maandag 7 april 2008

Wolter Kroes vs Santa Rosa (2)

Wolter Kroes: Viva Hollandia (19)

Waarschijnlijk kent het team achter Rita Verdonk het nummer ‘Viva Hollandia’ niet, want anders was dat vast het lijflied geworden voor haar beweging ‘Trots op Nederland’. Wolter Kroes maakt met zijn versie een gigantische sprong deze week, van 94 naar #19. De stijging dankt het nummer voor het overgrote deel aan de download die binnenkomt op een zestiende plek van de Download Top 50. Zonder download zou het nummer bij lange na nog niet de Top 50 hebben gehaald. Afwachten natuurlijk of Wolter de winst van deze week de komende weken weet vast te houden.

Vorige week meldden we dat ‘Viva Hollandia’ twee jaar geleden een hit was voor Santa Rosa. Deze feestband liet deze week weten ‘teleurgesteld te zijn in Wolter’. Willem Vogels van Santa Rosa noemt de actie van Wolter om dit nummer uit te brengen, zelfs flauw. “Ik wil niet met modder gaan gooien, maar ik vind hem geen echte collega. Onze versie werd geen grote hit (#59), maar tijdens optredens wordt het nummer enorm gewaardeerd.” Met het oog op het aankomende EK Voetbal besloot de groep dan ook om het lied opnieuw uit te brengen.

misverstand?

Volgens Remko de Ruiter, manager van Wolter Kroes, is er sprake van een misverstand. Wolter zou zijn versie niet hebben afgekeken van de feestband maar hebben gebaseerd op het Duitse origineel uit 2004 van de popgroep die Höhner met ‘Viva Colonia’. Remco: “Toen Wolter het nummer tijdens zijn concerten in februari in de Heineken Music Hall zong, waren de reacties zo gigantisch dat we besloten hebben het lied op single uit te brengen.” Vervolgens werd het lied het themanummer voor de Nederlandse versie van het in Duitsland bekende ‘Oktoberfest’, dat in september naar Nijmegen wordt gehaald. “Dit lied is het ideale Oktoberfest-nummer en daarom heeft Wolter het opgenomen. De tekst van het nummer van Santa Rosa draait niet om Duitse feesten, maar om voetbal.” Vreemd dat Wolter ook een Oranje versie (track 2 op de cds-single) heeft opgenomen dat wél over het EK Voetbal gaat. Daar hoor je zijn manager echter niet over.

Santa Rosa onderneemt geen stappen tegen de zanger, aangezien de originele muziekuitgeverij toestemming heeft gegeven voor de versie van Kroes. Willem Vogels: “Wij denken dat de kans klein is dat de versie van Santa Rosa de strijd gaat winnen van die van Wolter Kroes. We gaan natuurlijk voor onze eigen kansen, maar ga de strijd maar eens aan met "Wolter Kroes. De machine achter hem is veel groter.”

En Wolter?
Die heeft even wat anders, en niet alleen aan zijn hoofd. In juli bevalt zijn vrouw Tessa van een zoon, waarna er vijf kinderen in huize Kroes wonen. En dus gaat Wolter binnenkort ‘knippie knap tjaptjoi’ doen, oftewel hij laat zich steriliseren. Wolter: “Er kunnen er gewoon niet meer in mijn huis, dus dat elftal komt er niet!”

5 opmerkingen:

  1. Nog voordat Wolter ook maar een woord op, papier had gezet, was ik al met een Ned en Limburgse versie van Viva Oranje op de markt. Het is gewoon jatwerk. Ik had zelfs een Hilversumse uitgeverij(nu Talpa).De uitgeverij was indirect betrokken bij Red Bullett de platenmaatschappij van WK.Een tip is zo doorgegeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O ja en wil je beide versies horen klik dan op:
    http://www.zestienmiljoenbondscoaches.nl
    en oordeel zelf

    BeantwoordenVerwijderen
  3. O ja en mijn versie is al in mei 2004 uitgebracht. Ook toeval dat Wolter Kroes het toen ontdekte.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bovendien liegt Remco de Ruiter. Viva Colonia is al in 2003 uitgebracht door Die Hoehner en krijg ik sterk de neiging te denken dat mijn idee in 2004 gewoon in Red Bullets brievenbus is beland.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zielig mannetje die Kroes. Hij wil zo graag met de grote jongens mee doen, dan maar jatten.

    BeantwoordenVerwijderen