zondag 29 januari 2012

Kraantje pappie: van judoka tot hiphopper

Kraantje pappie: Waar is Kraan? (28) *** hoogste eersteweeks ***

In 2007 won Kraantje pappie ‘Before the fame awards’, de Groningse hip-hop wedstrijd. Het jaar daarop deed hij mee aan De grote prijs van Nederland, waarvan hij begin 2009 de finale haalde. Eind 2009 bracht hij de EP ‘Boulima’ uit met als ondertitel ‘De ik ben vol van mezelf EP’. Vorig jaar stond hij op Lowlands en sinds een week ligt zijn debuutalbum ‘Crane’ in de winkel, dat deze week binnenkomt op de achtste plaats van de Album Top 100. Zo, dan weet je een beetje met wie te maken hebben.

Kraantje pappie is het alter ego van Alex van der Zouwen (Rozenburg, 1 juli 1986), voormalig tweevoudig Nederlands judo juniorenkampioen en meerdere keren met zijn team. Hij bezocht de basisschool in Rotterdam en verhuisde naar Groningen voor de middelbare school. Voor het judoën ging hij weer terug naar de Randstad, maar toen judo hem geen voldoening meer gaf, ging hij in 2005 weer terug naar Groningen. Ondanks dat hij zich een beetje ‘een verdwaalde Randstedeling in het Noorden’ voelt, is Groningen wel echt waar hij voor staat. Kraantje: “Dat is de plek waar ik op een gegeven moment echt begon te leven, in de zin van hangen en stappen met vrienden.”

De hiphop kwam niet pas na zijn judocarrière, maar ver daarvoor. Toen hij nog maar vier jaar jong was, liet zijn vader hem nummers van Run DMC en Bodycount, de band van Ice-T horen. Vervolgens hoorde hij ook bij vrienden hiphopnummers en toen hij terugkeerde naar Groningen, leerde hij MotheSnow, zijn huidige backup-MC kennen, die hem een stapel albums gaf om te beluisteren. Ook leerde hij de Groningse hiphopact Dope D.O.D. kennen, die hem leerden hoe nummers op te nemen. Inmiddels heeft hij samengewerkt met onder anderen 101Barz, Jiggy Djé en het producerstrio Noisia uit Groningen, waarmee hij het album ‘Crane’ opnam.

drakenpis

De naam Kraantje pappie stamt uit zijn judotijd. Kraantje: “Op een gegeven moment heb ik voor judotoernooien een poosje in het buitenland gezeten. We speelden toen een toernooi in Sint-Petersburg, en daar werd een drankje dat Kraantje Pappie heette gedronken. Je schrijft het wel anders, maar zo sprak je het uit. Letterlijk naar het Nederlands vertaald wordt het dan drakenpis.”

geen Megahit

‘Waar is kraan?’ van Kraantje pappie wordt al weken op 3FM gedraaid en stond twee weken geleden op de nominatie om te worden verkozen tot Megahit. Iedere woensdagmiddag komen de dj’s van dit station bijeen en elke dj mag dan een pleidooi houden voor een nummer. Die bewuste middag bleven er twee kampen over, het ene was voor ‘Waar is Kraan?’ van Kraantje Pappie, het andere voor ‘Keep your head up’ van Ben Howard. Uiteindelijk was het dj Frank Dane die zorgde dat geen van beide nummers Megahit werd, maar ‘I won’t give up’ van Jason Mraz, dat inmiddels op #22 staat.

Frank Dane

Vorig jaar mei was er ook een vergadering rond de Megahit, en toen kwam Frank met het nummer ‘Not over you’ van Gavin DeGraw en voorspelde een grote hit. De andere dj’s luisterden niet naar hem en kozen voor ‘Pumped up kicks’ van Foster the people, dat weliswaar vier maanden genoteerd stond, maar niet verder kwam dan de 35e plaats. Gavin DeGraw daarentegen kwam tot #16 … Sindsdien heeft Dane een belangrijke stem bij de verkiezing als de stemmen staken. Dan kijken de andere dj’s zijn kant op en hopen dat hij een betere suggestie heeft, want anders moeten ze altijd blijven aanhoren dat ze ‘Not over you’ van Gavin DeGraw niet zagen zitten …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten