zondag 28 oktober 2012

Duitse rappers werken samen met Roemeense zangeres

Marteria, Yasha & Miss Platinum: Lila Wolken (46)

In 2009 hadden we sinds lange tijd weer een Duitstalige hit: ‘Haus am See’ van Peter Fox (#4). Het jaar daarop was het weer raak met een Duitstalig nummer: ‘Nein Mann’ van Laserkraft dat ook tot #4 kwam. Daarna scoorden diverse Duitse nummers, maar allen  gezongen in het Nederlands.

Sinds Laserkraft in 2010 is er dus geen Duitstalige hit meer geweest. Daar komt deze week verandering in met ‘Lila Wolken’ van Marteria, Yasha & Miss Platinum op #46. Alle drie wonen ze in Berlijn, maar ze komen niet alle drie uit Duitsland, Miss Platinum is afkomstig  uit Roemenië. Tijd voor een kennismaking.

voetbal

Voordat Marteria (Marten Laciny, Rostock, 4 december 1982) de muziek indook, speelde hij voetbal bij het jeugdelftal van FC Hansa Rostock. In 1998 sloot hij zich aan bij de hiphop formatie Unterdog cru, waarmee hij het album ‘Maximum’ opnam. Twee jaar later nam hij voor een ander label zijn eerste soloalbum op, dat echter nooit is uitgebracht, omdat het andere label daar niet mee akkoord ging.

mode

Toen hij in 2001 een trip maakte naar New York City werd hij benaderd door een modellenbureau, waarna hij model liep voor merken als Diesel en Hugo Boss. Na een tijdje stapte hij uit de modelwereld, keerde terug naar Rostock en de hiphop formatie Unterdog cru, waarmee hij op tournee ging door Europa. In 2003 verhuisde Marteria naar Berlijn, waar hij een opleiding voor acteur volgde.

De naam Marteria is geïnspireerd op zijn echte naam Marten en het Spaanse woord ‘materia’. Naast Marteria gebruikt Marten nog een pseudoniem: Marsimoto, waaronder hij verscheidene cd’s heeft uitgebracht.

Eurovisie Songfestival

In 2009 schreef Marteria zich in voor de Duitse voorronde van het Eurovisie Songfestival. Zijn liedje ‘Zum König geboren’ kwam niet verder dan de twaalfde plaats; winnaar was ‘Miss kiss kiss bang’ van Alex swings Oscar sings!, dat tijdens het festival 20e eindigde. Het jaar daarna verscheen zijn album ‘Zum Glück in die Zukunft’, waaraan onder andere ook Yasha en Miss Platinum meewerkten. Het duurde nog tot dit jaar dat de drie gingen samenwerken dat het nummer ‘Lila Wolken’ opleverde.

broer

Yasha (volledig Yasha Conen) maakte tot 2004, samen met zijn broer David en twee andere rappers, deel uit van het hiphop collectief Moabatt. Daarna sloot zijn broer zich aan bij het producersduo the Krauts, dat al gewerkt had met Marteria en Miss Platinum. Nadat Yasha samen met Miss Platinum had meegewerkt aan het album ‘Zum Glück in die Zukunft’ van Marteria, bleven de drie samenwerken. The Krauts produceerden ‘Lila Wolken’.

Roemeense

Miss Platinum (= Ruth Maria Renner, Temeswar, Roemenië, 27 september 1980) kwam op haar achtste naar Berlijn. Ze volgde zangles bij de Amerikaanse zangeres Jocelyn Bernadette Smith, die met Falco, Alphaville en Udo Jürgens heeft samengewerkt. Renner zong in haar band en werd achtergrondzangeres bij Moabeat, het hiphop collectief waarvan Yasha ook deel van uitmaakte. In 2005 bracht Miss Platinum haar eerste album uit ‘Rock me’. In 2009 was ze achtergrondzangeres tijdens de tour van Peter Fox.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten