dinsdag 10 juli 2007

MM27: Krant geeft 3 miljoen Prince-albums weg


Prince: Guitar (99)

De Britse krant Mail on Sunday geeft zo’n 3 miljoen gratis exemplaren weg van ‘Planet earth’, het nieuwste album van Prince. Daarop heeft SONY BMG, zijn platenmaatschappij, besloten het album helemaal niet meer uit te brengen in Groot-Brittannië. Met deze gratis-actie wordt Prince daar nu al ‘the Artist formerly available in record stores’ genoemd. De cd-winkels daar zijn woedend over deze actie, die voor hen juist het beleg op het brood diende te zijn.

Waarom doet Prince zoiets? Afgezien van het geld dat hij krijgt voor de deal, bijna € 740.000,--, wil hij dat zoveel mogelijk mensen zijn album kunnen horen. Had hij dan niet gewoon het album op een website kunnen zetten, dan bereik je nog veel meer mensen, toch? Hier is het laatste woord dan ook nog niet over gezegd.

If you can’t beat them, join them

Luidt een bekend gezegde. En HMV, een grote Britse muziekketen, heeft dan ook het volgende besloten. In alle winkels zal de Mail on Sunday worden verkocht, waardoor de cd van Prince dus ook daar te koop is, al is het dan voor € 2,07. door deze zet van HMV halen ze de klant wel binnen hun winkels, waarbij de kans groot is dat deze ook nog wel even verder rondkijkt en wellicht een cd koopt, maar dan wel voor het volle pond natuurlijk.

Overigens wordt het album ook weggegeven tijdens zijn wereldtour, maar het zal in de rest van de wereld wel gewoon worden uitgebracht. ‘Guitar’ is daarvan de eerste single, en zijn negenenveertigste notering. Het nummer komt op #99 binnen, maar is niet de single met de ‘laagste start’. Dat was ‘Scandalous!’ dat op 3 februari 1990 binnenkwam op #100, en uiteindelijk tot #21 kwam. Dus er is nog hoop voor ‘Guitar’!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten