zondag 5 augustus 2012

Olympische hits

Het EK en WK voetbal leverde al menig hit op. Maar hoe zit dat met de Olympische zomerspelen?

De grootste hit die de Olympische spelen tot nu toe opleverde, was ‘Barcelona’ van Freddie Mercury & Montserrat Caballé. Het nummer kwam in 1987 uit, 5 jaar voor de spelen plaatsvonden in Barcelona en bereikte de 37e plaats. De spelen heeft Mercury niet meer mogen meemaken, want hij overleed in november 1991. In 1992 werd het nummer heruitgebracht en stond twee weken op de 2e plaats. In datzelfde jaar verscheen ook ‘Amigos para siempre (friends for life)’ van José Carreras & Sarah Brightman, dat de 7e plaats bereikte. Dat nummer was ook speciaal voor de zomerspelen geschreven en werd gezongen tijdens de sluitingsceremonie.

Muse: Survival (87)

‘Survival’ van Muse, dit jaar het officiële lied, doet het met een 12e plek dus niet zo slecht. Maar het had niet veel gescheeld of Muse had het nummer niet gemaakt. Deze week maakte zanger Matt Bellamy bekend dat aanvankelijk niet zijn groep Muse, maar Elton John was gevraagd voor de muzikale invulling van de opening- en slotceremonie. Een jaar geleden had Elton John de band gevraagd om samen het themanummer te maken. Vanwege ruzie met de organisatie trok Elton zich terug en bleef Muse met een niet uitgewerkt idee zitten. Uiteindelijk werd de band alsnog benaderd door de organisatie, waarna zij het idee verder uitwerkten tot ‘Survival’.

Handsome poets: Sky on fire (25)

Naast het door de organisatie officiële lied van Muse, zijn er nog een aantal nummers die scoren. De eerste is ‘Sky on fire’ van de Nederlandse groep Handsome poets. Helemaal niets officieels, maar door de NOS verkozen tot het nummer dat dagelijks te horen is aan het einde van 'Studio Sportzomer: London late night'. ‘Sky on fire’ stond in mei en juni al drie weken genoteerd met als hoogste notering #87. Dankzij het gebruik van het nummer in het tv-programma, gaat het deze week op herhaling op #25. En wellicht zit er nog meer in.

Mark Ronson feat. Katy B: Anywhere in the world (84)

Het andere nummer dat deze week binnenkomt en een link heeft met de Olympische Spelen 2012, is ‘Anywhere in the world’ van Mark Ronson feat. Katy B. Ook hier niets officieels, behalve dan dat Coca Cola, hoofdsponsor, heeft bepaald dat het liedje onderdeel uitmaakt van de promotiecampagne ‘Move to the beat’.

Mark Ronson, producer van wijlen Amy Winehouse, over zijn deelname: “Toen ik werd gevraagd, zei ik meteen ja, vooral vanwege het idee om iets te doen dat Londen vertegenwoordigt. Ik kom hier vandaan en Londen heeft een grote muzikale nalatenschap.”

Ronson schreef vervolgens het nummer ‘Around the world’, waarin de geluiden van vijf verschillende Olympische sporten zijn verwerkt van vijf sporten: tafeltennis (door Darius Knight, Brit), 110 meter hordenlopen (David Oliver, Amerikaan), boogschieten (Dayyan, Singapore), 400 meter sprinten (Kseniya Vdovina, Russin) en taekwondo (Maria Espinoza, Mexicaanse). Dat idee was niet van hemzelf afkomstig maar van de sponsor, zij wilden dat hij Olympische atleten bij het nummer zou betrekken, omdat het past bij de promotiecampagne ‘Move to the beat’.

strijdlied

Over het nummer zegt hij: “Ik wilde iets maken dat een wereldwijd strijdlied zou kunnen worden en ben blij met het resultaat. De sporters waren uitzonderlijk gul met hun bijdragen, ook als de hardloper nog een paar rondjes extra moest rennen. Ze gaven me net dat beetje extra voor het perfecte resultaat.” Tijdens de opnames mocht hij niet te dicht in de buurt van de sporters mocht komen, om het risico op blessures te voorkomen. Anders zou hij de verzekeringsmaatschappijen op zijn dak krijgen.
Van ‘Anywhere in the world’ verschijnen diverse versies in diverse talen met verschillende lokale vocalisten. Wij moeten het doen met Katy B (Kathleen Anne Brien, Peckham, 8 mei 1989), de originele zangeres van het nummer. Mark Ronson koos haar, omdat zij met name een specifiek geluid van Londen vertegenwoordigd. Ronson: “Het is een logische keuze. Ze was zo’n beetje de eerste zangeres die een dubstepplaat maakte. Ze is baanbrekend. Als ik haar muziek hoor, dan krijg ik een beeld van de jeugd in Londen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten