vrijdag 24 februari 2012

Hitflits: Adele weer sterker dan … Adele

Het was berenspannend deze week. Op maandag en dinsdag nam ‘21’ van Adele de leiding, de twee dagen daarna was het de beurt aan haar cd/DVD ‘Live at the Royal Albert Hall’. Op donderdag pakte ‘21’ weer wat terrein terug, maar het was te weinig om uiteindelijk #1 te komen. En dus blijft ‘Live at the Royal Albert Hall’ de bovenste beste in de Album Top 100, nu voor de vijfde week in totaal. Wel is het overwicht op ‘21’ flink verminderd, van bijna 9% naar slechts 2,5%.

Volgende week heeft ‘21’ nog een kans om weer #1 te komen, want daarna verschijnen nieuwe albums van onder andere Katie Melua (‘Secret symphony’) en Bruce Springsteen (‘Wrecking ball’). Het album van Springsteen beleeft morgenmiddag de wereldpremière in de Strepen van Spits (op Radio 2) en is Strepenmeester.

Al met al dus weer een goede week voor Adele, waarvan de dinsdag wel het belangrijkste was. Op die dag mocht ze weer twee prijzen toevoegen aan alle andere die ze het afgelopen jaar heeft vergaard.
Tijdens de 32e editie van de uitreiking van de BRIT awards, kreeg ze er twee, eentje voor ‘beste album’, ‘21’, en eentje voor ‘beste zangeres’. De BRIT awards is de Britse tegenhanger van de Amerikaanse Grammy awards, onderscheidingen door de muziekindustrie, waar Adele er onlangs zes kreeg. Die Grammy awards hebben er mede voor gezorgd dat er nu meer dan 2 miljoen digitale albums van ‘21’ zijn verkocht via de Amerikaanse iTunes.

Nieuw bij de bovenste tien in onze albumlijst, is ‘+’ van Ed Sheeran, dat in de veertiende week van 15 naar #8 stijgt. Tot deze week was de hoogste positie #12, op 22 januari 2012.

Na vorige week, toen er maar 2 eersteweeks noteringen waren, pakken we deze week weer ouderwets uit met 12 stuks. Hier volgen ze allemaal met de vemelding NL als het om een Nederlands product gaat:
#9 AlascA: Actors & liars NL
#18 Case Mayfield: The many colored beast NL
#21 Gregory Porter: Be good
#25 Tindersticks: Something rain
#31 Yori Swart: Yori Swart NL
#49 Simple minds: X5
#52 André van Duin: Tijdloos NL
#60 Band of skulls: Sweet sour
#69 Montserrat Figueras: La voix de l’emotion
#78 Cranberries: Roses
#85 Malando: Latino NL
#100 Shearwater: Animal joy

Voordat we overgaan naar de singlehits van deze week, kijken we even in de Back Catalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar. Na 68 weken moet Adele met ‘19’ een flinke stap terug doen, absoluut één plek (naar #2), maar relatief verkoopt haar album nog maar een derde van de nieuwe #1. Dat is deze week ‘The ultimate collection’ van Whitney Houston, dat in de 28e week van 2 naar #1 stijgt. Daarnaast staan er nog zes andere albums van haar genoteerd, twee meer dan vorige week. Hier volgen ze, met tussen haakjes de stand van de vorige week:
#3 The bodyguard (8)
#6 I look to you (13)
#10 Whitney Houston (6)
#33 A song for you: live
#39 My love is your love (46)
#45 Love, Whitney

Over naar de Single Top 100, die vorige week met 12 noteringen, voor een belangrijk deel werd gedomineerd door Whitney Houston. Deze week blijven daar 7 van over, met een 20e plaats voor ‘I will always love you’, gezakt vanaf #5.

Aan de kop van de singlelijst is niets veranderd, de gehele top 4 is blijven zitten. Dat betekent dus dat ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló nog steeds de bestverkochte single in Nederland is, nu voor de zevende week. De voorsprong op de #2, ‘Bagagedrager’ van Gers Pardoel feat. Sef, is zelfs nog wat vergroot, van 25% naar 34%. Daar heeft Teló dus niets meer van te duchten. De bedreiging komt van twee nummers die nog niet in de lijst staan.

De eerste bedreiging komt van ‘Just more’ de eerste echte single van The voice of Holland 2012, Iris Kroes, die vanaf vandaag te koop is. De andere bedreiging voor Teló, die waarschijnlijk meer kans maakt, komt van het liedje dat ons land in mei gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Dat nummer wordt aanstaande zondagavond gekozen tijdens een live uitzending van het ‘Nationaal Songfestival 2012’ en zal daarna ook te downloaden zijn.

De enige nieuweling in de top 10 is ‘Don’t give up the fight’ van Racoon dat in de negende week van 43 naar #8 stijgt. De Zeeuwen scoren daarmee na ‘Love you more’ (#4 in 2005) en ‘No mercy’ (#3 in 2011) hun derde top 10-hit. ‘Love you more’ had daar destijds negen weken voor nodig, ‘No mercy’ zelfs tien. Beide nummers hielden het uiteindelijk 32 weken vol in de Single Top 100. Meer over ‘Don’t give up the fight’ in de nieuwe Megaman. Hun album ‘Liverpool rain’ stijgt door van 8 naar #6, maar heeft al op de tweede plaats gestaan.

Vorige week viel ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra voor de tweede keer uit de top 10. Deze week stijgt het nummer voor de derde keer terug de top 10 in, en gaat van 13 naar #6.

De aanleiding voor deze stijging is de drie concerten die Gotye afgelopen week gaf in Nederland, in de Effenaar (Eindhoven), Tivoli (Utrecht) en Paradiso (Amsterdam). Helaas was Kimbra niet meegekomen, maar mocht het publiek haar deel doen. Twee weken geleden bereikte ‘Somebody that I used to know’ ook de eerste plaats van de Britse hitparade en het ziet er naar uit dat het nummer komende zondag opnieuw naar #1 zal stijgen. Inmiddels is zo’n beetje heel Europa met het ‘Gotye-virus’ besmet!

Aan de rand van de top 10, op #11, staat ‘Het verleden kruist het heden’ van René Froger, dat in de derde week van 21 stijgt.

Dan volgen hier nog de 10 eersteweeks noteringen van deze week, met ook hier de vermelding NL als het om een Nederlands product gaat:
#41 Chris Brown: Turn up the Music
#52 FeestDJRuud: Gas op die lollie NL
#55 René Schuurmans: Laat de zon in je hart (2012) NL
#67 DJ Fresh feat. Rita Ora: Hit right now
#68 Danny Froger: Vandaag NL
#79 Skrillex feat. Sirah: Bangarang
#86 Pater Moeskroen: Naar huis NL
#93 Katy Perry: Part of me
#95 LMFAO: Sorry for party rocking
#96 Right said Fred: He’s a sxaholic

Na het weekend weten we wie de eer van Nederland hoog mag houden in mei in Azerbeidzjan tijdens het Eurovisie Songfestival én staat er een nieuwe Megaman voor je klaar.

4 opmerkingen:

 1. Eh.. Megaman, "tweede top 10-hit" voor Racoon? Ze stonden nog niet zo heel lang geleden, namelijk in 2011, ook 2 weken in de Top 10 met "No mercy" !(1 week op #3 en 1 week op #4)
  "Don't give up the fight" is dus alweer hun derde top 10-hit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank Peter voor je oplettendheid. We hebben het aangepast.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. www.demegaman.in werkt niet meer !!
  is er al een nieuwe site bekend?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoek op Google megaman.blogspot en je vindt direct deze site

  BeantwoordenVerwijderen