vrijdag 4 juni 2010

Hitflits: Jaap en Maaike tegelijk een hit; #1-album voor jarige Alain Clarke

Deze week kunnen we niet minder dan vier eersteweeks noteringen in de top 10 begroeten, waaronder de #1. En alle vier hebben met een evenement te maken. Een nieuwe #1, dus dat betekent sowieso dat Marco Borsato & Guus Meeuwis hun eerste plaats kwijt zijn met ‘Schouder aan schouder’. Dat nummer zakt weliswaar slechts naar de derde plaats, maar levert relatief gezien bijna 50% in. Op #2 staat ‘Alors on danse’ van Stromae, op bijna 40% van de nieuwe #1.

En dat is natuurlijk na afgelopen zaterdag, toen Jaap de winnaar werd van X-factor 2010, geen verrassing meer. Zijn versie van de Journey klassieker, ‘Don’t stop believin’’ knalt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Het origineel stamt uit 1981 en stond begin 1982 een weekje op de 50ste plaats. Maaike, die #2 werd bij X-factor 2010, nam ‘We belong to the night’ op en komt binnen op #4. Dat nummer is een cover van Ellen Foley, dat in november 1979 een weekje op #1 stond. Lisa, winnares van X-factor 2009, scoort met ‘Little by little’, nieuw op #71, haar vierde hit en gaat met ‘Promises promises’ op herhaling op #69.

Behalve de finale van X-factor, vond er zaterdagavond nog een finale plaats, die van het Eurovisie Songfestival. In het Noorse Oslo won de Duitse zangeres Lena met ‘Satellite’ het liedjesfestijn. Direct daarna werd het nummer massaal gedownload en levert haar de vijfde plaats op. Tom Dice die voor België meedeed met zijn zelfgeschreven ‘Me and my guitar’, en zesde eindigde, stijgt door van 87 naar #30.

En hoewel onze eigen Sieneke al in de tweede halve finale was uitgeschakeld, is ‘Sha-la-lie (Ik ben verliefd)’ de afgelopen week toch nog gedownload. Het nummer ging vorige week op herhaling op #21 en blijft daar nu staan. De pauzeact tijdens het Eurovisie Songfestival werd gedaan door Madcon. Zij zongen een liedje, waarbij beelden te zien waren van een wave die door alle landen ‘waaide’. Dat liedje ‘Glow’ komt binnen op #59.

De FIFA bepaalde dat ‘Waka waka (this time for Africa)’ van Shakira feat. Freshlyground het officiële WK lied 2010 moest worden. Maar een week voor het kampioenschap zakt dat nummer naar de 23ste plaats. Daarentegen komt ‘Wavin’ flag’ van K’naan feat. Féfé binnen op de zesde plaats. Dat nummer werd door Coca Cola tot het officiële WK lied 2010 verkozen. Het ziet er dan ook naar uit dat niet de FIFA aan het langste eind trekt.

Het restant binnenkomers op een rijtje:
#12 Roxeanne en André Hazes Jnr: ‘Soms doet ’t pijn’
#20 Django Wagner: ‘Maar toch blijf jij me trouw’
#28 Stef Ekkel: ‘Hopeloos’
#37 Hobbyisten: ‘We gaan door’
#67 Sidney Samson feat. Sicerow: ‘Fill u up’
#84 Rob Ronalds: ‘Wij gaan voor niemand aan de kant’
#86 Diggy Dex feat. Anna Drijver: ‘Wat doe je dapper’
#92 DJ Wes & Young blaze & Ellie: ‘That girl ain’t cute’
#93 Anna Bergendahl: ‘This is my life’
#97 the Dream (René Shuman & Angel-eye): ‘Everybody is a dancer’
#99 Max Jens: ‘We worden wereldkampioen’

Ook de Album Top 100 kent een nieuwe #1: ‘Colorblind’, het tweede album van Alain Clark. Nog voordat het album in de winkel lag, had de handel er al voldoende vertrouwen in en bestelde het meer dan 25.000 keer. Daarvoor kreeg Alain dan ook een gouden plak uitgereikt. In de eerste week heeft meer dan een kwart daarvan de liefhebbers daadwerkelijk bereikt. Maar we zijn er van overtuigd dat binnen een half jaar die 25.000 exemplaren ook verkocht zullen zijn. ‘Live it out’, zijn debuutalbum, bereikte in maart 2008 de tweede plaats en staat nu voor de tweede week bovenaan de Backcatalog Top 50. Een mooier cadeau had Alain zich niet durven hopen, want vandaag, 4 juni, viert hij zijn 31ste verjaardag!

Met de binnenkomst van ‘Colorblind’ van Alain Clarke op #1, betekent dat ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald moet inleveren. Het album zakt na in totaal zestien op #1 te hebben gestaan, naar de tweede plaats. Toch is het verschil tussen beide albums helemaal niet zo groot: iets minder dan 18%. Dat zou er op kunnen wijzen dat Caro nog wel een derde keer naar #1 terug gaat om haar record voor een debuutalbum, nog sterker neer te zetten!

En dan de andere binnenkomers:
#8 Jack Johnson: ‘To the sea’
#52 Anethema: ‘We’re here because we’re here’
#58 Revamp: ‘Revamp’
#67 Pendulum: ‘Immersion’
#69 Nevermore: ‘The obsidian conspiracy’
#85 Biffy Clyro: ‘Only revolutions’
#86 Trentemoller: ‘Into the great wide yonder’
#93 Piter Wilkens: ‘De fleanende Hollander’

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend volgt nog ‘de invloed van Pinkpop’, waarin we het verloop van acts op Pinkpop volgen in alle lijsten. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman met alle feitjes achter de nieuwste hits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten