maandag 7 februari 2011

3js kunnen eindelijk hun eigen gang gaan

3js: Je vecht nooit alleen (5) *** hoogste eersteweeks ***

Twee keer eerder zijn de 3js gevraagd om mee te doen aan het Nationale Songfestival. En twee keer bedankten ze voor de eer, omdat ze niet volledig de vrije hand kregen. Vorig jaar, kort na het festival in mei, benaderde de TROS hen weer en gaf aan dat ze het nu geheel volgens hun eigen ideeën mochten invullen. Ze moesten alleen met één voorwaarde instemmen, en dat was dat de TROS het hele (schrijvers)proces mocht volgen met een camera. Om dat vervolgens te kunnen gieten in de vierdelige soap ‘3js op weg naar het Songfestival’. Afijn, je hebt er ongetwijfeld wat van gezien.

vijf liedjes

Onderdeel van het proces, was natuurlijk het schrijven van liedjes in hun eigen landhuis in de Franse Limousin-streek, waar ze al vaker nummers schreven. Flarden van vijf van die liedjes waren op woensdag 26 januari te horen in de ‘Gouden uren’. Vier dagen later, op zondag 30 januari, mocht het trio de liedjes eindelijk in zijn volledigheid aan het publiek laten horen.
Daarbij bleek al snel dat ‘De stroom’ en ‘Je vecht alleen’ favoriet waren. Na een rommelige jurering, koos zowel de vakjury (bestaande uit Daniël Dekker, Annemieke Schollaert, Hind, Erik van Tijn en René Froger) als het publiek voor ‘Je vecht nooit alleen’, ook het favoriete liedje van de 3js zelf. Zanger Jan Dulles liet weten er zo snel mogelijk een Engelse tekst voor te gaan schrijven en is daar afgelopen zaterdagavond aan begonnen. Als deze tekst goed past bij het liedje, dan zullen ze het nummer op 12 mei, tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Düsseldorf, in het Engels zingen.

naar de fans

Direct na de uitzending kon het liedje worden gedownload en dat levert hen gelijk een top 5-hit op. Alle vijf Songfestivalliedjes zijn verzameld op een cd samen met vijf live nummers en gekoppeld aan de cd ‘Dromen en dwazen’, de zogenaamde ‘limited Songfestival edition’. Maar daarnaast komt ‘Je vecht nooit alleen’ ook op cd-single uit, en zullen ze de komende week signeersessies doen bij filialen van de Media Markt.

Met de binnenkomst van ‘Je vecht nooit alleen’ op #5, scoren de 3js nu al de grootste Nederlandse Songfestivalhit allertijden qua hoge binnenkomst. Tot dit jaar was dat ‘Shine’ van de Toppers dat binnenkwam op #12 en uiteindelijk #2 kwam. Of de 3js er ook inslagen om ‘Ik Ben Verliefd (Sha la lie)’ van Sieneke te evenaren, dat in de tweede week van 13 naar #1 steeg, zullen we volgende week zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten