zondag 28 oktober 2012

2012: het jaar van de doorbraak van Emeli Sandé

Labrinth feat. Emeli Sandé: Beneath your beautiful (81)

We kunnen inmiddels stellen dat 2012 het jaar is van de doorbraak van de Schotse zangeres Emeli Sandé. Een jaar geleden debuteerde ze met ‘Heaven’ dat bij ons niet verder kwam dan de 69e plaats. In februari kwam ze met de single ‘Next to me’ dat pas op #4 eindigde. Ook verscheen het album ‘Our version of events’ dat de achtste plaats bereikte en nog steeds genoteerd staat. En toen kwamen in juli de Olympische Spelen in Londen, waarbij ze zowel tijdens de openingsceremonie (‘Abide with me’) als de sluitingsceremonie (‘Read all about it part III’)  zong, dat veel indruk heeft gemaakt.

‘Beneath your beautiful’ schreef Sandé met de Amerikaanse zanger/producer Mike Posner (bekend van ‘Cooler than me’, #29 in 2010) en de Britse liedjesschrijver Tim McKenzie, beter bekend als Labrinth die het nummer met haar zingt. Timothy McKenzie (Hackney., Londen, 21 maart 1989) stamt uit een muzikale familie. Zijn broer Mac is tevens producer en introduceerde hem op zijn vijftiende in de wereld van de opnamestudio.

nieuw talent

Nadat hij het nummer ‘Dead end’ voor Master shortie had geproduceerd, toonden diverse partijen interesse in hem, waaraan hij een contract overhield bij een tak van EMI publishing. Van 2010 – 2012 begeleidde hij samen met zijn zuster SheAr, nieuwe zangeres, zangeressen, mc’s en producers. Het mes sneed aan twee kanten, want de nieuwe talenten waren weer te horen op nummers van Labrinth zelf. Daarnaast schreef en produceerde hij nummers voor onder andere Tinie Tempah.

Sinds 2010 brengt Labrinth ook zelf nummers uit. Begin dit jaar scoorde hij bij ons zijn eerste hit met ‘ Earthquake’ feat. Tinie Tempah (#69 in januari). Begin 2011 is Labrinth gaan werken aan zijn soloalbum ‘Electronic earth’, dat in april van dit jaar verscheen en hem een 2e plaats opleverde in de Britse albumlijst.

eerste Britse #1

Van ‘Beneath your beautiful’ feat. Emeli Sandé zijn de afgelopen week zo’n 108.000 stuks verkocht, wat Labrinth zijn eerste #1-hit oplevert in de Britse singlelijst, en de tweede voor Sandé.  De eerste voor haar was in 2011 ‘Read all about it (part I)’ van Professor Green, waarop Sandé ook de leadzangerers is. Maar een eigen #1-hit scoorde ze dus nog niet. Overigens komt ze met nog een nummer de Britse hitparade binnen en ook in de top 10: ‘Wonder’ van Naughty boy met alweer de lead voor Emeli Sandé op #10.

album van het jaar

Sinds september is haar album ‘Our version of events’ daar het bestverkochte album van 2012, waarmee ‘21’ van Adele naar de tweede plaats is verwezen. Van ‘Our version of events’ is afgelopen week een luxe editie verschenen met vijf extra tracks, waaronder ‘Read all about it part III’, ‘Beneath your beautiful’ en ‘Imagine’ (cover van John Lennon). Op 23 maart komt ze naar ons land voor een optreden in Paradiso in Amsterdam. Deze week kun je daar kaarten voor winnen op 3FM.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten