zondag 5 augustus 2012

Zanger the New shining ging door diep dal

the New shining: Can’t make up my mind (96)

Bij het uitkomen in mei van het dubbelalbum ‘Stripped/Full circle’ van the New shining, was ‘Can’t make up my mind’ al een grote favoriet. Sindsdien wordt het nummer veel gedraaid op Radio 2 en 3FM. Sinds kort heeft ook Radio 538 het nummer op haar playlist gezet, dus je kunt het nu bijna niet meer ontlopen. Toch heeft het al met al nog lang geduurd eer het nummer binnenkomt op #96, en veel hoger verdient.

De basis voor the New shining wordt in de jaren ’90 gelegd als de broers Xander "Nax" (zang, gitaar) en Vincent "Vince" Stok (drums) en Arjan "R" Nijman (basgitaar, backing vocals) deel uitmaken van verschillende bands. In 2006 besluiten de drie samen verder te gaan als the New shining, naar het boek ‘The shining’ van Stephen King. Shining = communiceren zonder praten, wat muziek ook eigenlijk is.
In 2008 brengt het trio het album ‘Supernatural’ uit (#80) en is Serious Talent op 3FM. Sindsdien is Giel Beelen, dj op 3FM, één van hun grootste fans. Het jaar daarop verschijnt het tweede album ‘Hedges against the night’ (#82). Drie jaar lang doet de band het voorprogramma van the Golden earring.

zelfmoord

Tijdens de opnames in 2010 van een nieuw album, blijkt niemand zich in de nummers te kunnen vinden. Het moet anders, vanuit het hart en met een andere passie. Dat gevoel laat Xander niet los en hij werkt daar verder aan. Daarbij komt hij zichzelf vaker tegen en daarnaast wordt hij geconfronteerd met zijn verleden (een onverwerkte zelfmoordpoging toen hij 17 was, die hij te bovenkwam door muziek te maken). Het leidt er zelfs toe dat hij zijn relatie beëindigd, zijn baan opzegt en bij zijn moeder gaat wonen. In die tijd schrijft hij zo’n 90 akoestische liedjes en daarmee is ‘Stripped’ geboren.

wedergeboorte

Xander Stok: Ïk maak al vijftien jaar muziek. Maar dit is de eerste keer dat ik echt in mijn ziel laat kijken. Ook omdat ik jonge mensen, die met hetzelfde rondlopen hoop wil geven. Zelfmoord plegen is niet de enige optie. Het belangrijkste in het bestaan is liefde en er zijn altijd mensen die van je houden. Ik heb mijn ouders pas een half jaar geleden verteld over mijn gedachtes van toen. Ze waren geschokt. Dit voelt als mijn wedergeboorte.”

‘Full circle’, het andere album, ontstaat pas na ‘Stripped’. De titel is niet zomaar gekozen, Xander wil hiermee de cirkel rond maken: nog meer persoonlijke nummers maar dan met elektrische instrumenten, waarmee het muzikaal het geluid benadert van de twee eerste albums. Begin 2012 heeft zijn broer Vincent de groep verlaten en is Roel van der Sluis de nieuwe drummer.

Nu ‘Can’t make up my mind’ van the New shining langzaam begint door te breken, wordt het tijd dat het ook gaat gebeuren met het nummer ‘Turn me on’ van Zazi, dat ook veel te horen is op Radio 2 en 3FM. Ook een Nederlands product!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten