zondag 19 februari 2012

Alyssa Reid werd (ook) ontdekt op YouTube

Alyssa Reid ft Jump smokers: Alone again (85)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen zangeres Alyssa Reid en de groep Heart, behalve dat beide het nummer ‘Alone’ opnamen?
Antwoord: Canada, waar ze beiden vandaan komen.

Alyssa Reid (Edmonton, Alberta, 15 maart 1993) zingt al zolang ze het zich kan herinneren. Op haar zevende schreef ze haar eerste liedje, op haar negende nam ze zanglessen. Vanaf toen deed ze er alles aan om nog beter te zingen. Alyssa schrijft haar liedjes op gitaar en piano. Ze doorliep de Performing Arts school in Los Angeles en New York. In 2008 werd ze zesde bij ‘The next star’, een talentenshow voor 15-jarigen en jonger, die gewonnen werd door de 14-jarige Dunnery Bond.

YouTube

Vervolgens zette Alyssa nummers op YouTube. Dat begon met ‘One less lonely girl’, een eigen – vrouwelijke – interpretatie van ‘One more lonely boy’ van Justin Bieber. Hij werd ooit ontdekt door YouTube, dus wellicht dacht ze, dat moet mij ook lukken. En ze kreeg gelijk, want vanwege het Bieber nummer, werd ook zij ontdekt en dat leverde haar uiteindelijk een platencontract op bij Wax records.

bewerking

Na de geflopte single ‘If you are’, eind 2010, kwam ze vorig jaar met ‘Alone again’. Daarvoor bewerkte ze het nummer ‘Alone’ dat bekend is geworden in de versie van Heart (#6 in 1987) en nam het op met de Canadese hiphopper P. Reign, dat in Canada de 3e plaats bereikte. In Europa is er een andere versie van ‘Alone again’ uitgebracht, met Jump smokers (een collectief bestaande uit Roman, DJ Flipside, Reydon en Johnny Digital). Begin februari stond die versie bovenaan de Britse hitparade, hoger dan in haar thuisland dus. Inmiddels is daar haar eerste album ‘The game’ uitgebracht.

project

Zoals je al uit het voorgaande hebt kunnen opmaken, is ‘Alone’ geen origineel nummer van Heart. Het nummer is geschreven door Billy Steinberg en Tom Kelly, die onder andere ook ‘Like a virgin’ van Madonna en ‘True colours’ van Cyndi Lauper schreven. De heren namen ‘Alone’ in 1983 eerst op voor hun eigen project I-ten op het album ‘Taking a cold look’.

afgestaan

Daarna is ‘Alone’ opgenomen door John Stamos als Gino Minelli op de soundtrack van de sitcom ‘Dreams’ in 1984. Drie jaar later gaven de componisten het nummer aan de Canadese groep Heart, die er een powerballad van maakten en er mondiaal succes mee hadden. Twee jaar geleden gebruikte Jason Derülo het piano-intro in zijn nummer ‘What if’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten