vrijdag 28 oktober 2011

Hitflits: #1 voor Coldplay en Gers Pardoel

Vorige week werd het album ‘Mylo xyloto’ van Coldplay goud uitgeleverd, wat betekent dat de handel er op voorhand 25.000 stuks van heeft besteld. Dus die nieuwe #1 in de Album Top 100 was al binnen op de eerste verkoopdag. Na een hele verkoopweek is het uiteindelijke overwicht op ‘3 dimensies live’ van Marco Borsato dat binnenkomt op de tweede plaats, ruim 65%. Op alle 100 albums van ‘Mylo xyloto’, worden er dus bijna 35 stuks van Marco verkocht.
‘Mylo xyloto’ is het vijfde studioalbum van Coldplay en na ‘X&Y’ (5x in 2005) en ‘Viva la vida or death and all his friends’ (9x in 2008), het derde #1-album. Alle drie de albums kwamen ook binnen op de eerste plaats.

Naast Coldplay en Marco Borsato komt er nog een album hoog binnen. Op de derde plaats is dat ‘Bad as me’ van Tom Waits, waarmee hij zijn bestgenoteerde album scoort. Tot deze week was dat ‘Orphans – brawlers, bawlers & bastards’ dat in 2006 de vijfde plaats bereikte. Het album van Waits volgt het album van Marco op 17%, en 83% op ‘Mylo xyloto’ van Coldplay.

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. De nieuwe top 3 gaat ten koste van ‘21’ van Adele dat na 30 weken bovenaan, naar de vierde plaats zakt. De kans dat het album volgende week terugstijgt naar #1 is gering, want ‘Mylo xyloto’ houdt het nog wel even vol. En zo niet, dan zal ‘21’ niet terugstijgen naar de eerste plaats. Want sinds vandaag ligt ‘Gloednieuw’ van Frans Bauer in de winkels ligt en ook Di-rect en K3 hebben een nieuw album uitgebracht. Adele zal dus nog (even) geduld moeten hebben.

Maar er is ook goed nieuws rond Adele, want in de Amerikaanse albumlijst stijgt ‘21’ terug naar de eerste plaats. In de afgelopen week gingen er 105.568 stuks van over de (digitale) toonbank, waarmee het totaal daar op 4.101.312 stuks uitkomt, ruim 2 miljoen (precies 2.237.520) meer dan ‘Born this way’ van Lady Gaga. ‘21’ staat daar nu voor de dertiende week bovenaan, een aantal dat niet meer voorgekomen is sinds de soundtrack van ‘Titanic’, dat het in 1998 zestien weken volhield. Wereldwijd staat de teller van ‘21’ op 12 miljoen stuks, waarvan 3,2 miljoen in haar Britse thuisland werden omgezet. Adele voert niet alleen de albumlijst, maar ook de Billboard Hot 100, de officiële singlelijst, aan; ‘Someone like you’ staat nu voor de vijfde bovenaan.

operatie (aanvulling 28/10)

Adele heeft haar hele Amerikaanse tournee gecanceld en zal dit jaar nergens meer optreden. We zullen haar dus ook moeten missen in de kerstshow van Paul de Leeuw, die ze samen met hem zou maken. Want na een jaar van stem en/of keelproblemen, gaat ze onder het mes. Daarna zal ze de nodige tijd nemen om daar van te herstellen. Dus de opvolger van ‘21’ zal nog wat langer op zich laten wachten.

live DVD/CD

Het beste nieuws rond Adele hebben we voor het laatst bewaard. Het zal nog lang duren voor we haar weer kunnen aanschouwen, en daarom komt ze met een live DVD/CD. Voor alle fans zij die het (nog) niet zijn verschijnt eind november ‘Live at the Royal Albert Hall’, een registratie van het concert dat ze vorige maand gaf. Op de DVD/CD met 17 nummers die 90 minuten duurt, staan naast nummers van haar twee albums, ook covers van Bonnie Raitt (‘I can make you love me’) en the Steeldrivers (‘If it hadn’t been for love’). De kans is dus aanwezig dat de live DVD/CD begin december haar album ‘21’ inhaalt.

Vorige week kwam ‘Los’ het eerste album van Leonie Meijer binnen op de dertiende plaats. Deze week doet het album een stapje terug en zakt naar de 26e plaats. Deze week neemt een andere deelnemer aan The voice of Holland het stokje over van Leonie. Jennifer Ewbank, die in de halve finale strandde, komt met haar album ‘London tree’ binnen op de negende plaats. Nando Ewig, haar producer verzamelde nummers van anderen, ondermeer van Lucie Silvas en Sara McLachlan.
Daarnaast schreef Jennifer het titelnummer samen met Christon Kloosterboer van Rigy en nam ze twee duetten op. De ene is ‘Ghost in this house’ met Nick Schilder (dat ze al zong tijdens the Voice), de andere ‘There’s us ‘, met haar broer John. Over hem zegt ze: “Ik was ontzettend blij toen ik John zover kreeg een duet met mij op te nemen. Als klein meisje viel ik vaak in slaap met nummers die hij had ingezongen als demo. Ik ben altijd fan geweest van zijn stem.” Bij de release van het album liet Jennifer weten dat Nando (haar producer) voldoende nummers heeft verzameld om nog een album uit te brengen.

Voor we overgaan naar de Single Top 100, dat ook een nieuwe lijstaanvoerder kent, volgt eerst nog het restant eersteweeks noteringen in de albumlijst deze week:
#6 Michael Bublé: Christmas, nog voor Justin Bieber met zijn kerstalbum, komt Bublé er nu al mee
#16 Kelly Clarkson: Stronger
#27 Sting: The best of 25 years
#67 Jacques Herb: Mijn levenslied – 40 jaar Manuela
#86 Lisa, Amy & Shelley: Sweet 16
#90 Wolfendale: Foghorn
#97 Justice: Audio, video, disco
#100 New cool collective: Eighteen

Zijn debuutsingle ‘Morgen ben ik rijk’, kwam in mei niet verder dan de 61e plaats. Maar Gers Pardoel is een aanhouder en scoort deze week met ‘Ik neem je mee’ zijn eerste eigen #1-hit in de Single Top 100. Begin 2010 stond hij daar ook al eens, met ‘Broodje bakpao’, maar dat was met the Opposites & Sef. Dat was in vier weken tijd, nu had Gers daar in zijn eentje zeven weken voor nodig. Zijn album ‘Deze wereld is van jou’ zakt in de tweede week van de vierde naar de twaalfde plaats.

Na vier weken (twee keer twee) moet ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra de eerste plaats opgeven. ‘Making mirrors’, het album van Gotye staat al vier weken in de top 10, en zakt deze week van de vijfde naar de achtste plaats. Opvolger van ‘Somebody that I used to know’ wordt vermoedelijk ‘Easy way out’.

Afgelopen zondag is Frans Bauer druk doende geweest met een instore in een filiaal van de Free record shop in Hulst, waarbij cd’s worden verkocht en gesigneerd. Nadat Frans zo’n 2,5 uur had gesigneerd, brak de politie de sessie af, omdat er een ware volksoploop van enkele duizenden Bauer fans uit België en Nederland was ontstaan. Frans was niet de enige artiest daar, ook Dean Saunders was van de partij. En ook Dean heeft een lamme hand overgehouden aan het signeren. Maar hun beider inspanning wordt deze week beloond met een stijging voor ‘Mijn hart gaat zo tekeer’ (van 10 naar #4, waar het nummer twee weken geleden ook al stond) en ‘Wonderful world’ (gestegen van 25 naar #7).

Vandaag, vrijdag 28 oktober 2011, staat Frans Bauer voor de 50e keer in Ahoy in Rotterdam, waarmee hij het record van Lee Towers evenaart. Morgen staat hij er nog een keer en dan heeft hij een record gevestigd. Dat record zal echter van korte duur zijn, want aanstaande dinsdag, 1 november, staat Towers sinds jaren weer in Ahoy tijdens ‘One night only’, ter gelegenheid van zijn 35-jarig artiestenjubileum.

Ook nieuw bij de bovenste tien (en dat zonder een signeersessie), is ‘Without you’ van David Guetta feat. Usher, dat in de derde week van de 12e naar de 6e plaats stijgt. Guetta zijn vorige hitsingle, ‘Titanium’ feat. Sia, blijft op de negende plaats hangen.

‘Skinny love’ is een nummer van Bon iver uit 2008, dat gebruikt werd in de tv-serie ‘The vampire diaries’. Het nummer zou de vergetelheid ingegaan zijn, als het vorige week niet te horen was geweest in het programma ‘So you think you can dance’. Daarbij werd de versie van Birdy (= Jasmine van den Bogaerde) gebruikt, dat nu de hoogste eersteweeks is op #16.

Grootste stijger is ‘Home’ van Edward Sharpe & the Magnetic zeros dat van 67 naar #19 gaat. Het nummer staat al zeven weken genoteerd en bereikte twee weken de hoogste plek: #63. Tot deze week dus. De winst deze week dankt het nummer aan 3FM waar het de afgelopen week volop in de belangstelling stond, want het was de Megahit. We zijn benieuwd of het nummer, dat ook in een reclame wordt gebruikt, het verder op eigen kracht kan redden.

En dan de andere eersteweeks noteringen:
#24 Django Wagner: Eenzaam alleen en verloren
#44 Mooi wark: Oh Yvon, ode aan Yvon Jaspers, onder andere presentatrice van ‘Boer zoekt vrouw’
#49 Basto!: Again and again
#74 Lytse Hille: Ik kwam je tegen
#84 Helemaal Hollands: Waar is dat feestje?
#87 Taio Cruz feat. Flo rida: Hangover
#90 Cobra starship feat. Sabi: You make me feel
#94 Matthijs Koning: Hallo, hallo
#99 Flo rida: Good feeling

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten