vrijdag 6 april 2012

Hitflits: album Kyteman nu wel #1, grootste hit voor Jason Mraz

In de 104 weken (van februari 2009 tot en met februari 2011) dat ‘The hermit sessions’ van Kyteman stond genoteerd, kwam het album nooit verder dan de derde plaats. Die notering werd op 30 januari 2010, pas in de 49e week, bereikt. Kort na het album nam Colin Benders samen met Eric Vloeimans het album ‘Kytecrash’ op, dat in maart 2011 tot de vijfde plaats kwam.

Drie jaar na de start van ‘The hermit sessions’, komt Benders met de echte opvolger onder de naam The Kyteman orchestra. In tegenstelling tot het eerste album dat volledig een idee was van hem zelf, is het nieuwe album een product van de volledige groep. Twee jaar lang is er aan het album gewerkt in Kytopia aan de Zeedijk in Utrecht, waar de muzikanten met elkaar wonen en werken.
Afgelopen donderdag, 5 april, was de live première van het orkest + koor (totaal zestig personen) in Tivoli in Utrecht. Direct na release vorige week vrijdag, sprintte het album naar de eerste plaats van de voorlopige albumlijst en komt dan ook binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Het album verkoopt twee keer zoveel als ’t Heerst’ van Acda en de Munnik, dat op #2 blijft staan.

‘MDNA’ van Madonna, vorige week binnen op #1, zakt naar de 5e plaats en verkoopt nog geen derde van de nieuwe #1. ‘MDNA’ is één van de zes voorgaande #1-albums die in de top 10 staan. De andere vijf zijn:
#3 Birdy: Birdy
#4 Adele: 21
#6 Bruce Springsteen: Wrecking ball
#7 Adele: 21
#8 Frans Duijts: Alles met je delen

Een jaar geleden won Rochelle Perts ‘The X factor’. Meestal verschijnt er dan kort daarna een heel album, maar daar is gelukkig van afgezien. Afgezien van een enkele hitsingle, was het nagenoeg stil rond haar, die ze ten volle benutte voor haar studie aan de Rockacademy in Eindhoven én om samen met haar coach Eric van Tijn te werken aan haar debuutalbum ‘You vs. Me’, dat afgelopen vrijdag verscheen.

De titel slaat op de twee kanten van Rochelle: het verlegen meisje uit The X factor, maar ze kan ook een ‘bitch’ zijn. Alle nummers heeft ze zelf geselecteerd, waarbij de tekst voor haar erg belangrijk is. Er staan geen eigen nummers op het album, want ze vindt haar Engelse woordenschat nog niet goed groot genoeg om zelf nummers te schrijven. ‘Strong’ (#6 in 2011) is wel door haar zelf geschreven, maar staat niet op het album omdat het qua geluid daar niet op past.

Sowieso verwacht Rochelle dat ze een deel van de fans die op haar stemden gaat verliezen, omdat het geen r&b/hiphop album is geworden, iets wat wel de verwachting was na haar optreden in The X factor. Aan de andere kant verwacht ze door het andere geluid, wel nieuwe fans bij te krijgen.
En om het goede voorbeeld te geven aan haar fans, schafte ze vorige week vrijdag in de Free record shop in Eindhoven zelf een exemplaar van het album aan, dat binnenkomt op de 11e plaats. Een dag later mocht ze het voorprogramma verzorgen van de Britse zangeres Emeli Sandé. Niet vreemd dus, dat ‘Untouchable’ de nieuwe single wordt, want dat is een productie van diezelfde Sandé!

Het restant eersteweeks noteringen deze week:
#16 Dr. John: Locked down
#20 Quincy: Loop naar het licht [NL]
#22 Greg Holden: I don’t believe you
#23 Roxeanne & André Hazes Jr.: Samen solo [NL]
#24 Bonnie Raitt: Slipstream
#42 Destine: Illuminate [NL]
#61 Nicki Minaj: Pink Friday – Roman reloaded
#66 Alter bridge: Live at Wembley – European tour 2011, de gelijknamige DVD komt binnen op de 9e plaats van de DVD Music Top 30
#67 Pink floyd: The dark side of the moon – experience edition – (naar aanleiding van de uitzending ‘Classical albums’, afgelopen zaterdag op Nl. 3)
#76 Jethro Tull’s Ian Anderson: Thick as a brick 2
#86 Tim Christensen & Damn crystals: Tim Christensen & Damn crystals
#94 Johnny Cash: Bootleg IV – The soul of truth

In de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, is Adele met ‘19’ weer haar eerste plaats kwijt. De nieuwe #1 is ‘For bitter or worse’ van Anouk dat na ‘Hotel New York’ (2x #1 in 2007), haar tweede #1-album is in deze lijst.

De Single Top 100 is de enige lijst deze week die geen nieuwe #1 kent. En dus blijft ‘I follow rivers’ van Triggerfinger voor de vijfde week de bovenste beste. En dan te bedenken dat niemand verwacht had dat het nummer de eerste plaats zou halen!

Carly Rae Jepsen, vorige week nog gestegen van de 19e naar de 3e plaats, schuift een plekje op naar #2, maar is relatief nog ver verwijderd van de eerste plaats, die ze aanstaande zondag al wel in de Britse hitparade zal scoren. Bij ons verkoopt haar ‘Call me maybe’ minder dan de helft van ‘I follow rivers’. Daaronder, op zo’n 7%, volgt ‘Ai se tu pego!’ van Michel Teló, waarvan nu in Nederland meer dan 60.000 stuks zijn verkocht. Dat wordt nog een hele klus om dat aantal dit jaar te overtreffen!

grootste hit voor Jason Mraz

Volgende week verschijnt ‘Love is a four letter word’, het nieuwe album van Jason Mraz, waarvoor hij de afgelopen week in het land was. ‘I won’t give up’, de eerste single, steeg vorige week terug de top 10 in, van 13 naar #10, en stijgt deze week door naar de 7e plaats. Daarmee scoort Mraz zijn grootste hit in ons land. Tot deze week was dat ‘I’m lucky’ met Colbie Caillat (in 2009) en ‘I won’t give up’ zelf, die beiden de 9e plaats bereikten. In november komt Mraz terug voor een concert in het Ziggo Dome in Amsterdam.

Na Chris Hordijk, twee week geleden met ‘Won’t you say’, is het deze week de beurt aan een andere deelnemer van The voice of Holland. Charly Luske, destijds zijn grote concurrent, komt deze week met ‘Nobody’s guy’, zijn eerst eigen single, binnen op #6. Nou ja, niet helemaal eigen, want het is een bewerking van ‘Nobody’s wife’ van Anouk. En daarover gesproken, zij is verantwoordelijk voor de metamorfose die Trijntje Oosterhuis ondergaat op de single ‘Happiness’, dat binnenkomt op #23. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

Emeli Sandé verovert Nederland

Tot voor drie weken ging het niet zo hard met ‘Next to me’ van Emeli Sandé; het nummer was in vijf weken nog niet hoger gekomen dan de 28e plaats. Vervolgens steeg het nummer naar de 15e plaats, zakte vorige week twee plaatsen, maar maakt deze week de sprong naar de top 10 en komt uit op de 10e plaats. Die stijging zal ze zeker te danken hebben aan het spetterende optreden afgelopen zaterdag in Paradiso in Amsterdam, dat ze met ‘Next to me’ afsloot. Ook haar album ‘Our version of events’ spint daar garen bij, want nadat het vorige week van 16 naar #24 was gezakt, stijgt het deze week terug de top 20 in, naar #17.

Twee nieuwe noteringen in de top 10, dus zijn er ook twee uitgevallen. Fabiënne Bergmans, winnares van The voice kids valt het diepst: ‘What you’ re made of’ zakt van 5 naar #76, ‘Boyfriend’ van Justin Bieber, vorige week binnen op #8, doet het wat ‘kalmer’ aan, en zakt naar #44. Schrale troost voor Fabiënne, want finalisten Dave Dekker (met ‘Toen ik je zag’, op #24 en ‘Geef mij je angst’, op #95) en Vajèn van den Bosch (met ‘Show me heaven’, op #26) zijn geheel uit de lijst verdwenen. Ook runner up, Melissa Meeuwisse (met ‘A moment like this’, op #75) is niet meer aangetroffen.

Dan nu de resterende eersteweeks noteringen:
#48 Matthijs Koning: Deze avond
#58 Dean Saunders: Je verblindt me
#63 Waylon: Loose it
#73 Lange Frans feat. DJ Mass & Jah6: Nergens goed voor
#79 One direction: One thing
#82 Wesley Bronkhorst: Kom allemaal maar in mijn armen
#88 Danny van der Kracht: Dat benne
#97 Antonio: Kom terug
#99 Jessie Ware: Running

En tot zover deze Hitflits. Ergens dit (koude) Paasweekend staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar. Eerste nog eieren verstoppen …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten