zondag 5 augustus 2012

Mayaeni roept op zelf te zorgen voor veranderingen

Sander van Doorn & Mayaeni: Nothing inside (56)

‘Grasshopper’(#65) was in 2007 de eerste hit voor Sander van Doorn. In dat jaar scoorde hij nog twee hits en sindsdien heeft hij geen jaar verstek laten gaan. In de jaren 2008 – 2010 scoorde hij elk jaar één notering, met in 2009 de grootste hit ‘Close my eyes’ vs Robbie Williams, goed voor een #7-notering. Vorig jaar leek er het even op dat 2007 zou worden geëvenaard met drie hits, maar het bleven er twee. Met ‘Nothing inside’ staat hij dit jaar op twee noteringen, dus wellicht komt er nog eentje achteraan.

muzikale omgeving

‘Nothing inside’ is geen eigen nummer van Sander, maar geschreven door de 24-jarige Amerikaanse zangeres Mayaeni, die het ook zingt. Mayaeni, uitgesproken als May-Yay-Knee, is afkomstig uit Detroit. Haar moeder komt uit West-Afrika, haar vader, Gary Strauss, heeft een Joodse achtergrond. Hij speelde gitaar met Sylvester, Carl Carlton en Jimmy Ruffin. Daarnaast heeft ze een broer, D. Allie, één van de bekendste MC’s in Detroit. Niet verwonderlijk dus, opgroeien in zo’n muzikale omgeving, dat ze ook zelf muzikant werd.
Nadat ze zichzelf gitaar had leren spelen, belandde ze in London. Op haar 17e vertrok ze naar New York om haar muzikale dromen werkelijkheid te laten worden. Om dat te bekostigen liet ze overdag honden uit van anderen en ’s avonds trad ze op in clubs. Ze maakte demo’s voor diverse artiesten en werkte met een groot aantal producers. In 2007 bracht ze haar eerste titelloze album uit, waarna ze een tour deed in Japan. Met Toby Gadd (producer van Fergie en Beyoncé), schreef ze in 2008 vijf nummers. Het jaar daarop tekende ze een platencontract.

Eurovisie Songfestival

In 2010 schreef ze mee aan het nummer ‘Bee’, dat meedeed aan ‘Unser Star für Oslo’, de Duitse voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Uiteindelijk koos het Duitse publiek voor ‘Satellite’ gezongen door Lena, die daarmee ook het Eurovisie Songfestival won. ‘Bee’ bereikte weliswaar de 3e plaats van de Duitse hitparade, maar doordat het nummer ook stond op de maxi-single van ‘Satellite’, dat wel #1 kwam, kreeg Mayaeni daar ook nog inkomsten én bekendheid door. Op ‘You vs. Me’, het debuutalbum van Rochelle (Perts), staat het nummer ‘Boring beautiful’, ook geschreven door Mayaeni Strauss. Binnenkort verschijnt haar tweede album.

emotioneel

Vorig jaar oktober ontstond het nummer ‘Nothing inside’. Mayaeni was in Londen, ze had een beetje teveel witte wijn gedronken en was zeer geëmotioneerd over zaken waarvan ze dacht die niet te kunnen veranderen. De volgende dag had ze een schrijfsessie met Justin Parker (medecomponist van ‘Videogames’ door Lana Del Rey). Het was de eerste ontmoeting en het klikte meteen. Ondanks dat ze weinig geslapen had, ontstond zonder moeite ‘Nothing inside’, dat ze schreef op haar gitaar.

dancenummer

Maanden later belandde het nummer in de handen van Sander van Doorn en hij vroeg Mayaeni of hij er wat mee mocht doen. Dat vond ze oké en vanzelfsprekend maakte hij er een dancenummer van, getiteld ‘Nothing alongside’.
Hij draaide het tijdens het Ultra Music Festival dat werd gehouden van 22 – 24 maart in Miami. Lovende reacties waren het gevolg en op 7 mei werd het nummer uitgebracht. Sinds kort is er ook een zogenaamde radiovriendelijke versie van zo’n 3 minuten van die Nothing inside’ heet.

oproep

Voor Mayaeni heeft de tekst van ‘Nothing inside’ een diepere betekenis. Mayaeni : “Veel mensen klagen over de regering en wijzen naar de Overheid dat zij zaken moet veranderen. Maar het is aan ons zelf om dingen te veranderen. Het nummer gaat dan ook over die groep mensen die klagen maar zelf niets ondernemen. Dag in dag uit leven ze als zombies en alle moeite doen om de ratrace bij te houden, die tot niets leidt.” ‘We’re out of our minds with nothing inside’. Mayaeni doet dan ook een oproep aan iedereen die het nummer hoort: ‘denk na wat jij in je dagelijks leven beter kan doen en doe niet aan verspilling’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten