maandag 31 maart 2008

ALP is een hoornblazer uit Columbia

ALP vs Outwork: Fiesta elektronika (36) *** hoogste eersteweeks ***

De hoogste binnenkomer deze week komt van een act dat bestaat uit vier leden en afkomstig is uit Italië en de Carribean. De leden zijn:
- Alessandro Viola (A)
- Livio Gobbo (L)
- Pietro Berti (P)
- Glen White

Alessandro Viola (1956) is muzikant in hart en nieren, van klassiek tot fusion. Hij komt uit een muzikale familie; zijn ouders waren muzikant en daar heeft hij het al op zeer jeugdige leeftijd van geleerd. Vervolgens studeerde Alessandro aan het conservatorium in Venetië, waar hij, nog maar 21 jaar jong, afstudeerde in piano en composities. Maar het was niet alleen klassieke muziek die hem interesseerde. De blues en de funk hadden al sinds zijn veertiende zijn belangstelling. In 1994 kwam zijn doorbraak met het project Brainbug met het nummer ‘Nightmare’, dat pas drie jaar later een hit werd in de lage landen: #47. In 1999 later speelde hij in de befaamde ‘Carnegie Hall’ in New York mee aan het project ‘Venice for one day’. Het jaar daarop leerde hij DJ Pietro Berti kennen, en in 2002 Livio Gobbo.

Livio Gobbo (Treviso, 31 oktober 1972), begon als keyboardspeler. In 1997 begon hij zijn eigen studio ‘X-side’. Via Alessandro Viola kwam hij in contact met DJ Pietro Berti, met wie hij diverse projecten opzette: Dreamaster, System Drivers enVicky Blond. Livio Gobbo bedient zich ook van de naam Lee J.

De derde, Pietro Bertini ook wel bekend als DJ Outwork, begon eind jaren ’80 met draaien. Hij heeft zo’n beetje de hele Italiaanse clubscène wel gezien, van het noorden tot het zuiden, en weer terug. In 1994 werd hij door Pioneer gevraagd voor het promoten en demonstreren van hun Dj equipment.. Rond die tijd is zijn befaamde ‘Elektro-sound’ ontstaan, die je ook hoort op ‘Fiesta elektronika’.

Pietro maakte onder verschillende namen remixen voor onder anderen Duke (‘Soul sister brother’, 2002) en Underdog project (‘Summer jam’, 2003). Hij vloog de hele wereld over en begon het project Outwork. Met Mr. Gee (Glen White) nam hij ‘Elektro’ op, dat twee jaar geleden tot #26 kwam. De opvolger ‘Out of time’ uit mei 2007 flopte. Eind september 2007 begon Pietro aan een nieuw project: ALP vs Outwork. Waarbij ALP de artistieke naam is van een Columbiaanse hoornspeler die hij ontmoette in Bogota, en niet de initialen van zijn muzikale vrienden. Het eerste resultaat is het nummer ‘Fiesta elektronica’, waarop Glen White de vocalen voor zijn rekening neemt. In januari presenteerde Outwork ‘Thank God for music’, gebaseerd op het geluid van ‘Elektro’ de eerste productie.

En dan tenslotte zanger Glen White (Mr. Gee), afkomstig van de Carribean. Op zijn achtste verhuisde de familie White naar Londen. Acht jaar later, op zijn zestiende, begon Glen te zingen in de groep Heart ’n soul, waarmee hij twee keer door Italië toerde. Daarna zong hij bij de groep van Steve Ferrone, de latere drummer van onder anderen Eric Clapton, Chaka Khan, George Benson en the Brecker brothers. Glen zong een tijdje bij de Soul fishers en speelde in de musical ‘Hair’. Tijdens die theatervoorstellingen ontmoette hij zanger/componist Lally Stott, die hem hielp met ‘Bluesy blue’, zijn eerste album. Eind jaren ’70 kwam Glen in contact met het producerteam van Kano. In 1999 ontmoette Glen, DJ Pietro Berti, waarmee hij een tijdje samenwerkte. In 2004 vroeg Pietro hem voor het nummer ‘Elektro’ en nu is Glen te horen op ‘Fiesta elektronica’, dat stamt uit oktober van dat jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten