zondag 13 april 2008

Kraak & smaak verandert naam

Kraak & smaak feat. Ben Westbeech: Squeeze me (71)

Als wij op onze blog zouden schrijven: “We hebben een nieuw volkslied, mensen. Het nummer ‘Squeeze me’ van Kraak & smaak klinkt als een combinatie van Amy Winehouse en Moby.” Dan zou dat niet zoveel zoden aan de dijk zetten. Nu echter Perez Hilton, de Amerikaanse showbizzblogger, dit op zo’n blog zet, is iedereen wakker geschrokken en een al oor. Want eerder had Perez al goede woorden voor Anouk en Bearforce 1. Van Anouk kunnen we het echter wel begrijpen …

Kraak & Smaak, het Nederlandse dj- en producers-trio uit Leiden bestaande uit Mark Kneppers (deel van het dj-duo Wipneus en Pim), Oscar de Jong en Wim Plug, zijn blij met de steun van Perez Hilton. Oscar: “We vinden het echt bizar. Hij heeft veel invloed, dus het is prettig dat iemand als hij fan van ons is. Het is een aardige steun in de rug.” Wat de gevolgen zijn van deze blogger die door miljoenen wordt bekeken, is nog afwachten. Hilton droeg bij aan de doorbraak van Britse artiesten als Mika en Amy Winehouse in Amerika. Onlangs maakte hij bekend dat hij met platenmaatschappij Warner Bros in onderhandeling is over een eigen muzieklabel. Kraak & smaak was sowieso al van plan om naar Amerika te gaan, maar ze weten nog niet wanneer. ‘Squeeze me’, de opvolger van ‘Keep me home’ (#94 in 2006), is afkomstig van het album ‘Plastic people’, deze week op #20.

naamsverandering

In datzelfde buitenland zijn er constant problemen met hun naam, die uitgesproken wordt als Crack & smack, wat betekent ‘Dope’ en ‘slaan’, allesbehalve woorden waarmee je als act te koop wilt lopen. Vorig jaar zouden ze tijdens de Europese en Amerikaanse tour van Faithless het voorprogramma verzorgen. Zouden, want verder dan drie optredens in Nederland en België kwamen ze niet. Mark Kneppers: “Het management van Faithless zei dat onze naam tegen hen kon gaan werken. Ze waren bang sponsors kwijt te raken.” Wim vult aan “In de underground vinden ze onze naam wel cool. Maar nu we mainstream beginnen te worden, worden we geweerd uit de Amerikaanse playlists.” “Daarom gaan we nu daarvoor de naam K&S voeren. En in de toekomst verleggen we het zwaartepunt geleidelijk naar die naam”, aldus Oscar.

Op ‘Squeeze me’ zingt de 26-jarige Britse zanger, pianist en cellist Ben Westbeech uit Bristol. Op zijn elfde kreeg hij van een vriend tapes toegestopt met ravemuziek. Voor Ben was het de meest opwindende muziek die hij gehoord had. Hij ging dan ook snel op zoek naar bootlegs van dergelijke tapes. Ook van hiphop was hij snel verkocht. Een half jaar werkte Ben aan het album ‘Welcome to the best years of life’, dat vorig jaar verscheen. Tijdens de optredens van Kraak en smaak in het buitenland, kwam Ben met ze in contact. Dat heeft geresulteerd in de opnames van het nummer ‘Squeeze me’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten