vrijdag 13 mei 2011

Hitflits: Na Glennis pakt ook Do eerste plaats af van Alexis Jordan

Zowel in de Album Top 100 als de Single Top 100, zijn het wederom de vrouwen die de toon zetten. In de albumlijst is het Adele met haar album ‘21’, waarover zo dadelijk meer.

In de nieuwe Single Top 100 is het echter niet Alexis Jordan die met ‘Happiness’ de scepter zwaait. Opnieuw moet zij inleveren ten gunste van een zangeres uit het programma ‘De beste zangers van Nederland’. Na Glennis Grace met ‘Afscheid’, is het nu Do die met ‘Hij gelooft in mij’ de eerste plaats pakt. Na ‘Voorbij’, haar duet met Marco Borsato uit 2004, is het voor Do haar tweede #1-hit. Maar ook net, want het verschil met ‘Happiness’ is ruim 1%! De versie van André Hazes, ‘Zij gelooft in mij’, stond in 2004 drie weken op de eerste plaats.

Do is niet de enige die aan de haal gaat met hetzelfde Hazes-liedje. Twee weken geleden kwam ‘Zij gelooft in mij’ van Jah6 even kijken op #59. Dankzij een optreden bij De Wereld Draait Door, vorige week vrijdag, doet het nummer het nu stukken beter, want het gaat op herhaling op #12.

Behalve Do is er nog een hoge binnenkomer bij de bovenste tien. Ruim een week voordat haar album in de (digitale) schappen ligt, komt Lady Gaga met ‘The edge of glory’, de derde single van haar album ‘Born this way’, dat vanaf volgende week woensdag exclusief op Spotify is te beluisteren. Het nummer knalt binnen op #9, waarmee ze haar achtste top 10 notering scoort.

Do is met ‘Hij gelooft in mij’ op #1, niet de enige act die scoort dankzij ‘De beste zangers van Nederland’. In de laatste aflevering, vorige week zaterdag waarin de liedjes van Glennis Grace centraal stonden, zong Xander de Buisonjé ‘Als je slaapt’ (#9 in 2008). Zijn versie komt binnen op #20. En daarmee is de cirkel rond, want Glennis zong zijn ‘Afscheid’ (van zijn groep Volumia!), naar de eerste plaats. Deze week zakt dat nummer naar de derde plaats.

Het enige nummer dat vanuit de top 10 komt is ‘Party rock anthem’ van LMFAO feat. Lauren Bennett & Goonrock, dat in de vijfde week van 12 naar #10 stijgt. In de Britse hitparade staat het nummer al vier weken bovenaa.

In de aanloop naar de tweede halve finale, gisteravond, waren de standen van ‘Je vecht nooit alleen/Never alone’ van de 3js: 39,43,37,33. De dag na de uitschakeling stijgt het nummer nog verder door, naar de 28ste plaats. Gezien de uitschakeling is de verwachting dat het nummer niet lang meer genoteerd zal staan. Voor de volgende week verwachten we een invasie van Songfestivalliedjes.

En dan het restant eersteweeks noteringen:
#56 Rihanna: California king bed
#65 Sef: De leven
#72 Ferry Corsten: Feel it
#75 Bingo players: Cry (just a little)
#76 Jolanda Zomer: Dans nog een keertje met mij
#86 Simple plan feat. Natascha Bedingfield: Jet lag (Natascha heeft ook zelf een single uit: ‘Pocketfull of sunshine’)
#97 F: Feestje
#100 Rob Zorn: Nou en …?

Over naar de nieuwe Album Top 100, waarin Adele met ‘21’ de eerste plaats nog stevig in handen heeft, nu voor de veertiende week. Het is echter wel (voorlopig) de laatste week, want vandaag is ‘Armen open’, het nieuwe album van Guus Meeuwis uitgekomen. Het album is meer dan 25.000 keer uitgeleverd, goed voor goud dus, wat Guus gisteren, donderdag 12 mei 2011, kreeg uitgereikt uit handen van Bert van Marwijk, de bondscoach. En de week daarop moet Adele de strijd aangaan met ‘Born this way’ van Lady Gaga. Maar deze week kan Adele nog volop van haar eerste plaats genieten.

Want ook Racoon, binnen met ‘Liverpool rain’ op de tweede plaats, was niet sterk genoeg om ‘21’ te verdrijven van de eerste plaats. Hun album verkoopt nog geen 40% van dat van Adele. Het is voor de groep uit Zeeland hun derde #2-notering. Drie jaar geleden stond ‘Before you leave’ twee weken op de tweede plaats. Drie jaar daarvoor, in april 2005, kwam hun album ‘Another day’ uit, dat pas begin 2006, in de 40ste week, de tweede plaats bereikte!

Terug naar Adele. Wereldwijd zijn er nu zo’n 5 miljoen stuks van verkocht. Ter vergelijking: in de week dat ‘21’ uitkwam, waren er van ‘19’, haar vorige album, bijna 3 miljoen stuks verkocht. Bij ons staat dat album in totaal 65 weken genoteerd in de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, waarvan 27 weken op de eerste plaats.

Natuurlijk kijken we ook nog even naar de verrichtingen van Adele in het buitenland. Zowel haar album ‘21’ (voor de zevende week) als de single ‘Rolling in the deep’ staan op de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijsten. Daarmee is Adele na Leona Lewis de tweede Britse zangeres dit millennium. Lewis stond in april 2008 bovenaan met de single ‘Bleeding love’ en het album ‘Spirit love’. Voor Adele is het een dubbele overwinning, want niet eerder bereikte een single van haar de eerste plaats van de Billboard Hot 100.

En het kan niet op voor haar, want aanstaande zondag blijft ‘21’ de bovenste beste in de Britse albumlijst. Daarmee loopt ze één week voor op ons, want ‘21’ gaat daar een vijftiende week in. Nog drie weken en dan evenaart het album ‘Grèase’, dat in 1978 achttien weken bovenaan stond. Geen probleem voor Adele, lijkt ons.

Terug naar onze Album Top 100, waar nog twee albums de top 10 binnenkomen. Op #4 ‘Strings ’n stripes’ van Baseballs en op #8 ‘Rolling’, het debuutalbum van Krystl. Haar eerste single ‘Golden days’ gaat op herhaling op #41.

En dan nog de andere eersteweeks noteringen:
#19 il Volo: il Volo
#25 Hugh Laurie: Let them talk
#53 Randy Newman: Songbook vol. 2
#61 Miles Kane: Colour of the trap
#85 Gavin Friday: Catholic
#98 Young the giant: Young the giant

Tot zover deze hitflits, die verlaat is door een storing op de Blogger (zal toch niet te maken hebben met vrijdag de 13de ?). We gaan het weekend in en komen daarna met een nieuwe Megaman, mits de Blogger ons goed gezind is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten