zondag 28 oktober 2012

The Lumineers brengen folkmuziek uit Amerika

the Lumineers: Ho hey (77)

Met ‘Ho hey’ van the Lumineers, komt de folkmuziek dit keer niet uit het Verenigd Koninkrijk (Mumford & sons, Noah & the Whale en Laura Marling), maar uit Denver, in de Amerikaanse staat Colorado. The Lumineers is een trio dat bestaat uit Wesley Schultz (gitaar en zang), Jeremiah Fraites (drums, percussie, mandoline en achtergrondvocalen) en Neyla Pekarek (cello, mandoline, piano en achtergrondvocalen).
Schulz en Fraites, afkomstig uit Ramsey, New Jersey, begonnen in 2002 met het schrijven van liedjes. Dat was na de dood van Josh, broer van Jeremiah en vriend van Wesley, overleden  aan een overdosis. In 2009 verhuisden de twee naar Denver, waar ze een oproep plaatsen voor een cellist, dat Pekarek opleverde. Tijdens optredens verkocht het trio een in eigen beheer een  opgenomen EP. Er waren al plannen voor een tweede EP, maar toen ontmoeten ze in 2011 Christen Green van Onto Management uit Colorado.

video

Green had een video gezien van een optreden van the Lumineers en wilde dat wel eens live aanschouwen. Daarop vloog hij naar New York, waar het trio optredens verzorgde. Bij het zien daarvan, viel hij bijna stijl achterover. Ter plekke bood hij hen een contract aan en liet direct weten niets voor een tweede EP te voelen, maar het groter aan te willen pakken: een heel album. Van maandag – vrijdag namen ze dat op in een studio in Seatlle, waarna ze het hele weekend speelden in clubs in Portland, Seattle en Bellingham.

tv-serie

Ze waren al aardig bekend aan het worden en dat veranderde helemaal toen hun nummer ‘Ho hey’ werd gebruikt in de laatste aflevering van de Country & Western serie ‘Hart of Dixie’. Iedereen wilde weten van wie dat liedje was?

De zalen waar ze optraden werden groter, het album werd uitgebracht en voor ‘Ho hey’ werd een videoclip gemaakt. Het nummer werd ook nog in diverse reclamespots gebruikt, en als single uitgebracht. Inmiddels zijn daar zo’n 700.000 stuks van verkocht. Het succes van ‘Ho hey’ zorgde er mede voor dat er per week meer dan 10.000 albums werden verkocht. De teller staat nu al boven de 300.000 stuks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten