zondag 13 april 2008

Album Top 100: Jeroen mist #1

In de Album Top 100 lukt het ook Jeroen van der Boom niet om Amy Winehouse van de eerste plaats te verdrijven, is Daniel Lohues nog steeds ‘Allenig’, legt Kraak en smaak de lat hoger met het tweede album en schrijft Giovanca haar liedjes in de metro.

Amy Winehouse: Back to black (1)
Je zou toch onderhand zeggen dat iedereen die plaat al in huis heeft… Maar nee hoor, al voor de dertiende achtereenvolgende week gaat Amy Winehouse aan kop van de Album Top 100; en dan te bedenken dat ze al 55 weken genoteerd stond toen ze uiteindelijk pas op #1 terechtkwam! De laatste keer dat een album nóg langer aaneengesloten op #1 stond, daarvoor moeten we helemaal terug naar 1980: toen stonden de ‘Grootste hits’ van BZN van maart tot juni veertien weken achter elkaar bovenaan, een record dat Amy volgende week dus kan gaan evenaren.

Jeroen van der Boom: Jij bent zo (2)
Nadat in de afgelopen weken al R.E.M., Duffy, Racoon, Alain Clark, Michael Jackson, Lenny Kravitz en Ayreon op #2 sneuvelden, komt deze week ook Jeroen van der Boom niet verder dan de tweede stek. Het album ‘Jij bent zo’ is al goud, maar voor die certificering gelden alleen de exemplaren die van de fabriek naar de platenzaken gaan; het zegt dus nog niets over de winkelverkopen aan muziekliefhebbers. Vandaar dus dat Jeroens album al goud was voordat het in de winkel lag en vandaar dus dat Van der Boom met zijn eerste albumhit niet op #1 debuteert: blijkbaar zagen de platenhandelaren er meer toekomst in dan de platenkopers... ‘Jij bent zo’ strandt op 13% van de koppositie.

the Rolling stones: Shine a light (7)
Een zevende plaats voor ‘Shine a light’, da’s helemaal niet verkeerd voor the Rolling stones. Hun live-albums scoren de laatste jaren niet echt opzienbarend; zo kwam ‘Live licks’ in november 2004 tot #19 en bereikte ‘No security – live’ in november 1998 plaats #15. Nee, dan deed ‘Still live’ het in 1982 beter, want die wist toen de eerste plek te bereiken!
Het album ‘Shine a light’ is feitelijk de cd-weergave van de concertfilm die regisseur Martin Scorsese maakte over de ‘Bigger bang’-tour van de Stones in 2006; hun meest succesvolle tour aller tijden: verdienden er ruim een half miljard dollar mee! De Megaman heeft de twee uur durende filmversie nog niet gezien, maar het schijnt spectaculair te zijn. Maar wat wil je: Scorsese is een topregisseur; hij is bovendien groot fan van the Stones en maakte al muziekfilms als ‘The last waltz’ (in 1976, over the Band) en ‘No direction home’ (in 2005, over Bob Dylan. Bovendien huurde Scorsese voor ‘Shine a light’ de beste (Oscarwinnende) cameramannen in en gebruikte hij maar liefst achttien camera’s om alles vast te leggen. Luisteren én kijken dus!

Daniel Lohues: Allenig II (15)
Kijk, dat lijkt er al meer op, meneer Lohues! ‘Allenig II’ is het tweede album in een vierluik van deze Drent, die in groepsverband natuurlijk bekend is geworden als de zanger van Skik. Lohues bracht in 2006 zijn solodebuut ‘Allenig’ uit, maar dat kwam niet verder dan #41. Deel 2 doet het al een stuk beter; die vijftiende plek is zelfs de hoogse positie waarop Daniel ooit stond! Met zijn vijf Skik-albums kwam de zanger uit Erica nooit hoger dan #19 in 1999 en samen met de Louisiana blues club bleef hij in 2005 steken op #42. Lohues werkt met thema’s: hij drapeert elke ‘Allenig’ om een seizoen.

Kraak en smaak: Plastic people (20)
‘Squeeze me’ is de single van het album ‘Plastic people’ van Kraak en smaak, en komt deze week binnen op #71 in de Single Top 100. ‘Plastic people’ is het tweede album van Mark Kneppers, Oscar de Jong en Wim Plug, na ‘Boogie angst’ uit 2006 (#67). Het eerste album werd zeer positief ontvangen, dus hebben ze de lat voor ‘Plastic people’ hoger gelegd. Op het album worden ze bijgestaan door Ben Westbeech (op de single ‘Squeeze me’), Brydon (producer Moloko), Dudley Perkins, hip-hopper en zangeres Carmel.

Beef: The original (29)
Na vijf albums heeft Beef weer de touwtjes zelf in handen genomen. Op ‘The original’ doen ze alles zelf, dus ook de productie. Beef werd in 1999 opgericht door Pieter Both (zang), Hans Deijnen (drums) en Koen Lommerse (bas). In de afgelopen jaren heeft de groep diverse bezettingen gekend. Ze zijn vooral geroemd om hun live reputatie, in binnen en buitenland. Op 5 mei staan ze op de bevrijdingsfestivals in Wageningen en Amsterdam. Op 1 juni zijn ze het voorprogramma van Black uhuru in … Nairobi!

Angerfist: Mutilate (64)
Met een naam als Angerfist zou je denken te maken te hebben met een metal/hardrock band. Achter Angerfist blijkt de Nederlandse hardcoreproducer/dj Danny Masseling (Almere, 20 juni 1981) schuil te gaan. Danny is al sinds zijn zestiende bezig met muziek, en heeft inmiddels diverse singles en EP’s uitgebracht. Tijdens optredens bedekt Danny zijn gezicht met een wit ijshockey masker. Het masker is afgeleid van de horrorfilm ‘Friday the 13th’, waarin moordenaar Jason Voorhees een ijsmasker droeg. Leuke jongen die Danny!

In flames: A sense of purpose (70)
Uit Zweden komt niet alleen zangeres Hilda (zie Single Top 100), maar ook de melodische deathmetalband In flames. De band bestaat uit zanger Anders Fridén, de gitaristen Björn Gelotte en Jesper Strömblad, basgitarist Peter Iwers en drummer Daniel Svensson. Hoewel de band al sinds het eind van de jaren ’80 bestaat, en al bijna tien albums heeft uitgebracht, scoren ze nu pas in ons land met het album ‘A sense of purpose’ op #70.

Giovanca: Subway silence (76)
In december 2007 maakten we voor het eerst kennis met Giovance op de vrolijke hitsingle ‘As long as we’re in love’, haar duet met Wouter Hamel. Na zo’n tien jaar vooral als achtergrondzangeres te hebben opgetreden, is het nu tijd voor eigen werk. Op ‘Subway silence’ kan Giovanca Desire Ostiana (Alkmaar, 22 maart 1977) laten horen ook solo haar mannetje te staan. De titel van het album slaat op de metro waarin ze veel reist, en de meeste nummers schreef. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Parijs en New York. Giovanca: “In de stad is het altijd heel druk, en in de metro kun je je dan even terugtrekken. Ik ontdekte dat ik in de metro vaak nog snel wat dingen deed, een tekst of een nummer uit mijn hoofd leren. In die tijd van A naar B flanste ik hele dingen in elkaar. In de metro kun je even je eigen wereldje creëren. Het is begonnen toen ik stiekem nummers ging schrijven in de metro. Je ziet veel om je heen, daar raakte ik door gefascineerd. Dat er allemaal mensen bij elkaar zitten die allemaal dingen doen en niet met elkaar praten. Vandaar ook de naam Subway Silence.”

Keith Caputo: A fondness for hometown scars (88)
Een man die wat meegemaakt heeft: zowel de vader als de moeder van hardcore-zanger Keith Caputo zijn overleden aan een overdosis heroïne. New Yorker Caputo brak in 1989 door als zanger van Life of agony. Die band scoorde bij ons drie albumhits, waarvan ‘Soul searching sun’ in 1997 op een fraaie zestiende plaats terechtkwam. Met zijn solodebuut ‘Died laughing’ bereikte hij in 2000 plaats #67. Ook op single was hij al te horen, en wel vorig jaar: in februari bereikte hij zelfs de top 10, als hulpje van Within temptation op ‘What have you done’. Zijn nieuwe album, ‘Fondness’, pakt het wat bescheidener aan met een binnenkomst op #88.


Mgmt: Oracular spectacular (93)
Als je nog nooit van Mgmt hebt gehoord, dan kan dat kloppen. Voorheen noemden Ben Goldwasser en Andrew VanWyngarden zich the Management. De twee kennen elkaar sinds 2002 van de Wesleyan universiteit in Brooklyn, New York. Ze experimenteerden met rock en elektronica, en waren niet echt bezig met het opzetten van een bandje. Pas na hun afstuderen in 2005 maakten ze daar echt werk van. In 2006 leverde al hun inspanning een platencontract op, en in november 2007 werden ze uitgeroepen tot ‘veelbelovende act’. Eindelijk kan iedereen beoordelen of deze mooie woorden ook terecht zijn met het debuutalbum ;Oracular spectacular’. De titel belooft in ieder geval al veel!

1 opmerking:

  1. Het is geen Allenig, maar AllenNig! Met dubbel L dubbel N dus! :)

    BeantwoordenVerwijderen