zondag 6 januari 2013

Justice collective zingt voor nabestaanden voetbalramp

Justice collective: He ain´t heavy, he´s my brother (36)

Elk jaar in december, stijgt de temperatuur in Groot-Brittannië. Niet omdat het dan ineens  warmer wordt, maar vanwege de kersthit. Jaarlijks draait er een heel circus rond de Christmas #1: welk nummer staat rond de kerstdagen op de eerste plaats van de Britse hitparade, kompleet met weddingschappen.

Afgelopen jaar was het niet zo moeilijk te raden wat de kerst #1 zou worden. Niet ‘Impossible’ van James Arthur, winnaar van X factor, dat een week eerder werd uitgebracht, maar ‘He ain’t heavy, he’s my brother’ van Justice collective. Niet zonder reden, want het nummer is niet alleen opgenomen door een keur van Britse artiesten (waarover zo dadelijk meer), maar omdat de opbrengst van het nummer gaat naar de nabestaanden van de ramp op 15 april 1999 in het Hillsborough stadion, waarbij uiteindelijk 96 fans van Liverpool om het leven kwamen.

achter gehouden

Lange tijd  meenden, vooral politici, dat de fans van Liverpool zelf oorzaak waren van de ramp. De officiële onderzoeken werden door de diverse regeringen achtergehouden. Maar dat veranderde op slag, toen op 12 september 2012 een rapport aangaf dat vooral het gebrek aan politie de oorzaak was van de ramp. Daarnaast bleek dat 41 mensen helemaal niet hadden hoeven te overlijden. Daarop vroeg Steve Philip Rotheram van de labourpartij in Liverpool, die jaren strijdt voor openbaarmaking van documenten, excuses van de Britse premier David Cameron, die dat openlijk deed.

gerechtskosten

Rotheram wilde ook wat doen voor de nabestaanden van de ramp, die jaren lang hadden geprocedeerd om hun gelijk te krijgen. Hij kwam met het idee om een single uit te brengen waarvan de opbrengst naar de getroffen families zouden gaan. In eerste instantie werd gedacht aan ‘The fields of Anfield road’, het nummer van Liverpool supporters, in 2009 uitgevoerd door The Liverpool collective feat. The Kop choir.
Volgens Peter Hooton, van de groep the Farm uit Liverpool, zou dat nummer echter weinig opleveren. Op 17 september vond in Goodison park, het voetbalstadion van Everton FC, een eerbetoon plaats aan de slachtoffers van Hillsborough, waarbij het nummer ‘He ain’t heavy, he’s my brother’ van the Hollies werd gedraaid. Daarop werd besloten om dat nummer te nemen.

96 singles

Keith Mullen (ook van the Farm), schakelde Guy Chambers (tekstschrijver Robbie Williams) in om de nieuwe versie te produceren. Op 25 oktober 2012 maakten , Kenny Dalglish (Schotse voetballer en voormalig manager van Liverpool), Rotheram en Chambers bekend dat er een single zou komen voor de getroffen families. Alle artiesten en andere bekenden hadden belangeloos hun medewerking toegezegd en de opnamen zouden in oktober en november plaats vinden.
Chambers, zelf in Liverpool geboren, ging er van uit dat het nummer zeker £1 miljoen pond zou moeten opleveren, als het maar met kerst #1 zou komen en dat is gelukt. Verscheidene mensen kochten meer dan één exemplaar. Er was zelfs een man uit Liverpool die 96 singles kocht, eentje voor elke supporter die overleed tijdens of na de ramp.

Op ‘He ain’t heavy, he’s my brother’ van Justice collective zingen de volgende mensen mee, met tussen haakjes waar ze van zijn:
Andy Brown (Lawson)
Gerry Marsden (Gerry and the Pacemakers)
Paul Heaton (the Beautiful South)
Glenn Tilbrook (Squeeze)
John Power (Cast, the La's)
Robbie Williams
Melanie C
Rebecca Ferguson
Holly Johnson (Frankie Goes to Hollywood)
Beverley Knight
Paloma Faith
Eliza Doolittle
Dave McCabe (the Zutons)
Peter Hooton (the Farm)
Ren Harvieu (zangeres)
Jon McClure (Reverend and The Makers)
Paul McCartney
Shane MacGowan (the Pogues)
Bobby Elliott (the Hollies)
Tony Hicks (the Hollies)
Hollie Cook (the Slits)
Ian Prowse (Amsterdam)
Alan Hansen (voormalig Schots voetballer)
Kenny Dalglish (Schotse voetballer en voormalig manager van Liverpool)
John Bishop (comedian)
Steve Rotheram (Labour party)
Peter Reid (voetbal manager)
Neil Fitzmaurice (acteur/comedian)
Colin Bell (voormalig voetballer)
LIPA Gospel Choir (koor van kunstopleiding)
Ze werden daarbij begeleid door:
Chris Sharrock (Beady Eye) – drums
David Catlin-Birch (World party) – bas
Paul McCartney – lead gitaar
Mick Jones (the Clash) – elektrische gitaar
Andrew ‘Davo’ Davitt – akoestische gitaar
Guy Chambers – piano
Will Pound – harmonica
Liverpool Philharmonic Orchestra – violen
Richard Blake – trompet, flügelhorrn
Matthew Lewis – trombone, tenortuba
Meredith Moore – Franse hoorn
Will Roberts – tuba

origineel

Zoals gezegd, is ‘He ain’t heavy, he’s my brother’ van Justice collective een cover, maar ligt de oorsprong van het nummer veel verder terug dan de versie die the Hollies in september 1969 opnamen, met Elton John op piano. Zij hadden het van Kelly Gordon, die het op 18 januari 1969 had ingezongen en in mei had uitgebracht. Gordon is echter niet de schrijver, dat zijn jazzmuzikant Bobby Scott en liedjesschrijver Sidney Keith Russell (Bob Russell), beide Amerikanen. Voor Russell was het zijn laatste liedje dat hij schreef, want in februari 1970 overleed hij aan lymfe kanker.

column

De titel ‘He ain’t heavy, he’s my brother’ ontleende Russel aan een column in het Kiwanis magazine uit september 1924, van de gelijknamige vrijwilligersclub die zich inzet voor kinderen over de hele wereld. In de column met deze titel schrijft redacteur Roe Fulkerson over een meisje dat haar gehandicapte broertje op haar rug draagt en hem dagelijks naar school brengt. Waarop een voorbijganger vraagt of dat niet zwaar is? Daarop reageert het meisje verrast met: “Hij is niet zwaar, hij is mijn broertje.”

Waarschijnlijk citeerde Fulkerson ergens uit, want al in 1884 verscheen het boek ‘The parables of Jesus’ van de schrijver James Wells, waarin het verhaal staat beschreven.

jongenstehuis

Van het gegeven (meisje/jongen draagt broertje) zijn ook tekeningen verschenen, die in de jaren ’40 werden opgepakt door pater Edward J. Flanagan. Hij begon daarop een jongenstehuis en noemde het Boys town. Flanagan vroeg toestemming voor het gebruik van de beeltenis, dat je dan ook overal tegenkomt in Amerika als het thema van Boys town.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten