vrijdag 17 juni 2016

Hitflits: Pinkpop dreunt 21x na in Album Top 100, Nl. hiphoppers bezetten top 3

Dit jaar is er geen record qua aantal noteringen van Pinkpop acts in de Album Top 100. Maar met 21 noteringen is de invloed van het festival, dat vorig weekend de 47e editie beleefde in Landgraaf, nog steeds merkbaar. Zowel in 2014 als in 2015 waren het er 24, een recordaantal.

Die 21 noteringen komen natuurlijk niet vanuit het niets. Vier daarvan zijn oude bekenden die op herhaling gaan. Nog eens drie betreffen nieuwe albums, dus die hadden anders ook wel een notering gekregen. Blijven er veertien albums over die al langer in de Album Top 100 staan. Twee daarvan boeken een flinke winst.

platina

Vlak voor het optreden van James Bay, vrijdag op de Mainstage, kreeg de Britse zanger uit handen van 3FM dj Giel Beelen een platina exemplaar uitgereikt van zijn album Chaos And The Calm. Zijn optreden heeft velen doen besluiten het album alsnog aan te schaffen, dat daardoor negen plaatsen winst boekt. Hier volgen de noteringen over een hele week: 31 (wk 24) 19 (ma) 22 (wo) 22 (wk 25). Het Pinkpopeffect was dus maar kort, want de uiteindelijke notering is gelijk aan de stand op woensdag.

twee keer raak

Beter verging het de Staat, dat vrijdag een verpletterende show gaf op de Brand Bier Stage. Zaterdag mocht de groep rond zanger Torre Florim nog een keer opdraven, nu op de 3FM Stage. Aanleiding was het uitvallen de Zweedse heavy metal band Ghost. Zanger Papa Emeritus III had stemproblemen.
Beide optredens van de Staat zorgen er voor dat het album O de meeste winst boekt: 32 plaatsen! Ook hier de cijfers over een hele week: 61(wk 24) 46 (ma)  30 (wo) 29 (wk 25). Later deze middag volgen alle noteringen van Pinkpop acts in alle hitlijsten. Die gaan we nu op een rijtje zetten!

update 18.45: Overzicht van alle Pinkpop noteringen staat nu online. Check het hier.

hiphop niet meer weg te denken op Pinkpop

Voor het eerst was er op Pinkpop een plekje ingeruimd voor hiphop. Op Stage 4 mochten Broederliefde en Sevn Alias op de eerste avond het toegestroomde, vooral jonge publiek, vermaken, bijgestaan door de mannen van SFB. Vanaf de eerste track stond de tent op z’n kop en werden alle tracks meegezongen. Daarmee heeft de Nederlandse hiphop zich een plek veroverd op Pinkpop. Volgend jaar dus minimaal mainstage!

Nederlandse hiphop populairder dan ooit

Met niet minder dan 11 (!) noteringen in de Album Top 100, kan niemand meer om de Nederlandse hiphop heen. Van de 11 staan er zelfs 4 in de top 5, waaronder de volledige top 3! Broederliefde pakt opnieuw de eerste plaats (voor de vijfde week), Sevn Alias komt binnen op de tweede plek, Cho volgt op de derde plaats. Glowinthedark x SFB stijgt naar de vijfde plaats.

Sevn Alias, die zondag op hetzelfde podium stond als Broederliefde en binnenkomt op de tweede plaats met TwentyFourSevn 3, kwam niet in de buurt van Broederliefde. Wel ontving de Amsterdamse straatrapper twee gouden platen.
Eentje voor zijn medewerking aan ‘One Night Stand’ van B-Brave (deze week op #4) en eentje voor zijn eigen single ‘Ma3lish’, dat  hij opnam met Frenna en D-Double, die daar dan ook goud voor kregen. Jairzinho & Jonna Fraser kregen er eentje voor ‘Laat Niet Los’ (op #77)

Overigens is het wel de (voorlopig) laatste week voor de hiphoppers uit Spangen, want vandaag ligt het album The Getaway van de Red Hot Chili Peppers in de (digitale) schappen. Volgende week hun vierde #1-notering.

TOP 5

1. (1)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (vijfde week)
2. EW  Sevn Alias: TwentyFourSevn 3
3. EW  Cho: Knock Knock III
4. (7)   Drake: Views
5. (6)   Glowinthedark x SFB: Lituatie

In de albumsnippers, later deze middag, volgen de andere eerste weeks noteringen.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (negende week)
2. (2)   Justin Timberlake : Can’t Stop The Feeling (verschil met ‘One Dance’: ruim 13%)
3. (3)   Calvin Harris feat. Rihanna: This Is What You Came For
4. (4)   B-Brave feat. Sevn Alias: One Night Stand
5. (5)   Kungs vs. Cookin’ On 3 Burners: This Girl

Nieuw bij de bovenste tien, is ‘This One’s For You’, het officiële UEFA EK lied door David Guetta feat. Zara Larsson. In de vijfde week stijgt het nummer van de 26e naar de 9e plaats. Een flinke winst, maar niet genoeg om je de topsprinter te kunnen noemen. Die titel gaat deze week naar ‘Bailar’ van Deorro feat. Elvis Crespo, dat in de tweede week van de 59e naar de 23e plaats stijgt, 19 plaatsen meer dan ‘This One’s For You’, dus.

Naast de albums van Cho (Knock Knock III, op #3) en Sevn Alias (TwentyFourSevn 3, op #2), scoren de hiphoppers ook goed met de tracks. De twaalf tracks van Cho zijn bijna 1,5 miljoen keer gestreamd, de 15 tracks van Sevn Alias ruim 2 miljoen! Sven is dan ook de winnaar qua aantal tracks die de Single Top 100 hebben gehaald: vijf stuks en dat zijn de volgende:
#45 Summer 16
#89 ADF
#92 Dribbel
#93 Mandem, feat. Jairzinho & JB Scofield
#95 Layhoun
Cho pakt er twee stuks:
#51 Ik Mis Je, feat. La Rouge
#88 Eerste Keer, feat. Abigail Johnson

Over naar de andere eerste weeks noteringen:
#69 Kaylee Keller: Diamond
#76 Martin Jensen: All I Wanna Do
#81 Dua Lipa: Hotter Than Hell
#82 OneRepublic: Wherever I Go
#86 SeeB feat. Neev: Breathe
#90 Mike Perry feat. Shy Martin: The Ocean

Tot zover deze Hitflits. Later deze middag volgen nog de albumsnippers en ergens dit weekend werpen wij nog een blik op de nieuwe noteringen in de Single Top 100, in een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten