vrijdag 11 februari 2011

Hitflits: tweede #1-hit voor de 3js

Hoewel het er de afgelopen week beter uitzag voor Adele met ‘Rolling in the deep’, zijn het uiteindelijk toch de 3js die de winst pakken. Hun Songfestivallied ‘Je vecht nooit alleen’ verkoopt net iets meer, 6,5%, en stijgt in de tweede week van de vijfde naar de eerste plaats van de Single Top 100.
En daarmee scoort het trio na ‘Wat is dromen’ met Ellen ten Damme (deze week op #37), hun tweede #1-hit. Met de nieuwe #1 van de 3js, komt het aantal (voormalige) #1-hits in de Single Top 100 op dertien, een nieuw (diepte)record! Vorige week waren het er elf en de week daarvoor twaalf.

De enige nieuwe bij de bovenste tien is ‘Ik ga hard’ van Partysquad feat. Adje, Gers & Jayh, dat in de vierde week van 19 naar #8 stijgt. En volgende week zeker bij de bovenste tien, staat een zangeres die nog met drie andere nummers genoteerd staat, twee in samenwerking met anderen en eentje alleen. Haar vierde hit in de Single Top 100, is ‘S&M’, hoogte eersteweeks op #15, waarmee Rihanna haar 22ste notering scoort.

postuum

De afgelopen week bereikte ons het droevige bericht van het overlijden van zanger/gitarist Gary Moore. Moore is vooral bekend geworden door ‘Still got the blues’ uit 1990. Maar van oorsprong was hij geen zanger, maar gitarist en maakte een aantal keren deel uit van Thin lizzy, de band van Phil Lynott. Daarnaast had Moore zijn eigen band, Skid row.

Robert William Gary Moore werd geboren op 4 april 1952 in Belfast en overleed op 6 februari 2011 in een hotelkamer in Estepona, een vissersstad aan de Spaanse Costa Del Sol. De eerste berichten spraken over een hartstilstand, maar er gaan inmiddels verhalen de ronde, dat hij gestikt zou zijn in zijn eigen braaksel. Dit als gevolg van (teveel) champagne en brandy. Gary Moore scoorde acht hits in ons land, waaronder de #2-hit ‘Still got the blues’, dat nu op herhaling gaat op #45.

De overige eerste weeks noteringen, vooral feestnummers deze week zijn:
#41 Gebroeders Ko: Helicopter (2011), plaatje uit 2010 (#11) opgepoetst voor het Carnaval
#43 Reneé Schuurmans: Zing met me mee
#49 Double dj’s: Goede vrienden
#50 Dennie Christian: Ik ben niet meer van jou … (uit elkaar)
#56 Rob van Daal: Kan ik daar wat aan doen
#57 de Alpenzusjes: Naar voren, naar achteren
#58 Zirkus zirkus: Stiekem gedanst
#59 DJ Maurice feat. Huub Hangop & Gregor: Houdoe (Algemeen beschaafd Nederlands)
#66 Dikdakkers: Dikdakkers dans
#70 Alexis Jordan: Happiness
#72 Marike Jager: Traveller
#85 Sander van Doorn feat. Carol Lee: Love is darkness
#92 Dev feat. Cataracs: Brass down low
#94 Darryl feat. Jayh: ‘t Maakt niet uit
#97 Hooverphonic: The night before

Over de #1 in de Album Top 100 kunnen we kort zijn, want dat is voor de derde week ‘21’ van Adele. Het album blijft als een speer verkopen en gaat inmiddels richting twee keer platina. De voorsprong op de #2, nog steeds ‘Doo-wop & hooligans’ van Bruno Mars is iets afgenomen, 0,2% tot 12,94%.

‘19’, het eerste album van Adele staat nu voor de 52ste week genoteerd in de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums en ook deze week weer op de eerste plaats. In de Combi Album Top 100, de lijst met alle albums (recent, ouder en verzamel), is ‘19’ naar de derde plaats gezakt, ten faveure van ‘538 Hitzone 56’, dat iets minder dan de helft verkoopt van ‘21’ van Adele.

Bij de singles kwam het overlijden van Gary Moore al ter sprake, waardoor zijn single ‘Still got the blues’ op herhaling gaat op #45. Enige weken geleden overleed Gerry Rafferty, die daardoor weer genoteerd staat met ‘Baker street’, deze week op #80. Als een speer heeft de platenmaatschappij het album ‘Collected’ uitgebracht, met hits van Stealers Wheel en uit zijn soloperiode. Zoals vaker gebeurt bij artiesten die overlijden, scoren ze beter dan bij leven. Zo ook Gerry Rafferty, want ‘Collected’ stijgt in de tweede week van #34 naar #3 en scoort daarmee twee plaatsen hoger dan in 1978, toen zijn eigen album ‘City to city’ de vijfde plaats bereikte.

Vlak onder Gerry Rafferty, staat ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald, dat inmiddels vijf keer platina is! Een felicitatie voor Caro die het wel wilde uitschreeuwen, maar dat niet van de dokter mocht.

‘Dromers en dwazen’ van de 3js kwam op 13 maart 2010 op een derde plaats binnen, wat gelijk de hoogste plaats was. Het album steeg vorige week van 32 naar #28 en maakt nu een sprong naar de vijfde plaats. Aan het originele album is een extra cd toegevoegd met tien nummers, de zogenaamde Songfestival editie. Daaronder de vijf liedjes die ze tijdens het Nationale Songfestival lieten horen en vijf live nummers.

Over naar de zes eersteweeks noteringen:
#6 James Blake: James Blake
#29 Youp van ’t Hek: Omdat de nacht
#38 the Beatles: Love
#42 Eva Cassidy: Simply Eva
#65 Ronnie Ruysdael: Oud en nieuw
#66 Laura Fygi: The best is yet to come

En tot zover deze Hitflits. Na het weekend is er weer een nieuwe Megaman, met onder andere aandacht voor de dertien (voormalige) #1-hits en de vroegste nationale Eurovisie #1-hit aller tijden. Mis het niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten