vrijdag 10 augustus 2012

Hitflits: eerste Russische zangeres met #1-album; negende #1 voor Nick & Simon

De van oorsprong Russische, maar in Duitsland wonende zangeres Helene Fischer (Krasnoyarsk, 5 augustus 1984) mag onze eigen Jolanda Zoomer wel dankbaar zijn. Zoomer coverde drie van haar nummers, waarmee Nederland kennis maakte met de liedjes van Fischer. Zelf scoorde Fischer in 2010 bescheiden met het album ‘Best of Helene Fischer’ (#100).

Het album ‘Für einen Tag’ van Helene Fischer stond in 2011 een weekje op #51, en ging vorige week op herhaling op #26. Deze week stoot het album door naar de eerste plaats van de Album Top 100, in een week waarin de verkopen meer dan gehalveerd zijn. Het album verkoopt nog geen derde van het verzamelalbum ‘538 Hitzone 62’. Haar #1-notering is wel een mooie opsteker als ze op 10 oktober voor een concert komt naar de IJsselhallen in Zwolle in het kader van haar ‘Für einen Tag’ tour.

Fischer zal het niet langer volhouden dan één week bovenaan. Vandaag verschijnt ‘Vrienden’, het nieuwe album van Jan Smit, dat gisteren al bekroond werd met goud: de handel kocht er op voorhand meer dan 25.000 stuks van in, dus dat betekent dat Jan volgende week zijn zesde #1-album mag bijschrijven. Volgende week meer daarover.

wel Duitstalig

Nog even terug naar de #1-notering van Helene Fischer. Ondanks een Duitstalige titel, ‘Für einen Tag’, zijn niet alle liedjes op haar album in het Duits gezongen. ‘Make you feel my love’, de bonustrack, een duet met Michael Bolton, is het enige niet-Duitstalige nummer op het album. En daarmee blijft Rammstein de enige act die met een volledig Duitstalig album de eerste plaats veroverde. Dat was op 24 oktober 2009 met het album ‘Liebe ist für alle da’. Een Duitse groep met een Duitstalig album, toepasselijker kan het niet.

maar geen Duitser

De enige? Nee, toch niet. Sterker nog, er is één act, en niet uit Duitsland afkomstig, die eerder dan Rammstein met een volledig Duitstalig album de eerste plaats bereikte. Het is een Nederlander die dat flikte, onze eigen Frans Bauer, met zijn album ‘Weil Ich Dich liebe’. Op 11 oktober 1997 steeg het album naar de eerste plaats, gekomen vanaf de 93e plaats. Een sprong naar de eerste plaats die tot op de dag van vandaag nog niet verbeterd is. De enige Duitser die een #1-album op zijn naam heeft staan, is Reinhard Mey, in 1975, met het album ‘Als de dag van toen’, waarop 8 Duitstalige en 4 Nederlandstalige nummers staan.

‘Tits ’n ass’ van the Golden earring, vorige week teruggestegen naar de eerste plaats, zakt naar de vierde plaats. ‘Xander in concert’ van Xander de Buisonjé, twee weken geleden binnen op #1, zakt deze week verder weg, van 17 naar #42. Het zijn slechts 2 van de 26(!) voormalige #1-albums deze week.

Over naar de eersteweeks noteringen van deze week en dat zijn er slechts twee:
#2 Anthony and the Johnsons: Cut the World, derde notering na ‘I am a bird now’ (#58 in 2005) en ‘The crying light’ (#4 in 2009)
#78 die Amigos: Bis ans ende der Zeit, Duits duo bestaande uit de broers Bernd en Karl-Heinz Ulrich. Op het album staan alleen maar Duitstalige liedjes.

In de lijst met goedkopere albums , de Midprice Top 50, is aan de kop niets veranderd. Voor de vijfde week blijft Guus Meeuwis met ‘Het beste van Guus Meewis’ de bovenste beste. De hoogste van vier eersteweeks noteringen, op #23, is ‘Alle 40 goed’ van Doe maar. Het album met de meeste, 262, weken is ‘Ten’ van Pearl Jam, dat op herhaling gaat op #35.

Singles

Voor het eerst in zeventien weken staat ‘Balada’ van Gusttavo Lima niet meer in de top-3. Na acht weken op de eerste plaats zakt het nummer naar de 5e plaats. Dat betekent dus dat er een nieuwe #1 is in de Single Top 100: Nick en Simon met ‘Alles overwinnen’. Deze week alleen nog op basis van de download, scoort het duo hun negende #1-hit. Vanaf vandaag is er ook een cd-single van ‘Alles overwinnen’ verkrijgbaar, dus daar komt zeker nog een week bij.

Olympische Spelen 2012

Tenzij, de Handsome poets met ‘Sky on fire’ nog sterker zijn. Deze week sprint het nummer van de 25e plaats, waar het vorige week op herhaling ging, door naar de 2e plaats, en verkoopt bijna een kwart minder dan de #1 deze week. Daarmee is het wel gelijk hun grootste hit; tot deze week was dat ‘Dance the war is over’, dat in 2010 niet hoger kwam dan de 13e plaats. De winst van ‘Sky on fire’ is grotendeels te danken aan de Olympische spelen in Londen. Het nummer is elke avond te horen aan het einde van ‘London late night’, de zeer goed bekeken sportshow van Mart Smeets. Zeker nu de ene na de andere medaille door een Nederlandse sporter wordt binnengehaald, die dan dezelfde avond of later bij Smeets aanschuift.

Dankzij de Olympische spelen scoort nog een ander nummer: ‘I’m alive’ van Don Fardon. Het nummer is aan het begin van ‘London late night’ te horen en gaat dan ook op herhaling op #34. Vorig jaar stond het nummer tien weken genoteerd en bereikte in maart 2011 de 12e plaats.

Alvorens we overgaan naar de overige eersteweeks noteringen van deze week, kijken we nog even naar de twee nummers die deze week de top 10 bereiken. De hoogste, op #8 (gestegen vanaf #22), is ‘Vurig verlangen’ van Jeroen van der Boom, die daarmee zijn veertiende top 10-notering scoort. De andere is op #10 (gestegen vanaf #20), ‘Million voices’ van Otto knows. Aan de rand van de top 10, op #11, staat ‘Waait waait weg’ van Wesley Klein.

De overige eersteweeks noteringen:
#21 Doe maar, Kraantje pappie & Postmen: Alles gaat voorbij [NL]
#29 Afrojack: Rock the house [NL]
#78 Lucenzo feat. Sean Paul: Wine it up (radio edit)
#80 Nero: Promises
#82 Brigitte Nijman: De mooiste dag [NL]
#85 Jeanette: Porque te vas
#88 Anthony & the Johnsons: Cut the world
#95 Nils van Zandt feat. Vanessa: Upside down [NL]
#97 Ludovico einadi: Una mattina
#99 Michel Teló: Bara bara

Na het zonnige weekend hebben we alle feitjes over de nieuwe hits weer voor je op een rij gezet in een nieuwe Megaman.

2 opmerkingen:

  1. Hoe is het mogelijk dat Nick en Simon op basis van een download nummer 1 worden in de Single Top 100, terwijl zij in de i-tunes lijst slechts 1 à 2 dagen nummer 1 waren, nu op 16 daar staan (net gekeken) en de megaman zegt dat dit puur op downloads zou moeten zijn, omdat de fysieke single pas komende week komt. Door wie worden er, zeker in vakantietijden, nog fysieke singles gekocht, buiten het feit dat van menig singletje niets fysieks te koop is. Door wie worden ze dan massaal opgekocht en wie heeft er een stokje voor gestoken dat Handsome Poets, die nu al een aantal dagen nr. 1 in de I-tunes lijst is, niet in de Single Top 100 nummer 1 is geworden. Toch niet weer de Volendamse maffia, zodat we volgende week wederom een nieuwe nr 1 in de lijst hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Programma van Mart Smeets heet London late night, niet late night London.

    BeantwoordenVerwijderen