maandag 7 april 2008

Madonna ingekort

Madonna feat. J.T. & Timbaland: 4 minutes (to save the world) (1) *** hoogste eersteweeks ***

De negenenvijftigste hit van Madonna is meteen een hele grote! In één klap debuteert mevrouw Ciccone bovenaan in de Single Top 100 met ‘4 minutes (to save the world)’. Het is haar vijfde #1-hit in Nederland en de debuutsingle van haar aankomende album, ‘Hard candy’; 28 april ligt die in de winkels.


Madonna weet wel hoe ze hip moet blijven: ze doet het niet in haar eentje, maar maakt er een triootje van. Aan het begin van de single rapt Timbaland een potje mee, en de rest van ‘4 minutes’ is een duet met Justin Timberlake. Timbaland staat via ‘4 minutes’ voor de tiende keer genoteerd, Timberlake kan zijn veertiende hit bijschrijven. Voor beide zangers is het hun eerste #1-hit in Nederland. Timberlake en Timbaland zijn trouwens voor de derde keer samen te horen op een hit: in 2006 scoorden ze met het gezamenlijke duet ‘Sexyback’ (#7) en vorig jaar begeleidden ze Nelly Furtado op ‘Give it to me’ (#8).

ingekort

De radioversie van de nieuwe single doet zijn naam helaas geen eer aan: de platenmaatschappij heeft er een stuk tussenuitgeknipt en op de radio duurt het liedje nog maar drie minuut nogwat. Madonna is daar niet blij mee: “Dit is niet mijn bedoeling geweest. Vier minuten is niet genoeg om de wereld te redden”... Het nummer beleefde zijn vuurdoop op tv overigens half maart in een zonnebrandreclame. Op de Amerikaanse tv figureren Madonna en ‘4 minutes’ in een commercial voor Sunsilk. Oplettende bezoekers van een kerstbal in Philadelphia konden overigens al eind vorig jaar van het nummer genieten: Timbaland draaide daar de plaatjes en hij was zo enthousiast over zijn samenwerking met Madonna en Justin, dat hij de track daar al opzette.

Het is de tweede keer dat een single van Madonna bovenaan debuteert; eind 2005 lukte dat haar ook al met ‘Hung up’. Voor haar overige #1-hits moeten we terug naar de jaren ’80: ook ‘Into the groove’ (1985), ‘Papa don’t preach’ (1986) en ‘Like a prayer’ (1989) bereikten de top. Sinds ze met ‘Holiday’ in 1984 haar debuuthit scoorde, heeft Madonna slechts in één jaar niet in de hitlijsten gestaan: alleen in 1996 wist ze geen hit te scoren. Dat was trouwens ook maar kantje boord: haar laatste hit in 1995 (‘You’ll see’) stond nog op 16 december genoteerd en haar eerste in 1997 (‘Don’t cry for me Argentina’) kwam al op 4 januari binnen. In 1996, toen de hitlijst (de Mega Top 50) slechts half zo lang was als nu, scoorde ze wél twee noteringen in de Mega Tip 30.

Wil je zien hoe fit Madonna nog is (in augustus wordt ze vijftig!), kijk dan eens naar de clip van ‘4 minutes’, waarin ze over auto’s springt en een spagaat maakt. Dat kan zelfs de Megaman niet! Madonna is dan ook, naar eigen zeggen, verslaafd aan fitness en yoga.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten