zondag 24 juni 2018

Pinkpopflits: Grote acts hebben meeste voordeel van optreden op Pinkpop

Al na twee dagen waren er 50.000 kaarten verkocht voor de 49e editie van het Pinkpopfestival, dat vorig weekend plaatsvond in Landgraaf. En na twee maanden waren de 45.000 weekendkaarten à € 220,-- uitverkocht. Met 67.000 bezoekers (vrijdag zelfs 70.000) per dag (10.000 meer dan anderen jaren), was Pinkpop 2018 drukker dan ooit. Niet zonder reden als je naar de line-up kijkt van de headliners: Pearl Jam (vrijdag), Foo Fighters (zaterdag), Bruno Mars (zondag).
Daarnaast was de Nederlandse hiphop met namen als Lil Kleine, Ronnie Flex, Sevn Alias en Donnie, ruim vertegenwoordigd. Ook de popliefhebbers kwamen aan hun trekken met optredens van onder andere the Script, Nothing But Thieves, Snow Patrol en Miss Montreal. De dance met Oliver Heldens en Don Diablo. Rockbands Triggerfinger, Editors en Di-rect (invallers voor the Kooks). Qua nieuwe namen waren er optredens van onder andere Maan, Youngr (zoon van Ausgust Darnell = Kid Creole, die zelf in 1982 op Pinkpop stond), Sigrid en Blackbird.

De invloed van Pinkpop

Welke van de in totaal 54 optredende acts hebben hun sporen achtergelaten in de diverse hitlijsten? Deze vraag zullen we beantwoorden aan de hand van dag én weeknoteringen van singles, albums en DVD’s. Overigens zijn we wat ‘makkelijk’ met de Pinkpopartiesten omgesprongen. Als hij/zij meedoet op een nummer van een ander, hebben we dat nummer ook meegenomen in het overzicht. Misschien heeft de Pinkpopartiest  dat nummer ook wel gezongen.

meten over 2 weken

In dit overzicht kijken we niet uitsluitend naar de lijsten in de week na Pinkpop, maar ook naar die van de week daarvoor. In de weken voor het festival is er veel aandacht voor in de media en dat kan gevolgen hebben voor de verkopen. Daarnaast zijn er ook andere factoren die een rol spelen, zoals een nieuw album of een concert van een artiest.

De meting loopt van week 23 – week 25. Voor de albums kijken we naar de Album Top 100, de Bubbling Under Album Top 100, de Midprice Top 50 (de lijst met goedkopere albums) en de Vinyl 33. Voor de singles kijken we naar de Single Top 100 en de Bubbling Under Single Top 100. En tenslotte werpen we een blik op de DVD Muziek Top 30 en de Dutch Dance Top 30.

Voor week 25 nemen we de tweedaagse standen in de voorlopige single en albumlijst, de zogenaamde TRENDlijsten. Alle lijsten komen van GfK Dutch Charts, de instelling die deze hitparades in Nederland samenstelt.

grote acts boeken meeste winst

Met tien noteringen van Pinkpopacts in de Album Top 100, lijkt dit jaar beter te scoren dan vorig jaar toen het er negen waren. Het aantal acts, negen, is echter gelijk.
Van één artiest (Ronnie Flex) staan er dan ook twee albums in de lijst. De noteringen van alle Pinkpopacts vind je hier terug.We lopen nu langs acts die in één of meerder lijsten winst hebben geboekt bij het optreden vorig weekend in Landgraaf.

-          Album Top 100

#23 (27) Ronnie Flex:Rémi
#35 (59) Bruno Mars: 24K Magic
#49 (95) Nothing But Thieves: Broken Machine           
#87 Greta van Fleet: From The Fires (e.w.)

-          Vinyl 33

#1 Pearl Jam: Ten
Pearl Jam gaf in de week voor Pinkpop twee concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam, waardoor het album naar de eerste plaats steeg. De week daarna blijft het album op de eerste plaats staan, wat zeker te danken is aan het optreden op Pinkpop.

-          Midprice Top 50

#2 (4) Pearl Jam: Ten
#4 (7) Bløf: Hier – Het Beste Van 20 Jaar Bløf
#6 (9) JP Cooper: Raised Under Grey Skies
#10 (21) Bruno Mars: Doo-wops & Hooligans
#26 Foo Fighters: Greatest Hits (op herhaling)
#32 (41) Bruno Mars: Unorthodox Jukebox
#37 Nothing But Thieves: Broken Machine (op herhaling)

-          DVD Top 50

#10 Pearl Jam: Let’s Play Two – Live At Wrigley Field

Zoals je ziet zijn Pearl Jam, Bruno Mars en Nothing But Thieves de acts dit jaar die het meeste profijt hebben gehad van hun optreden op Pinkpop. Gevestigde namen dus. Daarnaast is er één act die zijn debuut maakt: Greta van Fleet met  From The Fires op #87.

In tegenstelling tot de naam, Greta van Fleet, betreft het geen zangeres maar een rockgroep uit Frankenmuth, Michigan. De band bestaat sinds 2012 en wordt gevormd door de tweelingbroers Josh Michael en Jake Thomas Kiszka (beide 22), jongere broer Samuel Francis (19) en vriend Danny Wagner (19). De bandnaam is een variant op Gretna Van Fleet, een ver familielid, die er mee akkoord is.
Zanger Josh klinkt als Robert Plant van Led Zeppelin. Plant heeft de band zelfs al bestempeld als Led Zeppelin 1. From The Fires is een EP uit 2017 en bevat covers van Sam Cooke (soul) en Fairport Convention (folk).

jubileum

In 2019 viert Pinkpop een feestje, want dan vind in Landgraaf de 50e editie plaats. Waarschijnlijk zal deze niet drie, maar vier dagen gaan duren. De vergunningen zijn reeds de deur uit.

reunie van the Police, U2 komt niet

Er wordt al gesproken over een reünie van the Police, die in 1979, toen nog in Geleen, hun doorbraak beleefden. Pinkopbaas Jan Smeets:  ‘er zijn tig bands die graag willen komen’. U2 is benaderd, maar heeft afgezegd: ze doen geen festivals meer, ook geen Pinkpop, waar ze in 1981 stonden.

Een band die zeker niet mag en zal ontbreken, is the Golden Earring. Zij waren er bij tijdens de eerste editie op 8 mei 1970 (één dag dus), toen nog in Sportpark Geleen met 10.000 bezoekers! Het zal dan na 1970, 1977 en 2005, hun vierde Pinkpop-optreden worden. Misschien worden Smeets George Baker ook vragen, want ook hij was er in 1970 bij.Zeker is dat de jubileumeditie plaats zal vinden in het Pinksterweekend. Dit in tegenstelling tot de 49e editie van dit jaar, dat, vanwege de vroege Pinksteren, vorig weekend plaatsvond. Inmiddels voor de zesde keer. Tot volgend jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten