vrijdag 11 april 2008

Hitflits: Single Top 100 laat zich niet foppen!

Het leek een sensatie te gaan worden in hitparadeland: de mannen van Radiohead leken bovenaan te gaan binnenkomen via een remix-actie. Op hun site hebben ze een wedstrijd uitgeschreven: maak de beste remix van het nummer 'Nude'. De song is in losse tracks te downloaden om thuis te bewerken. De download liep als een trein die regelrecht op een #1-plek afstevende, maar het ziet er naar uit dat de hitparadesamenstellers van GfK-Megacharts een correctie hebben doorgevoerd: in de uiteindelijke Single Top 100 eindigt de single slechts op #8!

Blijft Madonna dus nog een weekje bovenaan staan? Nee! Vorige week kwam ze nog nieuw op #1 binnen, maar nu duikelt ze meteen al terug naar #2. Wie dan wel? Verrassing: het is Duffy die terugstijgt naar de top en alsnog een tweede weekje #1 voor 'Mercy' weet mee te pikken!

Verderop in de top 10 vinden we nog meer hoge nieuwen: Armin van Buuren, met DJ Shah aan zijn zijde, is binnen op #5 met 'Going wrong' en de Duitse poedels van Tokio hotel zijn met 'Don't jump' binnen op #9.

Nu BZN uit elkaar is, is het de beurt aan Carola Smit om een solohit te scoren. Eerder al zagen we Annie Schilder, Jan Keizer en Tol & Tol onder eigen naam in de hitlijst verschijnen, maar deze week debuteert de zangeres van de groep met 'With you' op #16. Een stukje verderop duetteert Frans Bauer met de Vlaamse Laura Lynn op 'Al duurt de nacht tot morgenvroeg' (#21, tikkeltje teleurstellende positie, en trouwens: de nacht duurt toch altijd tot morgenvroeg?)

In de Album Top 100 trekt Amy Huiswijn zich niets van alle commotie aan. Al een kwart jaar staat haar album 'Back to black' op #1 in Nederland en als het zo doorgaat, overleeft ze de zomer ook nog wel...






Deze week worden de aanvallen afgeslagen van Jeroen van der Boom (zijn album 'Jij bent zo' was weliswaar al goud in de voorverkoop, maar blijkbaar blijven de platenkopers weg, gezien zijn binnenkomst op 'slechts' een tweede plaats) en the Rolling stones (binnen op #7 met een concertregistratie, maar dat is dan ook veel leuker in de bioscoop dan op de cd-speler).

Wil je meer weten over alle tophits, snelle stijgers en nieuwkomers in de Single Top 100 én Album Top 100? Lees dan komende maandag de uitgebreide Megaman op deze site!

3 opmerkingen:

  1. Gfk is enkel vergeten de downloadlijst bij te stellen.
    Want Radiohead moet met hun 50% tegenover 98% van madonna op # 5 binnenkomen in de download top 50. Een plekje onder Amy McDononald die 51% downloads only haalt in de top 100.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Of het precies zo wordt, is de vraag. 50% in de Single Top 100 staat niet gelijk aan 50% in de downloadlijst. Van zeker drie nummers uit de top 8 worden ook de fysieke verkopen meegeteld. We hebben het GfK voorgelegd, maar nog geen reactie ontvangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ach anoniem, er klopt toch niet veel van deze lijst; Carola Smit komt binnen op 16 in de top 100 met alleen fysieke verkopen. Want de downloads zouden pas voor de komende week meetellen. En als je fysieke verkooplijsten naast elkaar legt, dan verkoopt Frans Bauer beter dan Carola Smit. En verkoopt Nikki ook nog aardig wat cd's. Maar deze laatste is helemaal weggezakt en Carola komt binnen op 16. Woehaaaaaaaa.
    Let wel, ik heb niets tegen Carola (hoewel ik het een draak van een plaat een niet te pruimen stem vindt, maar dat ik smaak), maar FEIT blijft, dat elke kritische noot op de megacharts niet wordt beantwoord, en iedere geinteresseerde bij het doorspitten en naast elkaar leggen van lijsten wel tot de conclusie moet komen, dat dit meer op willekeur dan op een wiskundig juiste wijze van opgeven van cd verkopen/downloads is. Jammer hoor!
    EN ook voor alle mensen die goedbedoeld kritische opmerkingen plaatsen bij de samenstelling van deze lijst.

    BeantwoordenVerwijderen