dat was het slechte nieuws, nu het goede nieuws. Want haar album ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ staat voor de derde week bovenaan de Album Top 100, met een verschil van bijna 50% op de #2, waarover zodadelijk meer. Bovendien, en dat is nog beter nieuws, er zijn inmiddels meer dan 25.000 exemplaren van verkocht, en dat betekent een gouden plak. Dat er maar meer mogen volgen!

Na tien jaar komt de Nigeriaanse zangeres Sade (= Helen Folasade Adu, Ibadan, Oyo State, Nigeria, 16 januari 1959) weer met een nieuw album. In 1984 maakte ze haar debuut met het album ‘Diamond life’ waar wereldwijd meer dan zes miljoen van zijn verkocht, waarvan meer dan 60.000 in Nederland. Een jaar later kwam ze met ‘Promise’, die wereldwijd dezelfde verkopen haalde. ‘Stronger than pride’ uit 1988 en ‘Love deluxe’ uit 1992 deden ‘slechts’ vier miljoen, twee miljoen minder dus. Met ‘Love rock’ kwam ze in 2000 weer terug op het ‘oude’ niveau van zes miljoen stuks. De teller voor ‘Soldiers of love’, haar zesde studioalbum, bij ons binnen op #2, staat in de V.S. na één week al op meer dan een half miljoen. Daar is het na ‘Promise’ uit 1984, haar tweede #1-album. Op al die albums is Stuart Matthewman haar vaste gitarist.

‘Scratch my back’ op #10, is niet gewoon het achtste studioalbum van de 50-jarige Britse zanger-componist Peter Gabriel. Het is een coveralbum, waarop Gabriel twaalf nummers onderhanden neemt, met een orkest als begeleiding in plaats van instrumenten als een gitaar, drums etc. Gabriel nam ondermeer ‘The boy in the bubble’ van Paul Simon, ‘Heroes’ van David Bowie en ‘Street spirit (fade out)’ van Radiohead op. ‘Scratch my back’ is het eerste deel uit een tweeluik. Op het tweede deel ‘I’ll scratch yours’ zullen artiesten nummers van Gabriel coveren. Radiohead heeft al toegezegd het nummer ‘Wallflower’ voor de rekening nemen.

Op #29 komt Blaudzun binnen met ‘Seadrift soundmachine’, Blaudzun = Johannes Sigmund uit Amersfoort. Hij is een wielerfanaat, hoorde de naam Blaudzun van de Deense wielrenner Michael Blaudzun op de televisie en was meteen getriggerd. ‘Het klinkt romantisch en vaag. Iedereen kan zijn eigen invulling geven aan deze naam. Dat vind ik mooi’. ‘Seadrift soundmachine’ is na ‘Blaudzun’ in 2008, zijn tweede album.

‘Dreammaps’ op #55, is het tweede album van de Nederlandse groep the Heigths. De naam komt van zangeres/gitarist Naomi van der Ven, die graag een bandnaam wilde met ‘the’, naar het voorbeeld van Kim Deal die na the Pixies in the Breeders speelde. Vervolgens vond ze het nummer Heights op een album van singer/songwriter John Darnielle. ‘Dreammaps’ is een zogenaamd echtscheidingsalbum. De relatie van Naomi met zanger/basgitaar/drummer Mark van Rijnberk is ten einde. Vorig jaar zomer begon de groep, die verder bestaat uit Davy van der Putten op keyboards en Andries Hannaart op drums, met het tweede album. Aanvankelijk zonder Marc, maar al snel keerde hij weer terug en werden de nummers opgenomen. Tijdens de promotietournee zal Marc er niet (meer) bijzijn en worden vervangen door Andries Hannaart.

En dan het restant:
#32 Christiaan Hof: ‘Ze vangt me’
#44 Him: ‘Screamworks: love in theory and practice, chapters 1-3’, Him is de Finse band van zanger Ville Valo. In 2000 scoorde de band een hit (#33) met ‘Join me’. Hun beste album tot nu toe is ‘Dark light’ dat in 2005 de 25ste plaats bereikte. De titel van het nieuwste album ‘Screamworks: love in theory and practice, chapters 1-3’ verwijst naar de relaties die zanger Ville heeft gehad
#47 Gerard van Maasakkers & de Vaste mannen: ‘Deze jongen’
#77 Cheryl Cole: ‘3 words’
#97 K.D. Lang: ‘Recollection’
#98 Shearwater: ‘Golden archipelago’, Australische band rond zanger, songschrijver en ornitholoog Jonathan Meiburg

Het Carnaval is officieel voorbij, maar met 21 gerelateerde nummers (vorige week 25), ebt het nog flink door in de Single Top 100. Volgende week verwachten we de grote schoonmaak. Maar eerst volgt er na het weekend een nieuwe Megaman, met daarin alles over Nederlandse Eurovisiehits.

2 opmerkingen:

  1. Album van Adele uit de top 100.

    Wat is dat toch een rare regel, dat een album, als het ouder is dan twee jaar opeens uit de albumlijst verdwijnt en in de backcatalogue top 50 komt. Vorige week stond Adele nog op tien in de album top 100 in de 104e week (twee jaar dus) en nu hopla eruit gehaald. Wie verzint zoiets? Een albumlijst moet toch gewoon een overzicht geven van het aantal albums dat is verkocht, ongeacht leeftijd, ras of sexuele voorkeur...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal mee eens Leon. In 2005 is echter besloten (in navolging van Amerika en andere landen) de doorstroming van nieuwe(re) albums te bevorderen. De oudere (minstens 2 jaar) albums verhuisden direct naar de Backcatalog Top 50. Zoals je wellicht gezien hebt, is Adele in die lijst op #1 binnen gekomen, waardoor het album van Jan Leliveld nog net in de reguliere albumlijst staat. Had Adele nog in de lijst gestaan, dan had ze op #36 gestaan.

    BeantwoordenVerwijderen