zondag 22 april 2018

Albumflitsen bij week 16 - 21 april 2018

Met een nipt verschil (0,96%) pakte Waylon afgelopen vrijdag met zijn album The World Can Wait de eerste plaats in de Album Top 100. Wie het nakijken had? Je leest het in een nieuwe editie van de albumflitsen van deze week.

#2 Sevn Alias: Oakinn
Hiphopper Sevn Alias is druk met zijn album Recasso, opvolger van Picasso (#1 in 2017). De release duurt hem echter te lang, en daarom komt hij eerst met de EP Oakinn. Aanvankelijk waren Kees de Koning (baas van label Top Notch) en de broertjes Fouradi (management) niet zo blij met de plannen van Alias. Maar Alias zette door en ziet zijn EP, die niet fysiek verkrijgbaar is, net niet eindigen op een eerste plaats. Het verschil met The World Can Wait van Waylon is slechts 0,96%, maar dat album is dan ook wél fysiek te koop.

#6 Johan: Pull Up
Tijdens het eerste leven van de groep Johan (1996-2209) bracht de groep van zanger/componist Jacob de Greeuw vier albums uit. Daarvan kwam het laatste album 4 uit 2009 het verst: #11. Vorig jaar blies de Greeuw de groep weer nieuw leven in en schreef de liedjes van Pull Up. Het kan raar lopen, want dat is met een zesde plaats, nu het eerste album dat de top 10 haalt.

#17 Nora Fischer & Marnix Dorrestein: Hush
Lange tijd wilde mezzosopraan Nora Fischer werken uitvoeren van componisten als Monteverdi, Purcell en Dowland – allen uit de zeventiende eeuw. De perfecte partner om dat mee te gaan doen vond ze In de Nederlandse gitarist Marnix Dorrestein. Een popmuzikant die nieuw was in de wereld van de oude muziek, maar met een open mind en natuurlijke nieuwsgierigheid. Op het album Hush brengen de twee met enkel twee stemmen en een elektrische gitaar de composities van toen naar de huidige tijd.

Marnix Dorrestein (Amsterdam, 1991) is een muzikale duizendpoot. Hij is componist, producer, gitarist, tekstdichter, arrangeur, zanger, drummer én duimpianist. Naast soloprojecten speelde hij gitaar tijdens optredens van Kris Berry & Perquisite en is hij co-producer van het album Kersvers (#2 in 2014) van Herman van Veen.
Nora Fischer (Londen, 1987) is de dochter van de Hongaarse dirigent Iván Fischer en een Nederlandse moeder. Na de scheiding van haar ouders, vestigde Fischer zich in Nederland. Een studie aan het Conservatorium in Amsterdam bleek geen succes. Nora: “Je wordt op basis van je stemtype klaargestoomd om operazangeres te worden, maar voor mij was er zoveel meer. Ik luisterde naar Björk en Radiohead.”

Vervolgens studeerde ze aan het Complete Vocal Institute in Kopenhagen, Denemarken, want daar wordt wél naar de stem van studenten werd geluisterd. Nora: “Ze vertellen je niet hoe je moet zingen, maar stimuleren je eigen keuzes en reiken je de technische gereedschappen aan om die keuzes te ontwikkelen.”

#18 Beth Hart: Front and Center – Live From New York
Tot deze week bracht de Amerikaanse blueszangeres Beth Hart één live album uit: Live At Paradiso (#88 in 2005). Oké, vier jaar geleden verscheen Live In Amsterdam (#13 in 2014), maar dat was met Joe Bonamassa.

We zijn dan ook blij dat er na veertien jaar (Live In Paradiso werd op 7 mei 2004 opgenomen en eerst op vinyl uitgebracht), een nieuw live album van Beth Hart verschijnt. Front and Center – Live From New York is opgenomen op 7 maart 2017 in de ‘Iridium Jazz Club’ in New York. De meeste liedjes betreffen nummers van haar album Fire On The Floor (#6 in 2016) en natuurlijk enige klassiekers als ‘Leave A Light On’. Dat nummer zal ze zeker zingen tijden haar optreden op 7 mei in de Ziggo Dome in Amsterdam.

#23 Pentatonix: PTX Presents: Top Pop Vol. 1
Op PTX Presents: Top Pop Vol. 1 brengt de Amerikaanse  a-capella groep elf bekende nummers, van onder andere Julia Michaels (‘Issues’), Portugal, the Man (‘Feel It Still’) en Camila Cabello (‘Havana’). Het is het eerste album waarop geen eigen nummer van de groep  staat. Gezien de titel ‘Vol. 1’, kunnen we nog meer delen verwachten.

#32 the Motions: Wonderful Impressions
In 1970 viel definitief het doek voor de Haagse popgroep the Motions. In de jaren ’60 scoorde de band van Rudy Bennett (zang), Robbie van Leeuwen (gitaar), Henk Smitskamp (basgitaar) en  Sieb Warner (drums) divierse hits zoals ‘Wasted Words’ en ‘It’s The Same Old Song’.
In 1967 bracht de band het nummer ‘Wonderful Impressions’ uit, dat nu de titel is van de box met acht cd’s. Daaronder zes cd’s van the Motions zelf, één cd met twee albums van Galaxy-Lin (project van Bennett en van Leeuwen midden jaren ’70) en een bonus-cd met albumtracks en solonummers van Rudy Bennett.

#43 Bazzi: Cosmic
Single ‘Mine’ van de 20-jairge Andrew Bazzi uit Dearborn, Michigan, bereikte al in februari de hoogste plaats: #37. Na een dieptepunt op #59, twee weken geleden, zit het nummer weer in de lift en stijgt deze week naar de 45e plaats. ‘Mine’ is één van de zestien nummers op zijn album Cosmic.

#59 Breaking Benjamin: Ember
Ember is het zesde studioalbum van de Amerikaanse rockband Breaking Benjamin. Na Dark Before Down (#66 in 2015) is Ember pas het tweede album dat bij ons een notering krijgt. Maar zoals je ziet, er zit vooruitgang in, ook al is het maar zeven plaatsen.

#73 Manic Street Preachers: Resistance Is Futile
De deluxe edition van Resistance Is Futile, het dertiende studioalbum van the Manic Street Preachers uit Wales, bevat een tweede cd met demoversies van de eerste cd plus twee extra nummers.

#95 Isaac Gracie: Isaac Gracie
Eigenlijk zouden we het helemaal niet over Dotan hebben. Ware het niet dat hij wel degene is die in 2017 de Britse zanger Isaac Gracie (Ealing, West-Londen, 28 oktober 1994) een plekje gaf op zijn ‘7 Layers Festival’. Dankzij dit festival konden diverse singer-songwriters voor een groot publiek laten horen wat ze in petto hebben.
Op 11 april, dus een paar dagen voordat de Volkskrant het artikel over Dotan plaatste over nep-accountants (ook Rihanna, Katy Perry en Justin Bieber bedienden zich hiervan),  maakte de zanger bekend al zijn optredens voor de komende maanden af te zeggen. Daaronder het ‘Gurtenfestival’ in juli in Bern, Zwitserland. De reden: te druk met zijn nieuwe album, waarvan het de vraag is of het ooit nog uitkomt. Niemand anders dan Isaac Gracie zal hem vervangen. Hoe vreemd kan het lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten