vrijdag 2 november 2012

Hitflits: achtste #1-album voor Bløf; Adele terug naar #1

Morgenavond, zaterdag, staat Bløf in het Ziggo Dome in Amsterdam en viert samen met de fans het 20-jarig jubileum. Dat concert is live te volgen via Ziggo, kanaal 11, vanaf 20.30 uur. Daarnaast kan je het concert volgen via een livestream.

Zoals verwacht komt het verzamelalbum ‘Hier – het beste van 20 jaar Bløf’ van Bløf binnen op de eerste plaats van de Album Top. Al voordat het album te koop was, waren er al zo’n 25.000 stuks besteld, dus Bløf kan weer ruimte maken voor een gouden plak. De hoeveelste dat wordt, wij weten het niet, wel dat het in totaal hun achtste #1-notering is. Twee keer eerder bracht de band een verzamelaar uit, ‘Het eind van het begin’ (in 2004) en ‘Platinum’ (in 2007), maar beiden kwamen niet verder dan de tweede plaats. Concurrentie hoeven ze niet te verwachten van Taylor Swift, die met haar album ‘Red’ van 76 naar #7 stijgt. ‘Vrienden’ van Jan Smit, dat vorige week terugsteeg naar de eerste plaats, zakt naar de derde plaats. Ook bij de singles moet Jan inleveren, waarover zo meteen meer.

geen #1 voor Jannes

Als ‘Hier – hete beste van 20 jaar Bløf’ er niet was geweest, had Jannes met ‘Live in Ahoy’ zijn zesde #1-notering kunnen bijschrijven. Nu komt zijn live album binnen op de tweede plaats ver achter Bløf, dat ruim een derde meer verkoopt. Maar Jannes heeft geen klagen, want in juni scoorde hij nog zijn vijfde #1-notering met ‘Op volle kracht’ (deze week op herhaling op #91). Overigens zal de vreugde bij Bløf van korte duur zijn, want dit weekend verschijnt ‘Take the crown’, volgens eigen zeggen, het laatste album van Robbie Williams, dat volgende week de eerste plaats pakt.

‘Vrienden’ van Jan Smit, dat vorige week terugsteeg naar de eerste plaats, zakt naar de derde plaats. Ook bij de singles moet Jan inleveren, waarover zo meteen meer.

Want eerst hebben we nog een rijtje eerstweeks noteringen. De debutanten/bijzondere noteringen lichten we er even uit.
#11 Neil Young & Cracy horse: Psychedelic pill
#15 Mick Hucknall: American soul
#16 Loreen: Heal

Ze ontmoetten elkaar een aantal jaren geleden in een Amsterdamse tram, op weg naar een talentenjacht. De talentenjacht werd niets, maar de twee hadden elkaar wel muzikaal gevonden. Nina Ebbenhout en Caroline Ouwendijk, oftewel Vonder & Bloom. ‘Shouldn’t say this’ op #20, is de opvolger van ‘Simple peace of mind’ (#42 in 2010), dat in 126 landen werd uitgebracht.

Overigens laten ze weten gevraagd te zijn voor The voice of Holland, maar dat niet zagen zitten. “Er is geen snelle weg naar succes. Ik zou ook niet op die manier succesvol willen worden. Je wil het idee hebben dat het succes je niet is overkomen. Dus dan maar de ‘lange’ weg, wat dat ook moge zijn. We genieten elke dag, dit is zo heerlijk om te doen.”

#23 Daria van den Bercken: Suites for keyboard [NL], pianiste, geboren op 31 augustus 1979 in Utrecht
#24 Kylie Minogue: The Abbey Road sessions, album met 16 van haar meest favoriete liedjes in een jaren ’50 stijl, opgenomen met een symfonieorkest in de Londense Abbey Road studio’s.
#32 Black country communion: Afterglow
#48 Calvin Harris: 18 months, nieuwe #1 in de Britse albumlijst aanstaande zondag
#54 Kamelot: Silverthorn, Amerikaanse metalband, met (sinds 22 juni) de nieuwe zanger Tommy Karevik
#69 Crypsis: Cryptology [NL], eerste album van de Nederlandse dj Grzegorz Luzynski
#80 Madness: Oui oui, si si, ja ja …

De filmmuziek van de zes voorlaatste James Bond films was van de hand van David Arnold. Arnold had het echter te druk met de muziek voor de Paralympics in Londen en dus werd Thomas Newman gevraagd voor de muziek. Newman werkte al vier keer eerder samen met  Sam Mendes, regisseur van ‘Skyfall’. Thomas Newman (Los Angeles, 20 oktober 1955) schreef muziek bij meer dan 50 films (‘Black beauty’) en tv-series (‘Erin Brockovich’). ‘Skyfall 007’ door Thomas Newman komt binnen op #86.

#87 Meek mill: Dreams & nightmares, debuutalbum van de Amerikaanse hiphopper Robert Williams uit Philadelphia
#88 Ralf Mackenbach: Seventeen [NL], op 4 oktober werd hij 17 jaar
#97 Danny Zuijderwijk: Volg je hart [NL], zanger uit Delft (31 maart 1987), die in 2010 de ‘Artiestenreizen Talentenjacht’ won in Cafe de Kleine Jan Monster in Boxtel.

Vorige week was het verschil tussen de #1 en de #2 in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, nog geen 1%. Deze week is dat bijna 16%, alleen zijn de rollen omgedraaid. ‘Babel’ van Mumford & sons zakt naar #2, ‘Born to die’ van Lana Del Rey stijgt naar #1. Dat laatste zetje zal ongetwijfeld komen door de bekendmaking van het concert dat ze op 29 mei 2013 zal geven in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De voorverkoop start aanstaande maandag, 5 november, om 10.00 uur.

SINGLES

Vorige week pakten Jan Smit en Roos van Erkel met de download van het nummer ‘Sla je armen om me heen’ de eerste plaats af van Adele, die het themanummer van ‘Skyfall’, de 23e James Bondfilm, zingt.

Tot grote verassing, lukt het de twee, ondanks een fysieke release deze week, niet deze eerste plaats te behouden, maar zakken zelfs naar de derde plaats. Het is geen ‘Gangnam style’ van Psy die de eerste plaats opnieuw opeist in de Single Top 100, maar Adele die met ‘Adele’ de eerste plaats gewoon terugpakt. En dat is alleen maar mooi in de week dat de gelijknamige film in première is gegaan. Of ze die volgende week nog in handen heeft, hangt af van de vorderingen die Passenger maakt met ‘Let her go’, dat van #4 naar #2 stijgt en Adele op zo’n 3% volgt.

The voice of Holland

Vanavond is de laatste van vier battles, volgende week beginnen de live shows. Na vanavond hoeven alle kandidaten zich niet meer stil te houden over het verloop van the battles, die opgenomen zijn op 21 en 22 augustus, nog voor de eerste uitzending op 24 augustus, van the blind audition.

Daaronder zit ook Sandra van Nieuwland, die tijdens de eerste blind audition, ‘More’ zong van Usher en met haar versie de eerste plaats bereikte. Vorige week vrijdag werd dan eindelijk haar battle tegen Marco Gerits met ‘Broken strings’ uitgezonden, die ze glansrijk won. Ook was haar ‘More’ weer even te zien voor 2,5 miljoen kijkers en dat zorgt er voor dat het nummer opnieuw de top 10 instijgt, en van 11 naar #7 gaat. Ook Floortje Smit heeft profijt bij haar battle vorige week tegen Desi van Doeveren met ‘Vertigo’, want haar versie van ‘Alone’ stijgt deze week van 98 naar #81.

Dan nu een overzicht van de eersteweeks noteringen:
#38 Gold 1 feat. Bruno Mars and Jaeson Ma: This is my love
#39 Staygold feat. Style of eye & Pow: Wallpaper
#42 Frans Duijts: Ga maar vast slapen
#44 Kodaline: All I want, komende week 3FM Megahit en aanstaande maandag bij Giel in de ochtend
#48 Justin Bieber feat. Nicki Mina: Beauty and a beat
#60 Lenka: Everything at once
#70 Erna Temming: Comme ci, comme ça
#75 Stone & van Linden: Summerbreeze
#77 Ellie Goulding: Lights
#88 Within temptation: Grenade (in het kader van covers voor Q-music)
#94 Train feat. Ashley Monroe: Bruises
#98 Rudimental feat. John Newman: Not giving in

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman waarin onder andere aandacht voor de langstlopende hits aller tijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten